Yerel seçimlere sayılı günler kalırken dokuz8HABER'in 8 Mart ve öncesi başlattığı "Yerel Gündem ve Kadınlar" yayın serisinin yeni bölümü yayımlandı.

Deprem bölgesi Hatay ve Antep'ten gazetecilerin katılımıyla gerçekleşen yayında Akdeniz yerel medyasında kadın gazetecilerin sorunları konuşuldu.

Moderasyonunu İletişimci Nurcan Seven'in üstlendiği programda konuklar ise Antep'ten Gazeteci Azime Bali ve Hatay'dan gazeteciler Suna Zeytun ile Canan Aşkaroğlu Gül oldu. 

SEÇİMDE DEPREME DAİR SÖYLEMLER PROPAGANDİFLİKTEN ÖTEYE GİDEMİYOR

Gazetecilerin bulundukları şehirlerin yerel seçim gündemini aktararak başladıkları programa elbette deprem ve sonrası yaşananlar damgasını vurdu. Depremin ve ihmaller zincirinin ağır yıkım ve kayıplara yol açtığı şehirlerden Hatay'da hayatın bir türlü normale dönmemesi gerçeği ile yerel seçimlere gidildiğinin altı çizildi.

Halkın siyasete ve siyasetçilere tepkili olduğunu belirten Gazeteci Canan Aşkaroğlu "Vatandaşların deprem sonrası siyasilere tepkisi oldukça fazla. Çünkü sesimizi duyan olmadı ve bize yetişilmedi. Bu konuda itiraf niteliğinde açıklamalar da yapıldı. Biz her ne kadar tarafsız olsak da bire bir bu acıyı yaşadığımız için, ben bir kadın, bir anne, bir depremzede ve bir gazeteci olarak dile getirmek istiyorum; sesimizi duyan olmadı. Umarım bir daha böyle bir acı yaşamayız." sözleriyle ifade etti.

DEPREM UNUTULDU SEÇİM DERDİNE DÜŞÜLDÜ

Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'lı gazetecilerden Suna Zeytun konteynerlerda yaşam sürmeye çalışırken, vatandaşların su, besin gibi temel ihtiyaçlarını halen karşılayamadıklarını, sağlık haklarına ve hijyene erişimin halen çok güç olduğu bu dönemde siyasilerin yalnızca birkaç koli yardım ile seçim propangadasına sıkıştıklarının altını çizdi. 

DEPREM BÖLGESİNDE KADIN GAZETECİ OLMAK

Araştırmalar gösteriyor ki toplumsal cinsiyet eşitisizliğinin sağlanmaması doğal afetlerde kadınların erkeklere oranla hem can kaybı hem de afet sonrası hayata devam etmede hem psikolojik hem de biyolojik olarak çok daha fazla zorluk yaşıyorlar. Bu durumdan yola çıkarak programda deprem bölgesinde kadın gazeteci olmanın zorluklarına değinen Hatay Son Haber'in imtiyaz sahibi Suna Zeytun "Ben Hatay'daki medya kuruluşlarının içerisinde imtiyaz sahibi tek kadınım ve depremde hem iş yerimi hem de evimi kaybettim. Hiçbir yardım almadan yalnızca borçlanarak, gazeteciliğimi sürdürmek için her şeyi en baştan yeniden kurdum. Mesleği de hayatı da sürdürebilmek hele de anneyseniz çok çok daha zor bir hal alıyor. " sözleriyle ifade etti.

Hatay'dan bir diğer gazeteci Canan Aşkaroğlu Gül ise "Bu ülkede kadın olmak, çocuk olmak, hayvan olmak yeterince zaten zor. Ama bir felaketin ardından kadın olmak çok daha zor. İşinizi yapamıyorsunuz, imkanlar kısıtlı, çocuğunuzu bırakacak bir yeriniz yok, ailenizi kaybetmişsiniz, ulaşacak kimseniz yok. Bütün bu süreç içerisinde kadın olmak zaten zorken daha da zor bir hal aldı. Deprem sonrası iletişim sıkıntısı yaşadık, internete ve elektiriğe erişimimiz yoktu. Şiddetli artçı sarsıntılar devam ederken yeri geldi çocuğumla birlikte işimi yapmaya devam ettim. Biz kadın gazeteciler için de tüm kadınlar içinde deprem felaketi sonrası ulaşım ve her açıdan güvenlik sıkıntısı yaşadık. Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdik, çalışma mücadelesi verdik ve bu mücadele halen sürmekte. " sözleriyle önemli konuların altını çizdi.

YEREL SEÇİMLERDE KADIN TEMSİLİ

Yerel seçimlere çok az bir zaman kaldı ve özellikle deprem bölgesi Hatay'da taşlar yerine oturmuyor. Ard arda yaşanan gelişmeler Hatay halkı ve siyasetçiler için oldukça sıcak gündemlere yol açarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hatay açıklaması, ardından Lütfü Savaş tartışamaları ve en son Türkiye İşçi Parti'sinin Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekmesi meselesine değinen Aşkaroğlu şunları ifade etti:

"Seçim Hatay'da inanın merak konusu. Bizim için de öyle. Çünkü kutuplar her an değişebiliyor. İlçeleri baz aldığımız zaman bazı ilçelerde bir sıkıntı görünmüyor. Yıkımın çok fazla olduğu Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan ev İskenderun gibi yerlerde belirsizlik yaşanıyor. Bu bölgelerde siyasetçilere tepki çok fazla. Siyasetçiler vatandaşlarla bir araya gelmeye korkuyorlar. Konteyner kentlerde halkın zor koşullarda yaşaması üzerine siyasetçilerin buralara gidip propaganda yapması bir cesaret göstergesi. Önden yardım gönderip öyle ziyaret edebiliyorlar. Bu şekilde vatandaşı yumuşatmaya çalışıyorlar. Seçime iki haftadan az bir zaman kaldı ama halen siyaset Hatay'da çok sıcak ve sisli. Çok kötü bir siyaset yapılıyor Hatay'da. Umarım Hatay'lıların yararına bir aday kazanır ve Hatay yeniden ayağa kalkar." 

HATAY'DA BU SEÇİMDE İNANILMAZ BİR KADIN MUHTAR FURYASI VAR

Akdeniz ve deprem bölgesinde kadın adayların durumunun da konuşulduğu programda Gazeteci Suna Zeytun Hatay'da kadın muhtar adaylarının sayısında artış olduğunu belirtti. 

Zeytun "Şu an Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde 25 aday var. Bildiğiniz gibi de TİP adayını çekti ve sayı 24'e düştü. Bu 24 aday içerisinde inanılmaz çekişmeler söz konusu. İlçelerde çok çelişkili aday listesi var, karışık, kalabalık. Bu tabloda kadınları soracak olursanız kadınlar birkaç meclis üyeliği dışında hiçbir alanda yok. Yalnız bu seçimde inanılmaz bir kadın muhtar adayı furyası söz konusu. Özellikle Atakya ve Samandağ'da kadınlar erkeklerden çok daha fazla muhtarlık seçiminde aday oldular. Hemen her mahallede kadınlar aday. Bu belki bir başlangıçtır. " sözleriyle durumu ifade etti.

DEPREM BÖLGESİNDE GAZETECİLİK YAPAN KADINLARDAN SON SÖZLER VE MESAJLARI

Program sonunda gazeteciler tüm kadınlara ve özelde kadın gazetecilere mesajlarını ve dileklerini ilettiler.

İşte o sözler;

Gazeteci Canan Aşkaroğlu: Unutulmak istemiyoruz. Hayatın her alanında adeta savaşarak bir yerlere gelmeye çalışıyoruz. Ben özelde Hatay'lı genelde tüm kadınlara şu mesajı vermek istiyorum. Savaşmaktan yorulmayın. Hiçbir şey kolay elde edilmez. Yeri geliyor en yakınlarımız tarafından linçleniyoruz, yeri geliyor her alanda yıpratılmaya çalışıyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızı kendimiz gibi güçlü yetiştirmeliyiz. Ancak bu şekilde güçlü bir toplum inşa edebiliriz. Memleketimiz için faydalı insanlar olmak zorundayız, insanların sesi olmak zorundayız. Yerelde çok zor şartlar altında mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Asla yılmayın, bir aradaysak hep daha güçlüyüz.

Gazeteci Suna Zeytun: Kadınlar çok güçlüdür. Ekonomik özgürlük kadınlar için çok çok önemlidir. Tüm her şey bundan sonra inşa edilmelidir. Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 

Gazeteci Azime Bali: Yerel medyada kadın gazeteci olmak çok zor ama yeni mezun kadın gazeteci olmak çok daha zor. Bunların aşılması ve mesleğimizi düzgün yapabilmemizin toplumsal ve hukuki dayanaklarının geliştirilmesi çok önemli bir konu. Herkese teşekkür ederim.