Danimarka, 2030 yılından itibaren çiftlik hayvanlarının yaydığı metan gazı için vergi almayı planlıyor. Hükümet, çiftçiler ve tarım endüstrisi temsilcileri bu konuda anlaşmaya vardı.

Danimarka Vergilendirme Bakanı Jeppe Bruus, inek, koyun ve domuzlardan salınan metan gazı için vergi alacaklarını açıkladı. Bu vergiyle sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 70 azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Vergi, 2030'da ton başına 300 kron (43 dolar) olacak ve 2035'te 750 krona (108 dolar) yükselecek. Önerge yıl sonunda parlamentoya sunulacak.

Concito düşünce kuruluşuna göre, inekler yılda ortalama 5.6 ton karbondioksit eşdeğeri gaz salıyor. Concito Baş Ekonomisti Torsten Hasforth, bu verginin tarım sektörünün yeşil dönüşümünü desteklemek için kullanılacağını söyledi.

Yeni Zelanda, benzer bir yasayı 2025'te yürürlüğe sokmayı planlamış, ancak çiftçilerin tepkisi ve hükümet değişikliği nedeniyle vazgeçmişti.

Fosil yakıtlar, atıklar ve hayvancılık metan gazı salımına neden oluyor. Birleşmiş Milletler, Paris İklim Anlaşması kapsamında, küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutmak için 2050'ye kadar karbon salımının sıfırlanmasını hedefliyor.