Son dönemde dünya genelinde yaşanan askeri ve ekonomik gelişmeler, insanların boykot gibi çeşitli uygulamalarla tüketim alışkanlıklarında değişikliklere neden oluyor. Bu doğrultuda boykot olmayan ayakkabı markaları 2024 yılının en çok araştırılan konularından birisi oldu. Boykot olmayan ayakkabılar için yerli üretim kapsamındaki ve daha pek çok niteliğe sahip markaları sizlerle paylaşıyoruz.

Boykot Olmayan Ayakkabı Markaları 2024

Günümüzde boykot uygulamaları, insanların askeri ve ekonomik gelişmeler sonrasında diğer ülkelere tepki göstermek ya da yerli malı tüketmek amacıyla gerçekleşiyor.

Bu doğrultuda boykot olmayan ayakkabı ürünlerinin yoğun bir şekilde araştırıldığını söyleyebiliriz. Peki, boykot olmayan ayakkabı listesinde hangi firmalar var?

Boykot olmayan ayakkabı markaları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Kinetix
  • Elle
  • Jump
  • Lumberjack
  • Hummel
  • Hammer Jack
  • Lescon
  • Scooter
  • Polaris
  • Vicco
  • Gezer
  • Bambi
  • Docker’s
  • Greyder
  • Derimod

Şimdi boykot olmayan ayakkabı firmalarını daha yakından tanıyalım…

Boykot Olmayan Ayakkabı Markaları-1

1- Kinetix

Kinetix, Türk malı ayakkabılar açısından ülkemizde öncü firmalar arasında yer alıyor. Türkiye’de spor ayakkabı üretiminde ciddi faaliyetleri bulunan marka, boykot olmayan spor ayakkabı markaları arasında da değerlendirilebilir.

1989 yılında FLO Grup tarafından kurulan Kinetix, 2005 yılından itibaren aynı zamanda giyim koleksiyonu sunmaya da başlamıştır. Bu doğrultuda boykot olmayan ayakkabı markaları araştırmasında ilk olarak Kinetix markası öne çıkmaktadır.

2- Elle

Yerli malı ayakkabılar arasında Elle Shoes markasını da değerlendirebiliriz. 1977 yılında kurulan Elle ayakkabı markası, Gedikpaşa’da küçük bir atölyede faaliyetlerine başlamış, daha sonra Rumeli Caddesi üzerinde ilk mağazasını açarak faaliyetlerini geliştirmiştir.

Boykot olmayan ayakkabı markaları arasında yer alan Elle Shoes, Fehmi Akar ve Hasan Acar’ın girişimleriyle kurulmuştur. Bu doğrultuda Türk malı ayakkabılar arasında da değerlendirilebilir. 

3- Jump

Boykot olmayan ayakkabı markaları 2024 listesindeki bir diğer marka Jump’tır. 1986 yılında Genmar İç ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından kurulan marka, Türk ayakkabı sektörünün de önemli bir parçası konumundadır.

Jump, yerli malı ayakkabı markaları arasında bugün 800’den fazla şubesiyle müşterilerine hizmet sağlamaktadır. 2019 yılında online satış yapmaya da başlayan firma, boykot olmayan ayakkabı firmaları arasında yer alıyor.

4- Lumberjack

Lumberjack, tarihi 1945 yılına kadar uzanan, kökeni İtalya’ya dayanan bir ayakkabı markasıdır. Aynı zamanda giyim sektöründe de faaliyet gösteren marka, yerli malı ayakkabılar arasında değerlendirilmiyor. Ancak günümüzde boykot olmayan ayakkabı markaları arasında yer alıyor.

Lumberjack, her ne kadar İtalya’da kurulsa da 2012 yılında FLO Grup bünyesine dahil olmuştur. İtalya’nın en büyük ayakkabı markalarından birisi olan Lumberjack, FLO Grup’un yarım asırdan fazla mağazacılık deneyimiyle Avrupa’da 40’dan fazla ülkede satış gerçekleştiriyor.

5- Hummel

Hummel, Danimarka kökenli bir ayakkabı markası olarak, boykot olmayan marka ayakkabılar arasında yer alıyor.

Aynı zamanda spor giyim üzerine de faaliyet gösteren markanın Danimarka dışında herhangi bir ülkeyle bağlantısı bulunmuyor.

1923 yılında Messmer ailesi tarafından Almanya’nın Hamburg şehrinde kurulan şirket, 100 yılı aşkın deneyimiyle günümüzde en popüler ayakkabı markaları arasında yer alıyor. Ancak Hummel Türk malı mı sorusuna yanıt arayanlar için markanın Türk firmalarla ortak girişimi olmadığını belirtmek gerekiyor.

6- Hammer Jack

Türk malı ayakkabı firmaları arasında yer alan Hammer Jack, Gaziantep merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Ayakkabı üretimini de Türkiye’de gerçekleştiren marka, 1925 yılında Mehmet Ali Urgan önderliğinde URGAN ailesi tarafından kurulmuştur.

Bir sonraki yıl 100. yaşını kutlayacak olan Hammer Jack firması, boykot olmayan ayakkabı markaları arasında rahatlıkla değerlendirilebilir. Hammer Jack markasıyla satışa sunulan ayakkabılar, erkek, kadın ve çocuklar için çok geniş ürün yelpazesine sahiptir.

7- Lescon

Boykot olmayan ayakkabı firmalarından bir diğeri ise Lescon’dur. Aydın Erbay tarafından kurulan ve günümüzde Erbay Group bünyesinde faaliyet gösteren Lescon markası, 1980 yılından günümüze üretim yapmakta ve Türk spor ayakkabı sektörünün öncülerinden birisidir.

Lescon, 2005 yılında Almanya Bundesliga ekiplerinden Eintracht Frankfurt’la sponsorluk anlaşması yapmış, adını dünyaya duyurmuştur. %100 yerli üretim kapsamında değerlendirilen Lescon, aynı zamanda Türk malı ayakkabı markaları arasında da öncü bir role sahiptir.

8- Scooter

Boykot olmayan ayakkabılardan bir diğeri Scooter markasıyla satışa sunulan ayakkabı seçenekleridir. Scooter ayakkabı markası, Fikret Şerafettinoğlu tarafından Macro Ayakkabı ve Sanayi Ticaret A.Ş. çatısı altında oluşturulan bir markadır.

1993 yılında kurulan Scooter markası, su geçirmez özelliği olan “watertight teknolojisini” Türkiye’ye getiren marka olarak da biliniyor.

9- Polaris

Yerli malı ayakkabılar arasında yer alan Polaris, Türkiye’nin en büyük ayakkabı perakendecisi konumundaki Ziylan Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş. bünyesinde kurulmuştur.

Polaris, 2005 yılında FLO Grup bünyesine katılmış, faaliyetlerine burada devam etmektedir.

Polaris ayakkabı markası, kadın, erkek ve çocuk kategorilerinde zengin ürün yelpazesiyle öne çıkarken, Türk malı ayakkabı markaları arasında da farklı bir konuma sahiptir.

10- Vicco

Boykot olmayan çocuk ayakkabısı markaları arıyorsanız, listemizdeki Vicco’yu değerlendirebilirsiniz.

Vicco, 2005 yılında Sportek Ayakkabıcılık tarafından çocuklara özel ayakkabı üretmek amacıyla kurulan bir ayakkabı markasıdır. Boykot olmayan ayakkabı markaları arasında yer alan Vicco, 6000 metrekarelik tesisinde, gelişmiş AR-GE çalışmalarıyla çocuklara özel ayakkabı üretiyor.

Günümüzde 30’dan fazla konsept mağazaya sahip olan Vicco, her yıl milyonlarca çocuğa ayakkabı sunarken aynı zamanda bilgi ve birikimiyle ürün seçeneklerini geliştirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Türk malı çocuk ayakkabı markaları arasında da değerlendirilebilir.

11- Boykot Olmayan Ayakkabı Firmaları: Diğer Markalar

Boykot olmayan ayakkabı listesi için yukarıda açıkladığımız 10 marka haricinde, başkaca firmalar da bulunmaktadır.

Türkiye’de satışı gerçekleştirilen pek çok ayakkabı markası, boykottan hariç tutularak tercih edilebiliyor. Bu doğrultuda diğer markalara da göz atmak önemlidir.

Boykot olmayan ayakkabı markaları arasında diğer seçenekler şu şekildedir:

  • Gezer
  • Bambi
  • Docker’s
  • Greyder
  • Derimod

Yukarıda sıraladığımız markalar, boykot uygulamasından hariç tutabileceğiniz, pek çoğu yerli üretim kapsamında ayakkabı üretimi gerçekleştiren markalardır. Ancak Türk malı ayakkabı markalarını ayrıca incelemek için sizlere detaylı bir liste hazırladık. Yerli malı ayakkabı markaları hangileri?

Türk Malı Ayakkabı Markaları Hangisidir?

Türkiye, ayakkabı üretimi noktasında pek çok yerli marka çıkarmış, bu anlamda global alanda da başarılara ulaşmış pek çok şirkete sahiptir.

Yerli malı ayakkabılar arasında yer alan firmaları sizler için özetlerken, aynı zamanda bu seçenekleri boykot olmayan ayakkabı markaları arasında da değerlendirebileceğinizi belirtmek istiyoruz.

Türk malı ayakkabı markaları şu şekildedir:

  • Hammer Jack
  • Kinetix
  • Scooter
  • Lescon
  • Lumberjack (FLO Grup)
  • Polaris
  • Elle Ayakkabı
  • Derimod
  • Bambi
  • Docker’s
  • Greyder

Yukarıdaki markalar, yerli üretim kapsamında ayakkabı üretimi gerçekleştirmektedir. Türk malı olan ayakkabı markalarını araştırıyorsanız bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Şimdi kısaca sıkça sorulan soruları yanıtlayalım…

Sıkça Sorulan Sorular

Boykot olmayan ayakkabı markaları 2024 listesiyle ilgili merak edilen diğer soruları yanıtlıyoruz:

1- Derimod ayakkabı hangi ülkenin?

Derimod, Türk malı ayakkabı markaları arasında yer aldığından dolayı boykot kapsamında değildir.

2- Hangi marka ayakkabı boykot değil?

Ayakkabı markaları arasında Kinetix, Bambi, Derimod, Docker’s, Greyder, Hammer Jack, Lumberjack, Lescon, Scooter gibi seçenekler, yerli üretim kapsamında olup, boykota dahil değildir.

Bu markalarla ilgili düşüncelerinizi yorumlar bölümüyle paylaşabilir, ayrıca diğer sorularınızı sorabilirsiniz.