CHP Ankara İl Başkanlığına gün boyu devam eden kongre sonunda oy kullanan delegelerin 340'ının oyunu alan Dr.Ümit Erkol tüm listesiyle birlikte seçildi. "Değişimci" grubun adayı olan Sercan Çığgın 241 oyda kalırken, Erkol'un Kemal Kılıçdaroğlu'nun güçlü bir destekçisi olduğu biliniyor. 

Mevcut İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı'nın açış konuşması ile başlayan kongrede, daha sonra Divan Başkanlığı seçimi yapıldı. Divan Başkanlığına oy birliğiyle, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç seçildi.

"Düne kadar ortaklık yaptığımız bazı partiler CHP'ye dizayn vermeye çalışıyor, izin vermeyeceğiz"

Türkiye'nin ve CHP'nin zor günler geçtiğini ifade eden Öztunç, "CHP zor günlerin partisidir. Bu devleti kuran partidir. Zor günleri aşmayı her zaman bilmiştir, yine bilecektir." dedi. “CHP’de duygusal kopuş var”, “CHP büyükşehirleri kaybedecek” diyenler için “AKP’li trol ağzıyla konuşuyorlar” eleştirisinde bulunan Öztunç, şu sözlerle devam etti: "Düştüğümüz yerden kalkacağız, yeniden CHP'yi daha yukarıya çıkarmak için çalışacağız. Birilerinin umutsuzluk pompalamasına asla izin vermeyeceğiz. CHP, kendisine kurulan tuzakları bozacaktır. Daha düne kadar ortaklık yaptığımız pazı partiler CHP'ye dizayn vermeye çalışıyor, biz var oldukça, CHP'liler var oldukça, bu partiyi dışardan dizayna izin vermeyeceğiz. Hiçbir parmağın gelip partimizi karıştırmasına izin vermeyeceğiz. Fitneye, fesada izin vermeyeceğiz. Burada iki kardeşin yarışı yaşanacak, hep birlikte il kongresinden el ele çıkacağız. İnşallah 2024'te, Büyükşehir'in, Çankaya'nın, Yenimahalle'nin, Elmadağ'ın yanına başka ilçeleri de koyacağız."

Seçimlerin "Blok" listeyle yapılmasına karar verildi

Öztunç'un konuşmasının ardından Divan Başkanlığı çalışmalarına başladı. Kongrede seçimlerin "blok liste" yöntemiyle yapılması delegelerin oy birliğiyle kabul edildi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasında adaylara başarılar diledi, belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Mansur Yavaş'tan Halk Otobüsleri sahiplerine: "Ankaralılara zulmettirmeyiz" 

Özel halk otobüslerinin ücretsiz 65 yaş üstü yolcu taşımama kararını eleştiren Yavaş, "Ya kanuna uyun ya da tüm otobüsleri bize satın gidin başka iş yapın. Ankaralılara zulmettirmeyiz." dedi.

"Lider Konjonktürü değiştiren kişidir"

CHP genel başkan adayı Örsan Öymen de yaptığı konuşmada, "Lider konjonktüre göre siyaset yapmaz. Lider konjonktürü değiştiren kişidir" dedi. Seçim sürecinde atılan bazı adımları eleştiren Öymen, CHP'nin ittifak partilerine 39 vekillik vermesini "Temsiliyet ilkesinin gasp edilmesi" olarak nitelendirdi 

'Biz yemeği hep beraber yedik ama hesabı Kılıçdaroğlu ödesin' 

Kongrede İstanbul Milletvekili ve seçim döneminde örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Oğuz Kaan Salıcı da söz aldı. Seçim sonrası ilk kez konuşan Salıcı, 14 – 28 Mayıs seçimlerinde 6 siyasi partinin ve 6 liderin bulunduğu bir ittifak kurulduğunu ama seçimin kaybedilmesinin ardından tüm eleştirilerin Kılıçdaroğlu’na yöneldiğini ifade etti ve "'Biz yemeği hep beraber yedik ama hesabı Kılıçdaroğlu ödesin’ deniyor. Bu doğru değil. En büyük sorumluluk adayımız olduğu için Sayın Kılıçdaroğlu’nda. Ama bütün faturayı Kılıdaroğlu’na kesersek işi minvalinden çıkarmış, eleştiriyi inkarcılığa dönüştürmüş oluruz" dedi.

Salıcı'dan "yüzde 50 +1" hatırlatması

Türkiye’nin başkanlık sistemi ile yönetildiğini hatırlatan Salıcı, “Yüzde 50+1 almak için CHP’nin oyu yetmiyor. AKP’nin de oyu yetmiyor. O da ittifak yaptı, biz de ittifak yaptık 50+1’i bulmak için. Biz kendi benliğimizi ortadan kaldıracak bir iş yapmadık. Biz yine sosyal demokratız, solcuyuz, Atatürkçüyüz. Bizim ittifak ortaklarımız sağ partiler. ‘İttifak sistemi yanlıştı’ diyenler yüzde 50+1’e ulaşacak başka bir öneri sunmadı. Ben böyle bir öneri duymadım” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilere değinen Salıcı, "Bizim reisle, führerle işimiz yok. Biz kendi genel başkanımızı severiz, sayarız, arkasından yürürüz, akşam televizyonlarda meze edenlerin karşısında dururuz, saygınlığını koruruz” dedi. 

'Değişimci değilim, örgütün adayıyım'

Kongrede seçimlere geçilmeden önce il başkan adayları söz aldı. İlk sözü alan ve 2007’den bu yana CHP’de çeşitli kademelerde siyaset yaptığını ve görev aldığı tüm kademelere seçimle geldiğini anlatan Sercan Çığgın, değişimcilerin adayı olarak nitelendirilmesine itiraz ederek “Partinin evladı ve örgütün vicdanı” olduğunu söyledi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediklerinin kendisi için emir niteliğinde olduğunu vurgulayan Çığgın, aday olmadan önce Kılıçdaroğlu’ndan onay aldığını öne sürdü. Genel Merkez’in desteklediği ikinci bir adayın çıkmasının ardından kendisinin yenilikçi ve değişimci olarak anıldığını kaydeden Çığgın, siyasetin içinde büyüdüğünü, part time siyaset yapmadığını ifade etti. Seçilmesi halinde yerel seçim startını vereceğini, örgütü ayağa kaldıracağını belirten Çığgın, “Her yerde olacağız, öyle sinmek, korkak davranmak yok” dedi.

Ümit Erkol: ‘Geminin battığını zannedenler birer birer atladılar' 

Çığgın’ın ardından söz alan ve parti içindeki değişimcileri eleştiren diğer aday Ümit Erkol, “Geminin battığını zannettiler batan gemiden birer birer atladılar. İndikleri kara parçasına da yenilikçilik adını koydular. Bir gün önce Kılıçdaroğlu doktrini anlatacaksın, bir gün sonra yenilikçi olacaksın. Yok öyle yağma” dedi.

Diğer aday Çığgın’ın yenilikçi, değişimci olmadığı yönündeki sözlerine gönderme yapan Erkol, Çığgın için İstanbul’un olanaklarının ve milletvekillerinin seferber olduğunu söyledi ve “Sivas milletvekili, Malatya milletvekili Ankara’dan delege aradı ama adayın yenilikçilerle alakası yok. Genel başkana tuzak kuranlarla genel başkanın arkasında olduğunu söyleyen bir aday profili çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde bu örgütün hatalarını düzeltmek isteyenler Ankara kurultayında Ümit Erkol’u desteklemelidir” diye konuştu.

Seçimi Erkol rahat kazandı

CHP Ankara il kongresini Genel Merkez’in adayı olduğu ifade edilen Ümit Erkol kazandı. Değişimcilerin desteklediği ifade edilen Sercan Çığgın’a 99 oy fark atan Erkol, Ankara il örgütünün yeni başkanı oldu. Erkol 340, rakibi Çığgın 241 oy aldı. Ankara Kongresi'nden seçilen 72 delege Kurultay'da oy kullanacak.