Basın İlan Kurumu (BİK) bugün yaptığı toplantıda, internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesi için belirlenen kuralları kabul etti. İnternet haber siteleri, Ekim ayında yürürlüğe yasa ile Basın Kanunu kapsamına alınmıştı. Yasayla birlikte internet haber sitelerinin Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan almasının önü açıldı.

Ancak BİK’in bugünkü toplantısında kabul edilen, internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesini düzenleyen yönetmelik katı kurallar içeriyor.

İnternet haber siteleri Türkiye genelini kapsayan yayın organları için "Genel Kategori", 1’inci Kategori için İstanbul, 2’nci Kategori için Ankara ve İzmir, üçüncü, dördüncü ve beşinci kategori olarak altı kategoride ele alınacak.

ÇALIŞAN SAYISI ŞARTI

Türkiye geneli yayın yapan ve ilan almak isteyen internet haber sitelerinin en az 32, 1’inci kategoride yer alan kurumların en az 15, 2’nci kategoride yer alan kurumların en az 12 kişi çalıştırmaları zorunlu olacak. 3’üncü kategori için bu sayı 8, 4’üncü kategori için 6, 5’inci kategori için ise 4 çalışanı olacak.

ASGARİ HABER SAYISI ŞARTI

BİK’in yönetmeliğine göre internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesi için aynı zamanda asgari haber sayısı yayımlaması gerekecek. Türkiye genelini kapsayan genel kategori için günlük en az 240, 1’inci kategori için 100, 2’nci kategori için ise 80 haber şartı talep eden yönetmelik, 3’üncü kategori için bu sayıyı 50, 4’üncü kategori için 40, 5’inci kategori için ise en az 30 haber yayımlanma şartı getiriyor.

OKUNMA ORANLARI ŞARTI

Bir diğer şart ise okunma oranları oldu. Türkiye geneli kategorisinde yer alan bir internet haber sitesinin günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması gerekecek. İstanbul’u kapsayan 1’inci kategori için günlük asgari tekil ziyaretçi sayısı 50 bin, görüntülenme sayısı ise 150 bin olarak belirlenirken, Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak uygulanacak. 3’üncü kategoride yer alan yayın organları için günlük 20 bin ziyaretçi ile 60 bin görüntülenme şartı, 4’üncü kategoride yer alan kurumlar için günlük 10 bin ziyaretçi ile 30 bin görüntülenme şartı, 5’inci kategori için ise günlük 3 bin tekil ziyaret ve 9 bin sayfa görüntülenme şartı isteniyor.

BİR GAZETECİYE DAVA AÇILIRSA İLAN KESİLECEK

Kabul edilen yönetmeliğe göre ilan yayınlayan süreli yayının sahibine, ortağına, muhabirine ya da yazarına Türk Ceza Kanunu’nun “Anayasal Düzene Karşı Suçlar” bölümündeki suçlar ya da” Terörle Mücadele Kanunu” kapsamındaki suçlar kapsamında ceza davası açılması halinde resmi ilan yayınlama hakkı kesilecek.

GAZETECİLER CEMİYETİ İTİRAZ ETTİ

BİK’in toplantısında kabul edilen yönetmeliğe Gazeteciler Cemiyeti itiraz etti. Yönetmelik taslağının anayasaya, yasalara, basın ve ifade özgürlüğüne, çalışma hürriyetine aykırı olduğunu belirten Cemiyet, söz itirazlarını yazılı olarak da iletti. Cemiyet, “Değil gazeteciler, hukukçular ya da akademisyenler, en temel hukuk ve yasa bilgisine sahip herhangi birinin bile bu yönetmelik taslağına imza atması, bu antidemokratik hükümleri onaylaması düşünülemez” dedi.

Pek çok görüşme ve toplantıda bir araya getirilen internet haber sitesi temsilcilerinin görüşlerinin yönetmeliğe yansımadığını kaydeden Cemiyet, “Yapılması gereken, derhal sektör temsilcileri, internet gazetecileri ve basın meslek örgütlerinin bir araya getirilmesi yeni bir yönetmelik taslağının birlikte hazırlanmasıdır” dedi.

İnternet haber sitelerinin BİK tarafından belirlenecek ziyaretçi trafik bilgilerini toplayan ölçüm aracını kullanma zorunluluğuna da karşı çıkan GC, “Trafik verilerini aktarmak ve kurumun belirleyeceği ölçüm aracını kullanma zorunluluğu kişisel verilere ait her konunun kanunla düzenlenme zorunluluğuna aykırıdır, idari işlemle kanun yetkisi devralınamaz” dedi.