Bağımsız araştırmacı, gazeteci ve yazar Dr. İsmail Sarp Aykurt’un 4’üncü ve yeni kitabı “Sporun Alternatif Tarihi: Rutin, Ritüel, Reddiye” Doruk Yayınları’ndan çıktı.

Kısa zaman önce okuyucuyla buluşan kitap, sporu farklı bir üslup ve bakış açısıyla ele alırken, tarihsel ve toplumsal bir değerlendirme yapıyor.

Özellikle sporun toplumcu özelliklerini konu edinen, işçi sınıfı ve sporun organik ilişkisini ele alan kitapta, birçok farklı konuda özgün, eskimekten uzak ve eleştirel makaleler ile sporun alternatif tarihinden kesitler yer alıyor. Kitapta, işçi sınıfı ve sporun biriktirdikleri “reel sosyalizm” deneyimleri merkeze alınarak ve muhalif bir dil kullanılarak aktarılıyor.

Öte yandan kitabın son bölümünde, gazeteci, yazar ve fotoğraf sanatçısı kimliğiyle bilinen ve aynı zamanda Türkiye spor ortamına önemli katkılarda bulunmuş spor araştırmacısı İlker Maga ile yapılan bir söyleşi de bulunuyor.

Kitabın arka kapağında ise şu notlar yer alıyor: 

Bu özgün inceleme, çok dile getirilmese de önemli bir sportif, toplumsal ve tarihsel kesiti konu ediniyor ve o “pek bahsedilmeyen” dünyadan bakarak bir tarih yazımı denemesine girişiyor.

Öte yandan, kitap boyunca bu anlatıya eşlik eden, ondan beslenen pek çok özgün spor makalesi de egemen kapitalist sporun “popüler” kısmına eleştirel bir müdahalede bulunuyor.

Çalışma, sporun bilinenin aksi yönde de bir tarih,birikim ve deneyime sahip olduğunun altını çizerken bunu rutin olan ile ritüele dönüşeni aktararak ve fakat bu ikisinin reddiyesini vurgulayarak yapmayı deniyor. İçerisinde özgün bir tarih anlatısı, klasik spor içeriklerinin dışına taşan makaleler ve özel bir söyleşinin de bulunduğu kitap, sporun alışılmış teamüllerinin ötesine geçiyor.

Kitap en kısa haliyle, egemen spor ideolojisinde “rutin” olanın, yine egemenlerce “ritüele” dönüştürülenin, sınıfsal bir “reddiyeye” ihtiyaç duyduğunu işaret ediyor; sporun alternatif, toplumsal ve “gölgede bırakılan” sınıfsal izlerini merak edenleri birlikte sorgulamaya çağırıyor”.