DOKUZ8

dokuz8HABER veri haberciliği eğitimlerinden ilki İstanbul'da yapıldı

dokuz8HABER’in bir süre önce başlattığı Türkiye’de veri gazeteciliğinin güçlendirilmesi projesi kapsamında planlanan üç eğitim programının ilki geçtiğimiz günlerde İstanbul’da hayata geçirildi. Üç gün süren eğitimde İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Kocaeli’nden işsiz gazeteciler, yurttaş habercileri ve STK temsilcilerinden oluşan 23 katılımcı yer aldı.

Abone Ol

dokuz8HABER’in bir süre önce başlattığı Türkiye’de veri gazeteciliğinin güçlendirilmesi projesi kapsamında planlanan üç eğitim programının ilki geçtiğimiz günlerde İstanbul’da hayata geçirildi. Üç gün süren eğitimde İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Kocaeli’nden işsiz gazeteciler, yurttaş habercileri ve STK temsilcilerinden oluşan 23 katılımcı yer aldı.

Eğitimin açılışını yapan dokuz8HABER kurucularından Gökhan Biçici, dokuz8HABER tarihçesi ve 26’ıncısı hayata geçirilen eğitim programları hakkında bilgi verdi ve somut olarak Türkiye’de Veri haberciliğinin geliştirilmesi projesinin hangi ihtiyaçtan yola çıktığını anlattı.İşsiz bırakılmış gazeteciler, yurttaş habercileri ve STK temsilcilerinde oluşan katılımcılar

Türkiye’de son dört-beş yılda, gazetecilere ve medyaya yönelik baskıların olağanüstü artmasının doğrudan sonuçlarının tutuklamalar, kapatılan medya kuruluşları, işsiz bıraktırılan gazeteciler olduğunu hatırlatan Biçici, dünyada da daha çok meselesinin bu yönünün tartışıldığını söyledi.

Basına yönelik baskıların daha az konuşulan olumsuz sonucu: Dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmak

Bu baskı döneminin çok önemli olmasına rağmen daha az konuşulan bir olumsuz sonucunun da Türkiye’de gazetecilik mesleğinin dünyada son 4-5 yıla damgasını vuran teknolojik ilerleme ve dijital dönüşüm sürecinin çok gerisinde kalması olduğunu ifade eden Biçici, veri gazeteciliği alanında potansiyelinin çok gerisinde bir üretimin olmasının bu sorundan bağımsız olmadığının altını çizdi. Türkiye’de aslında ilk veri haberciliği programlarından birisi olarak da yorumlanabilecek olan İMC TV Gündem Araştırma programından seçmelerden oluşan bir video izlendi. Videonun ardından açılışın ikinci bölümünde söz alan proje lideri ve dokuz8HABER kurucularından Yunus Erduran ilk etapta bir yıl sürecek olan projenin temel çerçevesini, yapılacak faaliyetleri ve üretilecek içeriklerin formatlarını anlattı.

Efe Kerem Sözeri veri haberciliğinin tarihini anlattı

Erduran’ın ardından Hollanda’da akademisyen olarak çalışan Veri haberciliği uzmanı Dr.Efe Kerem Sözeri bir sunum yaptı. Yaklaşık bir saat süren online sunumuna veri gazeteciliğinin tanımıyla başlayan Sözeri, veri gazeteciliğinin tarihçesini de uluslararası örnekler üzerinden anlattı. Sözeri’nin sunumu şu linkten izlenebilir.

Katılımcılar haber konularını belirledi

Sözeri’nin sunumu ardından atölye çalışması başladı. Eğitimin ilk aşaması olan atölye bölümünde katılımcılar proje kapsamında hazırlayacakları haber içerik konularının belirlediler. Tartışmalarla ve önerilerle ilerleyen bu bölümde her katılımcı bir haber konusu belirledi. Katılımcıların haber konu başlıklarını belirlemesinin ardından dokuz8HABER eğitmeni Onur Metin; veri kaynakları, veri bulma yöntemleri, arama motoru örnekleri, veri analizi ve veri matematiği, veri görselleştirme ve veri görselleştirme araçları üzerine sunumlar yaptı.

Veri kaynaklarından veri görselleştirme araçlarına üç günlük yoğun program

Her sunumun ardından uygulama örnekleri yapılırken, eğitimin son gününde hem eğitim içeriği hem de belirlenen haber konuları ile ilgili olarak öğrenilenlerin ışığında daha ayrıntılı değerlendirmeler yapıldı. Hollanda Matra Fonu desteğiyle yürütülen proje kapsamında düzenlenecek olan ikinci eğitim Nisan’da, üçüncü eğitim ise Mayıs’ta hayata geçirilecek. Eğitime başvuru için linkteki form doldurulabilir.

Üç eğitime katılacak 60 katılımcı telifli haber hazırlayacak

Toplamda üç eğitime katılacak olan 60 kişi, edinecekleri becerilerle en az birer tane telifli veri haberi üretecek. Tüm proje kapsamındaysa “Toplumsal cinsiyet ve çocuk”, “Emek ve sosyal politika”, “Basın ve ifade hürriyeti” ile “Hak ihlalleri-insan hakları” olmak üzere dört kategoride toplam 120 veri haberi üretilecek. Tüm haberlerin yarısı İngilizceye de çevirilerek uluslararası basına servis edilecek. Proje kapsamında ilk veri haberleri Mart ayının ikinci yarısı itibariyle yayınlanmaya başlanacak. dokuz8HABER