Haber: Atilla Yoğurtçu

Bursa'da kayıt parası skandalları devam ediyor. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne çocuğunu kaydettirmek isteyen bir veli, yaşadığı zorlukları anlattı. Velinin sendikaya yaptığı açıklamaya göre, kayıt için rehberlik odasında karşılanmış ve makbuz karşılığında 1 tişört, 1 sweatshirt ve okul giriş kartı için 5900 TL bağış talep edilmiştir. Velinin yaptığı itirazlar ve indirim talepleri reddedilmiş, yalnızca taksit imkanı sunulmuştur. 

Velinin söylediğine göre, okuldan hak kazanılmış bir yere yerleştirilen çocuk için bu talebin yapılmasının yasal olmadığını bildiği için ödeme yaparken açıklamaya "bağış değil, kayıt parası" şeklinde yazmıştır. Bursa'da kayıt parası talep etmeyen okul neredeyse yokken, özellikle Suriyeli vatandaşların çocuklarının kayıtları konusunda da ciddi şikayetler olduğu ifade ediliyor. Birçok Suriyeli veli, okullar tarafından kayıtlarının yapılmadığını ve sürekli farklı miktarlarda para talep edildiğini iddia ediyor. 

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN) bu durumu yakından takip ettiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunuyor. Eğitim hakkının engellenmesinin anayasal bir suç olduğunu vurgulayan sendika, kayıt parası ve zorunlu bağış uygulamalarının yasal olmadığını hatırlatıyor. Sendika, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2024 bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı'na aktarılan 5,7 milyar TL'lik kaynağın kamu okullarına aktarılması gerektiğini savunuyor. Bu bütçe, Türkiye genelindeki okullara eşit olarak dağıtıldığında, her okul başına 120 bin TL kaynak aktarılabileceği belirtiliyor. 

Ekonomik Krizin Etkileri 

Sendika, ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle ailelerin çocuklarını okula göndermekte büyük zorluk yaşadığını dile getiriyor. Maalesef, her dört çocuktan biri okula aç gitmekte ya da öğün atlamak zorunda kalmaktadır. Kantin fiyatlarının yüksek olması, suyun dahi 10 TL'ye satılması, öğrencilerin derslere odaklanmasını zorlaştırmaktadır. Veliler için çocukların okula hazırlık giderleri büyük bir yük haline gelmiştir. 

TÖBSEN, bu durumun önüne geçilmesi için iki önemli talepte bulunuyor:
1. Eğitim-öğretim yılı boyunca özellikle temel eğitimdeki çocuklara her gün ücretsiz bir öğün yemek ve içme suyu sağlanmalıdır.
2. Eğitim-öğretim yılı başında, özellikle asgari ücret veya altında gelir sahibi olan her aileye öğrenci başı 5000 TL eğitim-öğretime hazırlık parası verilmelidir. 

TÖBSEN, eğitim hakkının korunması ve çocukların mağdur edilmemesi için mücadelesine devam edeceğini duyurdu.