Zet Lorento, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda insanların kişisel bilgi ve özel hayatlarına ilişkin bazı uyarılarda bulundu.  

Farkındalık yaratmak için yapılan paylaşım İngilizce ve Korece de paylaşıldı.

Paylaşım şu şekilde sıralandı:

1- Güney Kore’de kadınlar ve çocuklar günlerdir sesini farklı ülkelerde duyurmak istiyorlar. Çünkü kendilerinin başına gelen şeyi başka kadınlar yaşamasın istiyorlar. Çünkü kendilerinin başına gelenlere yerel medya ve hükümet sessiz. Hep uyardığımız konu artık gündemde!

2- Özellikle ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri deepfake tehlikesinin çok farklı bir boyutu ile karşı karşıya! Telegram’da ortaya çıkan bazı gruplar, sınıf arkadaşlarının, iş arkadaşlarının veya aile üyelerinin fotoğraflarını isteyerek gruba alım yapıyor!

3- Grup kurucuları bu fotoğrafları yollayan kişileri gruba kabul ederken yollanan fotoğraflarla da deepfake p*rn* üretiyor. Kadınların ve çocukların kişisel bilgilerinin (açık adresten kimlik bilgisine kadar) yanında fiziksel özellikleri ve aile/arkadaş bilgilerini de paylaşılıyor!

4- Oluşturulan sahte videolar, görseller ve gruba katılmak için gönderilen şeylerle çocuklar ve kadınlar şantaj ve tehdide maruz kalıyor. Özellikle videoların yayılmasından korkan ve konuyu ailesine söyleyemeyen çocukları uyuşturucuya maruz bırakıp özel videolarını çekiyorlar. Bu arada olay sadece bir Telegram kanalı değil. Her okul için ayrı Telegram grubu olduğu gibi her aile üyesi için de ayrı Telegram grupları bulunuyor. Örneğin aşağıdaki okullarda okuyan birçok öğrenci, şimdi sesini duyurmaya çalışıyor. Okul isimlerinin otomatik çeviri ile çevrildiğini ve bu listenin sadece bir kısmı olduğunu söylemek isterim.

5- Peki bu tür konularla karşılaşmamak için neler yapmalıyız? Karşılaşırsak neler yapmalıyız?

- Kişisel bilgilerinizi internette paylaşmaktan kaçının.

- Instagram’ın ‘gizli profil’ özelliğinin hiçbir işe yaramadığı birçok kez kanıtlandı. Bu yüzden fotoğraflarınızı paylaşmaktan kaçının.

- Güvenli internet kullanımını öğrenin. Deepfake içeriklerinin nasıl tespit edildiğini mutlaka öğrenin.

- Çevrenizdeki insanları bu tür riskler hakkında bilgilendirin.

- Sosyal medya platformlarında uygunsuz içerikleri veya izinsiz kullanılan görüntüleri hızlı bir şekilde raporlayın.

- Kullanıcıların güvenliği için daha güçlü önlemler alınması gerektiğine dair sosyal medya platformlarına geri bildirimde bulunun.

- Mümkünse, fotoğraflarınızda yüzünüzü veya tanınabilir özelliklerinizi gizleyin.

- Aileniz ve yakın çevrenizle birlikte bu tür risklere karşı eğitim programları düzenleyin.

- İnternetteki tehlikelere karşı savunma mekanizmalarını öğrenebileceğiniz dijital güvenlik gruplarına katılın.

- Online güvenlik ve gizlilik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla oluşturulmuş sosyal medya hareketlerine katılın ve destek verin.

Güney Koreli kadınların son dönemde paylaştığı en önemli uyarı: 'Erkeklerin Instagram hesaplarından kadınların fotoğraflarını kaydettiği ve bunları yapay zeka kullanarak pornoya dönüştürdüğü gizli Telegram sohbet odaları var. Özel hesapları hackleyen/gösteren bot kullanıyorlar. Paylaştığınız fotoğraflarınızı silin.'

6- Aşağıda ise Deepfake ile karşı karşıya kalırsanız durumu tespit etmek, kanıtlamak için Deepfake tespit araçlarını listeledim:

- Deepware Scanner

- Microsoft Video Authenticator

- Sensity Al

- Amber Authenticate

- Truepic Vision

- XRVision Sentinel

- FaceForensics++

- DeepTrace

- PimEyes

- Intel FakeCatcher

7- Son olarak yapay zeka veya Photoshop ile oluşturulan çıplak fotoğraflarınız bir platformda yayınlanıyorsa http://stopncii.org’a girin, orijinal fotoğrafı ve düzenlenmiş fotoğrafı gönderin.

Ekip düzenlenmiş fotoğrafı internetteki her yerden kaldırıyor.

Yapay zeka ve Photoshop ile oluşturulan fotoğraflarınızın hızlıca kaldırılması için sitenin mevcut ortakları arasında Facebook, Instagram, Reddit, OnlyFans, TikTok ve Bumble gibi platformlar bulunuyor.

Ayrıca siteyle iletişimde anonimsiniz. Bu siteyi kullansanız bile kayıt tutun ve siber zorbalar ile şantajcıları mutlaka savcılığa şikayet edin. Bu tür süreçlerde her zaman elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Farkındalık yaratmak ve herkesin mutlaka görmesi için bu tweet serisini paylaşalım! Bu seriyi İngilizce ve Korece olarak da paylaşacağım.