2023'te Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen ek yüzde 40 gümrük vergisinin kapsamı genişletildi. Böylece, Çin'den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobiller ek yüzde 40 vergiye tabi oldu. Sektörde ses getiren bu gelişmenin ardından, Türkiye'de ithalatçı olarak varlık gösteren Çinli markalardan yerli üretim açıklamaları gelmeye başladı. Chery cephesinden yapılan açıklamada, "En kısa sürede Türkiye'de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz" denildi.

CHERY TÜRKİYE BAŞKANI, TÜRKİYE’DE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNİ DUYURDU

Özellikle Tiggo ve Omoda serileri ile Türkiye pazarında önemli bir pazar payına sahip olmayı başaran Chery, yoğun ilginin ardından Çin’den gelen otomobiller için uygulanmaya başlayan ek ÖTV ile karşılaştı. Türk müşterileri memnun etmek amaçlı ve fiyatları yine uygun tutmayı hedefleyen firma, Türkiye’de kurulabilecek üretim fabrikası hakkında konuştu.

İşte Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo tarafından yapılan açıklama:

“Türkiye, bizim en stratejik pazarlarımızdan bir tanesi ve ayrıca Chery’nin Avrupa stratejisinin de önemli bir parçası. Bu nedenle Chery markası olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına Eylül 2022’de tamamen kendi özsermayemiz ile iştirak şirketimiz olan Chery Türkiye’yi kurduk.

Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili Bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz. Türkiye geneline yayılan yetkili satıcı ağımız ile satış ve servis hizmetlerimizle müşterilerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.”

CHERY TİGGO 9 PHEV TANITILDI! 

Çinli otomobil devi Chery, yeni plug-in hibrit modeli Tiggo 9 PHEV aracını tanıttı. İşte Chery Tiggo 9 PHEV özellikleri...

Chery, Türkiye’de üretime geçmeyi planladığını ve bir fabrika kurmak için çaba içerisinde olduğunu böylece duyurmuş oldu. Ayrıca Çin menşeili otomobiller için duyurulan ek ÖTV’den sonra MG gibi diğer markalar da Türkiye’de üretim için fabrika planları yaptığını açıkladı. Türkiye’de 50 bin adetle yüzde 5 pazar payına sahip olmayı başaran Chery, gerçekleştireceği adımlarla kullanıcıları tutmaya devam edecek gibi duruyor.

BAKANLIK: HEDEF YERLİ ÜRETİMİ KORUMAK

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Çin'de ithal edilen otomobiller için alınan ek vergi kararının amacı paylaşıldı.

Açıklamada, yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunmasını teminen, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedefler dikkate alınarak, aynı zamanda yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatında 'İthalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı uygulanır' şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.

SATILAN 10 OTOMOBİLDEN 7'Sİ İTHAL

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, 2024 yılının ilk 4 aylık döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 31'e düştü. Yani, Türkiye'de satılan her 10 otomobilin 7'si ithal modeller oldu.