ANKA'nın haberine göre Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Furkan Vakfı üyelerine karşı orantısız güç kullanan polisler ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkmasını ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaşananlar karşısında sessiz kalmasını eleştirdi.
Davutoğlu, “İçişleri Bakanı görünüşte Cumhurbaşkanı’na, esasta Bahçeli’ye bağlıdır. Bu anlamda devlet, çift başlı bir nitelik kazanmıştır. Bu nedenledir ki Cumhurbaşkanı, baş edemeyeceği bir sorun olduğunda ve Sayın Bahçeli önce davranıp sınır çizdiğinde, aynen daha önce yaptığı gibi sessiz kalmayı tercih etmiştir. Sessiz kalarak ülke yönetilemez” dedi.
Davutoğlu, partisinin genel merkezinde bugün düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
"CUMHURBAŞKANI SESSİZLİĞE GÖMÜLMEYİ TERCİH ETTİ"
Adana’da yaşanan ve kamu vicdanını yaralayan, kadın ve çocukların da olduğu toplulukların sokak ortasında coplandığı fiili işkence görüntüleri ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na açıklama yapması çağrısında bulunmuştum. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı, kamu vicdanını teskin edecek bir açıklama yapmak yerine kritik konularda her zaman yaptığı gibi meydanı Sayın Bahçeli ve Soylu’ya bırakarak sessizliğe gömülmeyi tercih etti. Sesi ile ilgili sağlık sorunu nedeni ile grup toplantısı yapamadığı söylendi. Kendisine geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum; ancak bu bir mazeret değildir. Ortaya çıkan tabloyu kınayan ve sorumluları için gerekli işlemin yapılacağını ifade eden kısa bir tweet mesajı bile ilk aşamada yeterli olabilirdi.
"SOYLU, BAHÇELİ'NİN HİMAYESİ İLE MAKAMINI KORUMUŞ GÖRÜNÜYOR"
Eğer vatandaşına sahip çıksaydı, hukuksuz davranan kamu görevlisinin değil mağdurun yanında olsaydı, çıkar açık bir şekilde tebrik ederdim. Eğer kendisini o makamlara getiren din ve vicdan özgürlüğüne duyarlı muhafazakâr kesimlerin sözcüsü olabilseydi, net bir destek verirdim. Eğer özellikle yabancı devlet adamlarına seslendiği gibi ‘Ey Bahçeli’ deyip iktidarın küçük ortağının mutlak güç sahibi gibi Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğünü rehin almasına karşı durabilseydi, alkışlardım. Ama yapmadı, yapamadı. Çünkü iradesini teslim ettiği Bahçeli, salı günü grup toplantısında konu ile ilgili sınırları çizen bir racon kesmişti. Bunu yaparken de bu tablonun birinci sorumlusu olan İçişleri Bakanı’nın kendisinin himayesinde olduğunu bir kez daha göstermişti. Bugün İçişleri Bakanı görünüşte Cumhurbaşkanı’na, esasta Bahçeli’ye bağlıdır. Geçen sene Sedat Peker’in iddialarında olduğu gibi bu sene de bu görüntüler karşısında Bahçeli’nin himayesi ile makamını korumuş görünüyor. Bu anlamda devlet, çift başlı bir nitelik kazanmıştır. Bu nedenledir ki Cumhurbaşkanı, baş edemeyeceği bir sorun olduğunda ve Sayın Bahçeli önce davranıp sınır çizdiğinde, aynen daha önce yaptığı gibi sessiz kalmayı tercih etmiştir. Sessiz kalarak ülke yönetilemez.
"ERDOĞAN'IN TAVIR KONUSUNDA ÖNÜNDE ÜÇ YOL VAR"
Yine de Sayın Erdoğan, hala konuşabilir ve tavrını ortaya koyabilir; bekleyeceğiz. Tavır konusunda önünde üç yol var. Birincisi; Sayın Erdoğan, birçok kez yaptığı gibi sanki bu ülkenin cumhurbaşkanı değilmiş gibi yaşanan rezalet karşısında sus pus olmayı tercih edebilir. İkinci yol; Sayın Erdoğan, bir cumhurbaşkanına yakışmayacak bir şekilde Bahçeli’nin vesayetini kabul ederek birkaç etliye sütlüye dokunmayan cümle kurarak durumu geçiştirmeye çalışabilir ya da Sayın Erdoğan, ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu ispatlar, vatandaşlarına sokak ortasında işkence edenlerden hesabın sorulacağını söyler. Bu memurların amiri olan ve sağda solda mafya ağzıyla ‘önce yık, sonra hukuk arkadan gelsin’ diyerek hukuku takmadığını ifade eden bakanı görevden alır. Hepsinden daha önemlisi; açıkça işkenceyi, hukuksuzluğu ve gaddarlığı tebrik eden Bahçeli’ye ağzının payını verir. İlk iki yolu tercih ederse Sayın Erdoğan, en temel insan hakları ahlakından, en temel İslami değerlerden; vicdandan, adaletten ve milletimizin irfanından istifa ettiğini ilan etmiş olacaktır. Bizim tavsiyemiz, Sayın Erdoğan’ın makamına, demokrasiye, hukuk devletine ve insan haklarına sahip çıkmasıdır.
"BİR SUÇ İSNADI VARSA BUNUN ÇÖZÜLECEĞİ YER YARGI MAKAMLARIDIR"
Öncelikle bilinmesi gerekir ki mesele asla şu veya bu cemaati veya topluluğu savunmak değildir. Hiç kimse, hiçbir topluluk hukukun üstünde değildir. Bir suç isnadı varsa bunun çözüleceği yer sokaklar değil yargı makamlarıdır. Mesele, sadece başörtülü kadınların coplanması da değildir. Mesele, başörtülü olsun olmasın, kadın olsun erkek olsun, hangi siyasi düşünce ve inanca sahip olursa olsun insanların sokak ortasında işkenceye tabi tutulması ve otoriterleşme yönünde vahim bir aşamaya geçilmiş olmasıdır. Başörtülü kadının öne çıkması, iktidar sahiplerinin iktidarda kalabilmek için istismar ettiği 28 Şubat tehdidindeki iki yüzlü, riyakâr siyaseti ifşa etmesi bakımından önemlidir. Bu tablo, son yıllarda anlatmaya çalıştığımız bir gerçeğin bütün çıplaklığıyla anlaşılması bakımından önemlidir.