Antalya’da CHP’nin aday açıklanması için Pazartesi günü beklenirken, Parti Meclisi Perşembe gününe alındı gerilim bir hafta daha uzadı.

Peki, Antalya, İzmir gibi büyükşehirler ve başta İstanbul olmak üzere bazı ilçe adaylarının açıklanması neden sündürülüyor?

Çünkü geri planda, artık bozulan kardeşlik hukuku ve buna bağlı olarak da yaşanan Ankara - İstanbul bilek güreşi var. Genel Merkez ve Özgür Özel, haklı olarak, örgüte tam hakim olmak isterken, İstanbul ve Ekrem İmamoğlu da, 1 Nisan sonrasına yatırım yaparak, adayları kendisi belirlemek istiyor.

Bu bilek güreşinin eylemli olarak yaşandığı yerlerden birisi de Antalya.

Süreci, biraz geriden gelerek özetleyelim.

Konyaaltı adayı olarak Cem Kotan’ın açıklanması, Ankara ekibinin hamlesiydi ve İstanbul ekibi bu hamleye kızdı. Buna karşılık cevap, yine Antalya’dan, Mehmet Hacıarifoğlu üzerinden geldi ve Hacıarifoğlu, başta İstanbul olmak üzere bazı görüşmeler yaptıktan sonra, kendisinin Büyükşehir aday adaylığından, Ümit Uysal lehine çekildiğini ve Muratpaşa’da göreve hazır olduğunu belirten açıklamasını yaptı. Bu hamle ile Muhittin Böcek Büyükşehir, Davut Çetin Muratpaşa denkleminin karşısına, Ümit Uysal Büyükşehir, Mehmet Hacıarifoğlu Muratpaşa denklemi konulmuş oldu.

Bu arada, Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Ankara’da başta Özgür Özel olmak üzere yetkililerle yaptığı görüşmelerde, “Antalya’da bize danışmadan atamalar yapıyorsunuz, bunun sonuçları olur” tepkisini göstererek, açılanan ve açıklanmayan ancak adı dillendirilen adaylarla ilgili, ilin görüşünün alınmamasını “sonuçları olur” ifadesi ile masaya koydu. Nail Kamacı’nın bu tavrı, Genel Merkezde hoş karşılanmadı ve Antalya – Ankara hattında gerilim başladı.

İşte bu aşamada da Nail Kamacı’nın ‘istifasının istenmesi’ bilgisi kamuoyuna yansıdı. Doğal olarak da, seçim öncesinde böyle bir bilgi taraflarca doğrulanmadı. Bugün, Döşemealtı Belediye Başkan Adayı Menderes Dal’ın basınla yaptığı kahvaltıya katılarak, istifası istendiğine dair gelen sorulara ‘yok öyle bir şey’ dedi. Ancak aynı Nail Kamacı, dün akşam istifası istendiği bilgisi paylaşıldıktan sonra yaptığı açıklamada, “Genel Merkezin takdir hakkı vardır ve kullanabilir” diyerek, görüntüde iç hukuk anlamında doğru ve olayı geçiştiren ama geri planında çok şey söyleyen cümleyi kurarak, yaşanan gerilimi açık etti. Açık etti, çünkü ortada böyle bir gerilim yoksa, bu cümleye de ihtiyaç olmazdı.

Bu noktada unutmayalım.

Daha önce de Nusret Bayar da, son ana kadar istifasının istendiği bilgisini yalanlamıştı. Sonucunu hepimiz hatırlıyoruz.

Gelinen noktada artık Antalya’da Muhittin Böcek mi, Ümit Uysal mı aday olacak noktasının ötesine geçti ve Ankara – İstanbul bilek güreşine dönüştü. Nail Kamacı’nın istifasının istenmesi de bu denklem içerisinde yer alıyor.

Şunu da eklemekte fayda var. CHP Parti Meclisi’nde yer alan dokuz Kemal Kılıçdaroğlu yanlısı üye kıymete bindi. Çünkü bu mücadelede kazananı onlar belirleyecek.