İşçiler ve emekçiler İzmir'de de 1 Mayıs Çarşamba sabahını bekliyor. 

İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yaşanan gelişmeler...


🔴 CANLI BLOG |

1 Mayıs 16.26 |  İzmir Bergama'da 1 Mayıs geniş katılımla kutlandı. Sendikalar, partiler ve Bergaöa Demokrasi Platformu katılımıyla yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda konuşmalar ve konserle program devam etti.

Photo 2024 05 01 14 41 35


İzmir’de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutlamak için alanlara çıktı. Sabah saatlerinde ilçelerden başlayan kutlamalarda iş cinayetlerinin son bulması, vergide adalet ve insanca geçinebilecek bir ücret talep edildi.

1 Mayıs İzmir.

Fotoğraf: Evrensel

İzmir'de 1 Mayıs mitingi için sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri saat 10.30'dan itibaren dört ana noktada toplandı. DİSK Basmane'de, TÜRK-İŞ Alsancak Liman'ında, KESK Cumhurriyet Meydanı tarafında, TMMOB, TTB ve Baro Kıbrıs Şehitlerinde toplanırken, 11.00 gibi Gündoğdu meydanına yürüyüşler başladı. Kortejlerde sık sık Taksim yasağına ve saldırılara yönelik olarak, "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı atıldı.

1 Mayıs İzmir.

Fotoğraf: Evrensel

Sendikaların büyük oranda Gündoğdu meydanına girmesinin ardından, 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan söylendi.

1 Mayıs İzmir.

Fotoğraf: Evrensel

TÜRK-İŞ ana pankartı ardında yer alan sendikalardan TES İŞ, “Vergi diliminde adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın”; TGS, “Habere özgürlük, haberciye insanca yaşam”; Birleşik Kamu İş, “sözleşmeli köleliğe, güvencesizleşme ve taşeronlaşmaya son”; TÜMTİS, “Savaşa değil halka bütçe”, “Katil ABD İsrail Filistin’den Defol”, “Asgari Ücret Güncellensin”; TEKSİF, “Baskılara ve işten çıkarmalara son”; Türk Sağlık İş ise, “Vergide Adalet, Taşeronlaşmaya Son” talep ve sloganlarıyla öne çıktılar. Diğer yandan, işten çıkarılan TEKGIDA-İŞ üyesi IFFCO Turkey işçileri, Basın-İş üyesi Pilenpak işçileri ve TİS’te anlaşma sağlanamayan AMCOR işçileri de sendikaları ile beraber mitinge katıldı.

DİSK, "EMEK, ADALET, HÜRRİYET" PANKARTI İLE KATILDI

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin "Yaşasın 1 Mayıs emek adalet hürriyet" pankartı arkasında Genel İş Şubeleri, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Emekli-Sen Şubeleri yer aldı. Genel-İş üyesi işçiler, insanca yaşam talebini dile getirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri iş cinayetlerinin son bulmasını istersen belediye işçileri ise gerçek kadro taleplerini dile getirdi. En önemli taleplerinin vergide adalet olduğunu dile getiren işçiler, kadın cinayetlerinin son bulması, eşit işe eşit ücret, şirketler arası ayrımların kaldırılmasını istedi. "Sadaka değil toplu sözleşme" , "çalışma saatleri düşürülsün" , "kadro hakkımız söke söke alırız" , "kadın cinayetleri politiktir, son bulsun" , "kıdem tazminatıma dokunma" , "örgütlenme ifade hak arama özgürlüğü için 1 mayıs alanındayız" DİSK kortejinde taşınan dövizler oldu. DİSK'in ardından alana giren Mülteciler Platformu mülteci işçilerin yaşadığı sorunların çözülmesine ve Filistin'de devam eden savaşa dikkat çekti. Emeklilerin de katıldığı yürüyüşte emekli aylıklarının aylığına dikkat çekilirken hükümete kırmızı kart gösterildi.

SİYASİ İKTİDAR PROTESTO EDİLDİ

KESK İzmir Şubeleri'nin kortejlerindeki emekçiler siyasi iktidarı protesto eden dövizleri taşıdılar.

İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşü sırasında yaşanan gözaltıları duyan kitle sloganlarla tepki gösterdi. Eğitim Sen İzmir Şubeleri'nde "Savaşa Değil Eğitime Bütçe" sloganı öne çıkarken, enflasyonist politikalara yönelik olarak "İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz" ve "Vergide Adalet İstiyoruz" taleplerini yükselttiler.

Bir süredir özel sektörde örgütlenme çalışmasını hızlandıran "Taban maaş süresiz sözleşme eğitim işkolu hakkımız olanı alacağız" pankartıyla Özel Sektör Öğretmenleri alandaki yerini aldı. Sağlık emekçileri, "Taşeron Çalışma Yasaklansın", "Uzun çalışma saatleri Yasaklansın" ve "Gece çalışması çift mesai sayılsın" taleplerini dile getirdi.

EMEP: FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ

1 Mayıs İzmir.

Emek Partisi Alsancak Gar Meydanından Türk-İş kortejinin ardından "Ekmek, adalet, barış ve özgürlük için mücadeleye" pankartı ile mitinge katılırken, "Günde 7 saat, haftada 35 saat, 2 gün izin talebi" de dövizleri yer aldı. Ayrıca taşınan pankart ve dövizlerle İsrail'in Filistin'e yönelik katliamı protesto edildi, Filistin halkının yanında oldukları dile getirildi.

Emek Gençliği, "İş, barış, özgürlük için geleceği birlikte kazanmaya, mücadeleye" pankartıyla katıldı. Ayrıca "Yurt kapasiteleri arttırılsın", "Güvenli yaşam güvenli kampüs", "Çocuk işçiliği yasaklansın, MESEM'ler iptal edilsin" dövizleri taşıdı.

Emek Gençliği'nin kortejinin ardında DEÜ Kadın Çalışmaları topluluğu "Nitelikli eğitim", "Güvenli kampusler" taleplerini dile getirdiler

BEKEV'li kadınlar "İmam değil, 1 öğün ücretsiz yemek", "Eğitimde inanç ve cinsiyet ayrımına son", "Tarikatlar kapatılsın, tecavüzcüler tutuklansın" dövizleri taşıdı.

ALİAĞA

1 Mayıs kutlamaları.

Fotoğraf: İzmir/EVRENSEL

Aliağa’da yürüyüşü Petrol-İş Aliağa Şubesi önünden başladı. Binlerce işçinin katıldığı yürüyüşe TES-İş İzmir 2 No’lu Şube, Liman-İş İzmir Şubesi, Petrol-İş Aliağa Şubesi (PETKİM, Star, TÜPRAŞ, Airliquide, Ravago işçileri), Eğitim-İş, ADD Aliağa temsilciliği, CHP Aliağa İlçe Örgütü ve Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü katıldı.

Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü, “İş cinayetleri son bulsun, sorumlular yargılansın” pankartıyla 1 Mayıs'a katılan işçi aileleriyle birlikte yürüdü.

Demokrasi Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında, "İşçiler, emekçiler için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Kamu ve özel ayrımı yapılmadan, tüm ücret ve aylıklarda düzeltme yapılması şarttır. Derhal yoksulluğa itilen işçileri ve emeklileri koruyacak önlemler alınmalı, reel ücret düzeylerindeki kayıplar giderilmelidir" denildi.

ÇİĞLİ

1 Mayıs kutlamaları.

Fotoğraf: İzmir/EVRENSEL

Çiğli’de Genel-İş üyesi Çiğli emekçileri ve Emek Partisi ilçe örgütü belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Yöneticisi Barış Okur, “1 Mayıs’ın önemine vurgu yaparak, Taksim yasağını kınadıklarını söyledi. Ardından çekilen halaylar sonrası işçiler Gündoğdu Meydanı hareket etti.

BUCA

1 Mayıs kutlamaları.

Fotoğraf: İzmir/EVRENSEL

Buca Belediyesi önünde toplanan Genel-İş 5 Nol’u Şube, Eğitim Sen 5 No’lu Şube, Tüm Bel-Sen, BEKEV, EMEP, TİP, SOL Parti, DEM Parti slogan ve halaylarla 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamaya meclis üyeleri ile Buca Belediye Başkanı Görkem Duman'da katıldı. "Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Mücadelemiz", "İşte 1 Mayıs Alanlardayız" sloganları atıldı. İnsanca yaşam, insanca çalışma koşulları, zamlara ve hayat pahalılığına karşı mücadele çağrısının yapıldığı açıklamadan sonra merkezi kutlamaya geçildi.

BORNOVA

1 Mayıs kutlamaları.

Fotoğraf: İzmir/EVRENSEL

Bornova'da 1 Mayıs, Bornova Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Cumhuriyet meydanında kutlandı.

Genel-İş 7 No'lu Şube, Emek Partisi İlçe Örgütü, Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şubesi, Eğitim Sen 4 No'lu Şube, Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Sol Parti İlçe Örgütü, Eğit-Der katıldı.  “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İşte 1 Mayıs Alanlardayız”, “Yaşasın İş, Ekmek Özgürlük mücadelemiz”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı.

Platform adına açıklamayı okuyan Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “İnsan, emek ve doğa düşmanı bu düzene artık yeter demenin vakti çoktan geldi! Her şeye rağmen gelecek güzel günlere olan umudumuzu kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Çünkü tüm baskılara, olumsuz koşullara rağmen emeğin, emekçilerin sürdürdüğü mücadele üzerimize çöken karabulutları dağıtıyor. Yepyeni bir gün doğuyor. 31 Mart seçimlerine işçisinden kamu emekçisine, emeklisinden asgari ücretlisine, kadınından gencine bozuk düzenin çarkları ile ezilen milyonlar “Bizi yok sayamazsınız, biz buradayız!” dedi. Şimdi, mücadeleyi, dayanışmayı ve umudu büyütme zamanı! Emeğin sesini daha da yükseltme zamanı!” dedi.

KARŞIYAKA

Karşıyaka'da 1 mayıs

Karşıyaka | Fotoğraf: Evrensel

Genel-İş, KESK, Emek partisi ve SOL Parti Karşıyaka çarşıdan iskeleye yürüyüş düzenledi. “Her yer taksim her yer direniş” sloganları atılan yürüyüşte 1 Mayıs yasaklamalarına tepki gösterildi.

NARLIDERE

1 Mayıs kutlamaları.

Fotoğraf: İzmir/EVRENSEL

Narlıdere’de 1 Mayıs Narlıdere Demokrasi Platformunun çağrısı ile Ahmet Priştina Demokrasi Meydanı’nda kutlandı. Kutlamaya DİSK/Emekli Sen, Eğitim Sen, Tüm Emekli Sen, KESK, CHP, EMEP, SOL Parti, DEM Parti, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun ve CHP’li meclis üyeleri katıldı.

“Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Yaşasın iş emek özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız” sloganları eşliğinde Narlıdere itfaiye metro istasyonuna yürüyüş düzenlenerek merkez kutlamaya geçild


1 Mayıs 14.53 | İzmir Dikili'de #1Mayıs, siyasi parti ve sendikaların katılımıyla kutlandı.


İzmir’de, 1 Mayıs’ta toplu ulaşım yüzde 50 indirimli olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları, resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde yüzde 50 indirimli hizmet verecek.

1 Mayıs Çarşamba günü; ESHOT, İZULAŞ, İZTAŞIT, İZDENİZ, İzmir Metrosu ve İzmir Tramvayı’nda seferler yüzde 50 indirimli yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi -TCDD ortaklığıyla işletilen İZB AN’da ise seferler Cumhurbaşkanlığı kararıyla ücretsiz gerçekleştirilecek.


İZMİR/BORNOVA:  Bornovalılar 1 Mayıs’ı Yeni Türkü ile kutlayacak.

Bornova Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Yeni Türkü konseriyle kutlayacak. Büyükpark’ta 30 Nisan Salı akşamı saat 21.00’de başlayacak konserde emek mücadelesinin sesi yükselecek.


İZMİR /BUCA:  Buca Emek ve Demokrasi güçleri, Forbes Caddesi girişinde yaptığı basın açıklamasıyla işçi ve emekçilere 1 Mayıs’a katılım çağrısı yaparak, yerel kutlama için Buca Belediyesi önüne davet etti.

Yapılan açıklamada Gündoğdu Meydanı’ndaki merkezi kutlama öncesinde Buca Belediyesi önünde sabah saat 09.00’da yerel kutlama da gerçekleştireceklerini belirterek Buca halkını alanlara çıkmaya, 1 Mayıs’ı kutlamaya davet etti.

1M2024 / İzmir - Buca


KESK, TMMOB, DİSK, TTB 1 Mayıs için ortak açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü, gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, hükümetin yoksullaştırıcı ekonomik programına, seçimden sonra uygulayacağını ilan ettiği acımasız kemer sıkma politikalarına, tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı itirazlarımızı şimdi de 1 Mayıs meydanlarına taşıyacağız” ifadeleri yer aldı. 


İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi, Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak kutlamaya katılım çağrısı yaptı. Açıklamada 1 Mayıs programı da duyuruldu

Açıklamaya, 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin bileşenleri DİSK, Türk-İş, KESK, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve TMMOB katıldı. Açıklamada, “Bu düzen böyle gitmez haydi 1 Mayıs'a” yazılı pankart açıldı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı.

Sarı, şunları söyledi:

“Dünyanın dört bir yanında hakları için, demokrasi için mücadele eden işçilerin emekçilerin gençlerin ve kadınların sesleri ile sokaklara meydanlara alanlara, haydi 1 Mayıs'a demek için bugün burada toplandık. Bu güzel ülkemizin en iyi 1 Mayıs'ını yıllardır İzmir'de yapmaktayız. Tüm sendiklarımızın, siyasi partilerimizin, öğrencilerin yan yana geldiği, tek 1 Mayıs İzmir 1 Mayıs'ı. Bu düzen böyle bitmez diyoruz. İzmir Mayıs'ına bütün yoldaşları davet ediyoruz. Biz Türk-İş, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ile İzmir 1 Mayıs'ını Gündoğdu Meydanı'nda gelincik tarlasına çevireceğiz. Haklı taleplerimizi haykıracağız. Hepinizi 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz.”

1 MAYIS PROGRAMI

1 Mayıs'ta saat 10.00'da Basmane, liman, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanılacak. Daha sonra 4 koldan Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş yapılacak. Saat 13.00'te ise program başlayacak. Programda Moğollar sahne alacak.

1M2024 / İzmir