EKOLOJİ-ÇEVRE

Bergama Buluşması’nda birleşik mücadele vurgusu

Türkiye ekoloji örgütleri 11–12 Kasım’da “Ekoloji Örgütler Bergama Buluşması”nda bir araya geldi. Buluşmada ekoloji mücadelesinin birliği üzerine tartışıldı.

Abone Ol

Türkiye ekoloji örgütleri 11–12 Kasım’da “Ekoloji Örgütler Bergama Buluşması”nda bir araya geldi. Buluşmada ekoloji mücadelesinin birliği üzerine tartışıldı.

Türkiye ekoloji örgütleri, ekoloji mücadelesinin başladığı yer olarak sayılan ve çok sayıda ekoloji hareketine örnek olan Bergama’da bir araya geldi. 11–12 Kasım tarihlerinde, Bergama Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Ekoloji Örgütleri Bergama Buluşması”na Türkiye’nin dört bir yanından 11 çağrıcı ekoloji örgütü ile yaşam mücadelesi veren ekoloji örgütleri temsilcileri ekoloji mücadelesinin birliğini ve ortak örgütlenme konusunu tartıştı.

‘HER YERDE EKOLOJİ MÜCADELESİ VERECEĞİZ’

Buluşmanın açılışında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, çevre mücadelesinin başladığı yerde çevre mücadelesi verenlerin ve Ekoloji örgütlerinin bir araya gelmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Bergama’da 2 bin 500 yıldan beri yaşamın devam ettiğini söyleyen Gönenç, “Bergama insan sesi ve nefesinin hiç kesilmediği bir kent. Burada hem doğamıza hem de kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bergama bundan sonrada hem tarihi kültürü hem de doğasını korumaya devam edecektir. EGEÇEP ve ekoloji mücadelesi verenlere teşekkür ediyorum. Bizler sadece Bergama’da değil Anadolu’nun her yerinde yapılan ekoloji mücadelesine destek vereceğiz” diye konuştu.

97 YILINDAN BERİ DOĞAYA İHANET EDİYORLAR’

Bergama Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel, “97 yılından beri doğaya ihanet ediyorlar. İhanet Türkiye’nin her yerinde o kadar büyük noktaya getirildi ki bu ihanetin bedelini ödeyecek muhatap yok. İnat ettik dedikten sonra çark mı ettiler hayır, hala inayet etmeye devam ediyorlar. Her şeye rağmen biz bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Buranın ışığını gittiğimiz yerlere taşıyacağız” dedi.

‘HUKUK DÜZENİ KURALLARI YOK’

Buluşmanın ikinci günü ise barış bildirisine imza attığı için KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları (Kentleşme ve Çevre Sorunları) Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aykut Çoban’ın “Ekoloji Mücadelesinde Birlik ve Ortak Örgütlenme” başlıklı sunumu ile başladı. Çoban sunumunda mücadele biçimleri — sınırları, birlikte mücadele için gerekçeler ve birlik karşıtı gerekçeler gibi konu başlıklarında görüşlerini paylaştı. Çoban, yargısal süreçlerin tıkandığını, mücadele edenlerin hukuktan ne istenilen sonuçları alabildiğini ne de çıkan olumlu mahkeme kararlarının uygulanabildiğini dile getirdi. Çoban, “Hukuk düzeninin kurallarını yitirdiği bir Türkiye’deyiz. Yargı yolları kullanılmasın demiyorum ancak yargının hali hazırda var olan sorunları aşılmadan o yolda yürümenin çok zor olduğu ortada” dedi.

BİRLEŞİK MÜCADELE BİR GEREKSİNİM

Çoban, yaşam alanlarını korumaya çalışan yerel mücadelelerin karşısında devlet/sermaye iş birliği ile oluşturulmuş büyük bir merkezi güç olduğunu belirterek, yerel mücadelelerin bu merkeze karşı koyabilmek için mutlaka birlik olması gerektiğini ifade etti. Birleşik mücadelenin bir gereksinim olduğunu anlatan Çoban, bazı yerel hareketlerde ortaya çıkan merkezileşme, bürokratlaşma gibi kaygıların neden temelsiz olduğuna dair görüşlerini sıraladı. Çoban, yine de var olan kaygıları giderebilmek, ortak mücadele pratiği ile yol alabilmek adına ekoloji örgütlerinin en gevşek örgütlenme modeli olan konfederasyon ya da benzer bir örgütlenme biçiminde birlikleşebileceğini belirtti.

TORBA YASAYA KARŞI KAMPANYA KARARI

Bergama buluşmasının sonuç bildirgesinin hazırlanması için çağrıcı örgütlerin taslak metin üzerinde çalışma yapması ve daha sonra bu metni buluşmaya katılan tüm örgütlerle paylaşarak buradan gelecek geri dönüşlerin ardından paylaşması kararı alındı. Toplantı sonunda birlik çalışmalarının devamı için ekoloji örgütü temsilcilerinin katılımı ile bir hazırlık komisyonu oluşturulması ve bu komisyonun en kısa zamanda yeni katılmış örgütlerin de içinde yer aldığı ikinci bir buluşmayı örgütleme çalışması yapması alınan bir diğer karar oldu. Meclisteki Torba Yasa Tasarısı ve tekrar gündeme getirilen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitlilik Yasa Tasarısı ile ilgili buluşmaya katılan ekoloji örgütleri önümüzdeki günlerde ortak bir açıklama ve kampanya başlatma kararı aldı.