EKOLOJİ-ÇEVRE

Çanakkale Orman Müdürlüğü'ne çağrı: Kaz Dağları'ndaki orman katliamını durdurun!

Kaz Dağları'nda, Cengiz Holding'e bağlı bakır madeni projesi için yapılan orman kesimleri tepki topluyor. İda Dayanışma Derneği, "Madene verecek bir tek ağacımız yok! Bu katliamı durdurun" çağrısıyla yetkililere seslendi.

Abone Ol

Haber: Atilla Yoğurtçu

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde devam eden orman kesimlerine karşı tepkiler büyüyor. İda Dayanışma Derneği, bugün Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak, Bayramiç Hacıbekirler köyü yakınlarında gerçekleşen orman katliamına dur denilmesi çağrısında bulundu. 

Dernek tarafından yapılan açıklamada, Cengiz Holding’in Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. adına bölgede başlattığı bakır madeni faaliyetlerinin, genç ve yaşlı ağaçlar arasında ayrım yapılmaksızın büyük bir hızla sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, bu durumun, Danıştay’da süren ÇED Olumlu Kararına karşı açılmış iptal davasının sonucunu beklemeden, aceleyle gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. 

“Ekosistem Talan Ediliyor” 

Projenin geniş bir alanda planlandığını ve birçok köy ile tarım arazisini etkilediğini belirten dernek yetkilileri, bakır madeni faaliyetlerinin doğa ve insan yaşamı için büyük risk taşıdığına vurgu yaptı. Açıklamada, maden faaliyetlerinin iklim kriziyle mücadelede kritik öneme sahip karbon yutakları olan doğal orman ekosistemlerini yok ettiği, yüzlerce yıllık ağaçların, türlerin ve ekosistemin geri dönülmez bir şekilde zarar gördüğü ifade edildi. 

Dernek yetkilileri, şu ifadelere yer verdi: 

“OGM’nin (Orman Genel Müdürlüğü) kendi koruma altına aldığı alanlarda bile bu talana göz yumması kabul edilemez. Ormanlarımızı bu hızla kaybedersek, hem doğaya hem de geleceğimize büyük bir ihanet etmiş oluruz. İklim krizinin etkilerini en derin şekilde hissettiğimiz bu dönemde, kuraklık ve çölleşmeye karşı en önemli savunma hattımız olan ormanların yok edilmesi durdurulmalıdır.”

"Madene Verecek Bir Tek Ağacımız Yok" 

Dernek, Türkiye’nin son 20 yılda orman varlığını hızla kaybettiğini, karbon tutma kapasitesinin 2017’de 75 milyon tondan 2021’de 41 milyon tona düştüğünü ve bu gidişatın geri dönülemez sonuçlar doğuracağını ifade etti. 

Son olarak, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Orman Genel Müdürlüğü’ne seslenen İda Dayanışma Derneği, şu çağrıyı yaptı: 

“Madene verecek bir tek ağacımız, bir karış toprağımız, bir gram suyumuz yok! Bu katliamı durdurun.”

Kaz Dağları’nda yaşanan bu çevre talanına yönelik mücadele, bölge halkının ve çevre örgütlerinin dayanışmasıyla sürüyor.