Dokuz8HABER'in kuruluş çalışmalarının ilk anlarından itibaren özel önem verdiği "Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Bölge Eğitimleri" "2.0/16" Programı kapsamında bölge eğitimlerine başladı.
İlk bölge eğitimi 18-21 Mayıs tarihleri arasında İzmir'de hayata geçirilirken, dört günlük eğitim programına Ege İletişim Fakültesi, 9 Eylül İletişim Fakültesi, Eğitim-Sen ve TMMOB'dan 21 kişi katıldı. İzmir'de düzenlenen toplam 24 saatlik eğitimin yüzde 70'i uygulama odaklı atölye çalışmalarından oluşurken, dört günlük programda şu konu başlıkları ele alındı.
Dört günlük yoğun eğitim programı nelerden oluşuyor?
"Dünya'da ve Türkiye'de Yurttaş Haberciliği, Alternatif Medyanın Gelişimi Perspektifiyle dokuz8HABER Ajansı Projesi", "Haber Nedir ve Haber Yazma Uygulaması", "Hak Haberciliğine Giriş Atölyesi", "Travma Haberciliği, Şiddet, İstismar ve İntihar Haberlerinin Dili, Medyada Etik Söylemi, Ayrımcılık, Kalıp Yargılar ve Etik", "Gazetecilerde ve Yurttaş Habercilerinde Tükenmişlik, İkincil Travmatizasyon, Dolaylı Travmatizasyon ve Öz Bakım", "Yeni Yasal Düzenlemeler Çerçevesinde Türkiye'de Basın ve Internet Özgürlüğü, Sorunlar ve Haklar", "Alternatif Medya ve Yurttaş Habercileri İçin Sosyal Medya Araçları ve Uygulamaları", "İnternette Bilgi-Veri ve Haberleşme Güvenliği", "Veri Görselleştirme Atölyesi", "Veri Doğrulama Atölyesi" Klinik Psikolog Dr.Serap Altekin
Açılışı dokuz8HABER kurucularından Gökhan Biçici yaptı
İzmir eğitiminin açılışını dokuz8HABER Genel Koordinatörü Gökhan Biçici yaptı. Eğitimler hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Biçici daha sonra ''Dünya'da ve Türkiye'de Yurttaş Haberciliği, Alternatif Medyanın Gelişimi Perspektifiyle dokuz8HABER Ajansı Projesi'' başlıklı sunumuna geçti. Oturumun ikinci bölümünde Gazeteci-Bilgi Üniversitesi Öğr.Gör. Güventürk Görgülü tarafından yapılan ''Haber Nedir?" sunumunun ardından "Haber yazma atölyesi'' yapıldı.
Pınar İlkiz
Eğitimin en yoğun günü ikinci gün oldu
Programın ikinci gününün ilk oturumunda Pınar İlkiz, katılımcılarla ''Hak Haberciliği Atölyesi'' hayata geçirdi.
İfade özgürlüğü alanında çalışan Av.Gülşah Deniz de ''Bilişim Hukuku ve Basın Hukuku; Yeni Yasal Düzenlemeler Çerçevesinde Türkiye'de Basın ve Internet Özgürlüğü, Sorunlar ve Haklar'' başlıklı bir sunum yaptı ve soruları yanıtladı. Klinik Psk.Dr. Serap Altekin'in, Atölyesi", "Travma Haberciliği, Şiddet, İstismar ve İntihar Haberlerinin Dili, Medyada Etik Söylemi Ayrımcılık, Kalıp Yargılar ve Etik" başlıklı anlatımının ardından yine Serap Altekin tarafından Türkiye'de bir ilk olarak dokuz8HABER eğitimleri kapsamında düzenlenen ''Gazetecilerde ve yurttaş habercilerinde tükenmişlik, ikincil travmatizasyon ve öz bakım'' eğitimi hayata geçirildi. Eğitim programının ikinci günü sonunda "Haber yazma atölyesi"nin ikinci bölümü hayata geçirildi. Güventürk Görgülü ve Gökhan Biçici tarafından yönetilen atölye çalışmasında ilk gün oluşturulan 5 grup ayrı ayrı hazırladıkları haberleri sunarak tartışmaya açtı.
GraphCommons kurucusu Burak Arıkan
dokuz8HABER Merkezi Veri doğrulama atölyesi
Programının üçüncü günü GraphCommons kurucusu Burak Arıkan "Veri görselleştirmeye giriş" ve "Veri görselleştirme atölyesi" eğitimleri düzenledi. Toplam altı saat süren bu atölye çalışmasının sonrasında dokuz8HABER merkezi editörlerinden Nalin Öztekin "Veri doğrulama atölyesi" düzenledi ve bu bölüm de gruplara bölünen katılımcılar çeşitli görsellerin doğrulanması için çaba sarf ettiler.
Eğitim son günü olan dördüncü gün Teknolojist ve Alternatif Bilişim Derneği üyesi Orkut Murat Yılmaz'ın anlattığı "İnternette Bilgi-Veri ve Haberleşme Güvenliği" başlığı atölye programı uygulandı. Son günün son oturumunda dokuz8HABER merkezi adına Gökhan Biçici "Gazeteciler ve yurttaş habercileri için sosyal medya araçları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve yine somut örnekler üzerinden çalışmalar yapıldı.
Nalin Öztekin[/caption]
Karadeniz Bölge Eğitimi 9-11 Haziran tarihleri arasında Ordu'da hayata geçirilecek
Dört günlük yoğun eğitim programı katılımcılara verilen katılım belgeleriyle ve katılımcıların dokuz8HABER ağına katılımlarıyla sona erdi.
Bir sonraki bölge eğitim program 9-11 Haziran tarihleri arasında Ordu'da gerçekleştirilecek olan Karadeniz Bölge Eğitimi olacak.
Güventürk Görgülü'nün haber atölyesinde katılımcılar gruplar haline haber hazırladı
dokuz8HABER 2.0/16 Eğitim Programı Karadeniz'den sonra İstanbul, Ankara ve Diyarbakır Bölge Eğitimleriyle devam edecek
dokuz8HABER bu yıl Ege ve Karadeniz Bölge Eğitimleri'nin ardından Eylül ayında İstanbul'da Marmara Bölge Eğitimi, Ekim ayında Ankara'da Anadolu Bölge Eğitimi, Kasım ayında da Diyarbakır'da Bölge Eğitimi hayata geçirilecek. Belirlenmiş durumda olan bu bölge eğitimleri dışında Antep, Eskişehir, Van, Antalya, Rize gibi kentlerde talep üzerine iki günlük eğitim programları uygulanacak. dokuz8HABER Eğitim Programlarının bir ürünü olarak yayın hazırlığı bitmek üzere olan "Yurttaş gazetecisinin alet çantası" eğitim seti de Haziran ayının sonunda yayınlanmış olacak. Kitabın hemen ardından da yine aynı eğitim programı içeriği doğrultusunda çekimleri yapılacak olan eğitim videoları yayınlanacak.
dokuz8HABER Eğitim Programlarına şu ana kadar 30'u aşkın kentten 320 kişi katıldı
dokuz8HABER kuruluş çalışmalarının ilk anlarından itibaren yaygın ve sistematik eğitim düzenlenen eğitim çalışmalarına şu ana kadar meye özel bir önem verdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır merkezli düzenlenen bölge eğitimlerine şu ana kadar 30'u aşkın kentten 320 kişinin katılım sağlarken, tüm bu eğitim süreçlerinde 34 farklı eğitimci görev aldı. Pek çok proje bazlı eğitim çalışmalarında farklı olarak dokuz8HABER eğitimleri ülke çapında güçlü bir haber ağı kuruluşu çalışmalarına da hizmet ediyor. Bir tür örgütlenme toplantıları niteliği de taşıyan eğitim programlarına katılanların yüzde 50'si dokuz8HABER ağı üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Şu anda sayısı 160'a yaklaşan haber ağı üyelerinin üçte ikisi bu eğitimlere katılan aktivistlerden, yurttaş habercilerinden ve gazetecilerden oluşuyor.
dokuz8HABER