Yaşam

Blue Point Kedi Bakımı: Çok Tüy Döker Mi? Özellikleri Nedir?

Siyam kedilerine dayanan kökeniyle dikkatleri çeken Blue Point kedi bakımı nasıl yapılır, sizin için derledik!

Abone Ol

Masmavi gözleri ve sevimli duruşlarıyla dikkat çeken Blue Point kedilerinin kökeni Siyam kedilerine dayanmaktadır. Sahiplerine karşı güçlü bağ oluşturması ve kahverengi ile krem rengi tüylere sahip olması bilinen Siyam kedilerinin bir renk varyasyonu olarak Blue Point kedisi karşımıza çıkar.

Yeni evcil hayvan sahipleriyle birlikte deneyimli kedi severler için de Blue Point kedi bakımına dair kapsamlı bir rehber hazırladık. Blue Point kedilerinin bakımı ve ihtiyaçları için cevap aradığınız tüm ipuçları ve bilgileri derledik.

Blue Point Kedi Özellikleri

Blue Point kedisinin bakım ipuçlarına geçmeden önce, Blue Point kedi nedir ve özellikleri nelerdir, cevaplayalım…

Blue Point kedilerine dair bilinmesi gereken ilk şey, onların Siyam kedisi ırkının mavi-gri renk kombinasyonuna sahip özel bir varyasyonu olduğudur. Özellikle de göz alıcı mavi gözleri ve gri tonlarındaki kulakları ile ilk bakışta tanınırlar.

Genellikle ince yapılı ve uzun bacaklı vücut yapısına sahip olsalar da sahipleri tarafından bir top yumağa benzetilirler.

Blue Point kedilerinin fiziksel özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Gözleri belirgin mavidir. Ayrıca kulak, burun, kuyruk ve patileri de gri-mavi renklidir.
  • Yuvarlak ve geniş yüze sahiptirler.
  • Tüyleri kısa ve yoğundur. Vücutlarına sıkı sıkıya yapışık bir tüy özelliği gösterir.
  • Orta büyüklükte ve sağlam bir vücut yapıları vardır. Boyutları 25-30 santimetreye kadar çıkabilir. Kiloları ise 3-10 kg arasında değişiklik gösterir.

Blue Point kedilerinin karakter özellikleri ise şu şekildedir:

  • Oyuna düşkün değillerdir. Fakat kendileriyle ilgilenilmesi ve zaman geçirilmesinden hoşlanırlar.
  • Fazla hareketli değildirler. Daha çok ‘miskin’ olarak tanımlanırlar. Bu sebeple evde tek kaldıklarında ortalığı dağıtma özelliğini oldukça az gösterirler.
  • Aşırı ses çıkarıp miyavlamazlar. Bu sebeple çocuklarla iyi anlaşırlar.

Blue Point Kedisi Bakımı

Diğer kısa tüylü kediler gibi Blue Point kedilerinin de bakımı nispeten kolaydır. Fakat sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmeleri için bakımları sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.

Blue Point kedilerinin ömrü 10 ila 15 sene arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat bakımlarının nasıl yapıldığı da ömür süresini doğrudan ilgilendirir.

Blue Point kedisi bakımı için ipuçları şu şekildedir:

Haftada 1-2 kez yumuşak fırçayla taramak, ölü tüyleri uzaklaştırır ve tüy dökülmesini minimuma indirir.

  • 2-3 haftada bir tırnaklarını kesmek.
  • Diş ve diş eti sağlığını korumak için düzenli vitamin kullanılmalıdır.
  • Tüy yutmasını önlemek için malt kullanılmalıdır.
  • Dengeli bir beslenme diyetine sahip olmalıdır. Yüksek protein içeren kaliteli mamalar ile beslenmelidir.
  • Her canlı gibi Blue Point kedileri için de rutin veteriner kontrolleri ve aşıları özenle takip edilmelidir.

Blue Point Kedisi Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Blue Point kedisi tırnak bakımı için ayda bir kez kesmek yeterli olmaktadır. Aynı zamanda tırmalama tahtası kullanabilir, kedinizin kendi tırnaklarını doğal olarak törpülemesine de yardımcı olabilirsiniz.

Blue Point Kedisinin Göz Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Blue Point kedileri diğer ırklara nazaran göz hastalıklarına yatkın olabilir. Çünkü kökeni göz problemlerinin yaygın olarak görülebildiği Siyam kedileridir. Kedinizin göz sağlığını korumak için göz çevresinde oluşabilecek birikintileri nemli bir bez yardımıyla nazikçe silebilirsiniz.

Blue Point Kedisi Çok Tüy Döker Mi?

Kedi ırklarının birçoğu gibi Blue Point kedileri de tüy döker. Fakat tüy dökme miktarları genellikle orta düzeydedir. Mevsimsel geçişlere bağlı olarak tüy dökmede dönemsel artış görülebilir. Fakat düzenli tüy bakımı ve sağlıklı beslenme ile dökülmeyi en aza indirebilirsiniz.

Özellikle de beslenme şekli, kedilerin tüy sağlığını doğrudan etkilemektedir. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içeren mamalar tercih ederek tüy dökülmesini azaltabilirsiniz.

Blue Point Kedisi Yalnız Kalmaktan Hoşlanır Mı?

Miskin olarak tanımlansalar da sosyal bir yapıya sahip olan Blue Point kedileri de birçok canlı gibi tek başına kalmaktan hoşlanmayabilir. Evde uzun süre tek kalan bir Blue Point kedisi evi dağıtarak hırçınlık göstermenin yanı sıra; depresyona girebilir.

Eğer kedinizin evde uzun süre yalnız kalması gerekiyorsa, yeterli oyuncak ya da bir başka evcil hayvan bulundurmak iyi bir fikir olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Blue Point kedi bakımı hakkında diğer merak edilenler ise aşağıdaki gibidir:

Blue Point Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Blue Point kedileri hakkında en merak edilenlerden biri de yaşam süreleridir. Bakımının iyi sağlandığı bir Blue Point kedisi ortalama 15 yıl yaşayabilir. Elbette kaliteli mamalarla dengeli bir beslenme ve düzenli veteriner kontrolleri işe yaşam süresinin uzaması da mümkündür.

Blue Point Kedisi Evde Bakıma Uygun Mu?

Sevimli görünüşleriyle ilgi toplayan Blue Point kedisi özellikle de ev ortamına uygun kedilerdir. Diğer ırklara nazaran biraz daha miskin yapıda olmaları ile evde mutlu bir şekilde yaşayabilirler.  

Bu noktada en merak edilenlerden biri de Blue Point kedisi çocuklarla anlaşılır mı sorusudur. Sakin ve fazla ses çıkarmasa da ilgiyle mutlu olan Blue Point kedileri, çocuklar için iyi bir arkadaş niteliği taşır.

Blue Point kedi bakımı hakkında merak edilenlere yanıt verdik!