DOKUZ8

Samsun'da yeni medya eğitimi yapıldı: "Okulda 4 yılda göremediğimiz bilgileri burada bulduk"

dokuz8AKADEMİ'nin Karadeniz bölgesinde yürüttüğü Hak Temelli Yeni Medya Eğitimleri'nin ikincisi Samsun'da gerçekleşti. 6-8 Ocak tarihlerinde yerel medya ve yurttaş habercilerin katılımıyla yapılan eğitimde alanında uzman isimler yer aldı, Karadeniz Yerel Medya Koordinasyonu için adımlar atıldı. Eğitime katılan gazeteciler ve öğrenciler, eğitimin içeriğinin oldukça doyurucu olduğunu vurguladı, "Okulda 4 yılda göremediğimiz bilgileri burada bulduk" dedi.

Abone Ol

dokuz8AKADEMİ'nin Karadeniz Eğitim Programı'nın ikinci durağı Samsun oldu. "Yerel Medya ve Yurttaş Habercileri için Hak Temelli Yeni Medya Eğitimi"nin ikincisi dün Samsun'da başladı. Merkez İlkadım ilçesi North Point Otel'de düzenenen eğitime başta Samsun, Giresun, Trabzon olmak üzere pek çok kentten katılım sağlandı. Yerel gazeteciler, sivil toplum aktivistleri ve yurttaş habercilerinin yanı sıra iletişim fakültesi öğrencileri de eğitime katıldı.

DİJİTAL ÇAĞDA HABERCİLİK

Eğitimin ilk günü dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, "Pandemi Sonrası Dünyada Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya" başlıklı bir  sunum yaptı. "Haber Nedir? Dijital Dönüşüm Perspektifiyle Haberin Yapısal Özellikleri ve 5N1K" başlıklı sunum ise dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara tarafından gerçekleştirildi. İlk günün öğleden sonraki programında ise gazeteci-eğitimci Onur Metin'in "Mobil Odaklı Vİdeo Habercilik" ve "Dijital Çağda Yalan Habere Karşı Veri Doğrulama" konularındaki eğitimi yer aldı.

SOSYAL MEDYA, PAZARLAMA VE KAYNAK GELİŞTİRME

Eğitim programının bugün gerçekleştirilen ikinci gününde ise Doç. Dr. Erkan Saka'nın "Haber İçin sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları" başlıklı sunumu ile araştırmacı-girişimci Doğancan Ülker'in "Yerel Medya İçin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya" başlıklı sunumları gerçekleştirildi. İkinci günün son eğitimi ise dokuz8 Projeler Koordinatörü Ayşegül Algan'ın "Yerel Medya İçin Kaynak Geliştirme ve Proje Yazımına Giriş" başlıklı sunumu oldu.

TOPLUMSAL CİNSİYET VE HAK TEMELLİ HABERCİLİK

dokuz8AKADEMİ'nin üç günlük eğitim programında son günün ilk eğitimi gazeteci ve aktivist Dilek İçten "Hak Temelli Habercilik Yaklaşımı" başlıklı sunumu oldu. Dilek İçten, özellikle mülteciler ve sığınmacılar ile ilgili yapılan haberlerde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı, sıklıkla yapılan hatalara dair örnekler verdi. Gazeteci Sibel Hürtaş'ın eğitiminin konunusu ise "Haberde Toplumsal Cinsiyet Odaklı Yaklaşım ve Deneyimler" oldu. Hürtaş, kendi gazetecilik yaşamından örnekler de vererek, toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğe dair kapsamlı bir sunum yaptı.

KARADENİZ YEREL MEDYA KOORDİNASYONU

dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin kapanış konuşmasını yaptığı eğitim programında, katılımcılar da deneyimlerini aktardı, eğitim programının kendilerine kattıkları hakkında bilgiler verdi. "Okulda dört yıllık eğitimde göremediğimiz pek çok bilgiyi burada bulduk" diyen katılımcıların ardından Gökhan Biçici bir konuşma yaptı. Eğitim programları ve bundan sonraki planlar hakkında da bilgi veren Gökhan Biçici, yaklaşan seçim sürecinde yurttaş haberciliğinin ve yerel medyanın işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Hopa ve Samsun eğitimlerinin ardından Karadeniz Ereğli'sinde üçüncü bir eğitim düzenleyeceklerini hatırlatan Biçici, bu sürecin sonunda Karadeniz Yerel Medya Koordinasyonu'nun kurulacağını vurguladı. Bu kararın özellikle yaklaşan seçimlere yönelik önemli bir adım olduğunu dile getiren Biçici #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ile katılımcı bir süreç oluşturulacağını söyledi.