Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın İş ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ANKA Haber Ajansı kamerasına müdahalesine tepki gösterdi. Basın örgütleri, olayın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Gazetecilik suç değildir” çağrısında bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri öncesinde yaşanan gerginlikte Bakan Ali Yerlikaya’nın ANKA Haber Ajansı’nın kamerasına fiziksel müdahalede bulunduğu iddiası tartışmalara yol açtı. Basın özgürlüğü açısından büyük tepki çeken olay, gazetecilik mesleğinin karşı karşıya olduğu zorlukları bir kez daha gündeme taşıdı.

TGS: “Gazetecilik Suç Değildir, Tuzu Daha Fazla Kokutmayın”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), yaptığı açıklamada Yerlikaya’nın davranışını kınadı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın, örgütlü olduğumuz ANKA Haber Ajansı’nda çalışan meslektaşımızın kamerasına müdahale etmesi kabul edilemez. Gazetecinin görevi orada olmak, İçişleri Bakanı’nın görevi ise onun işini yapabilmesi. Tuzu daha fazla kokutmayın! Gazetecilik suç değildir!”

ali yerlikaya anka kamerasına vurdu

DİSK Basın İş: “Medya Özgürlüğü Açısından Dehşet Verici”

DİSK Basın İş Sendikası, olayın medya özgürlüğü açısından ürkütücü bir tablo çizdiğini belirtti ve şu açıklamayı yaptı:

“Hükümetin, özellikle de İçişleri Bakanı’nın görevi, medyanın özgür bir şekilde çalışmasının önündeki engelleri kaldırmaktır. Ancak bugün bu görevde olan Bakan Ali Yerlikaya’nın halkın haber alma hakkı için yayın yapan bir kameraya fiziksel müdahalesi kabul edilemezdir. Kameralar siyasette olup biteni halka ulaştırmanın aracıdır ve özgürce çalışmaları gerekir. Bir kere daha hatırlatalım: Gazetecileri susturamazsınız, görüntüleri karartamazsınız. Gazetecilik suç değildir!”

ÇGD: “Halkın Haber Alma Hakkına Saygı Gösterilmelidir”

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın Meclis çatısı altındaki bu davranışını kınayarak basın özgürlüğü ve halkın bilgi alma hakkına vurgu yaptı. Dernek açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, devlet yetkililerinin her koşulda ve her ortamda koruması gereken basın özgürlüğü hakkını Meclis çatısı altında unutmuş ve ANKA kamerasına müdahale etmiştir. Bakan’ın bu davranışı, hem mesleğimize hem de kamuoyunun bilgi alma hakkına karşı kabul edilemez bir tutumdur. Siyasetçilerin son dönemde gazetecilere yönelik gösterdikleri bu tür tavırlar dikkat çekici düzeye ulaşmıştır. Görevi, yetkisi ne olursa olsun herkes gazetecilere ve dolayısıyla halkın haber alma hakkına saygılı olmak zorundadır.”