Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Demokrasi Platformu ve Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanları Koruma Derneği, Cumhuriyet Meydanı'nda sokak hayvanlarının öldürülmesini içeren yasa tasarısına karşı bir basın açıklaması yaptı.

Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanları Koruma Derneği'nin açıklamasında, üyelerinin, sokaktaki hayvanların öldürülmesini içeren yasa tasarısına karşı toplandıkları belirtildi. Dernek, bu yasa tasarısının komisyonda iktidar tarafından aceleyle geçirildiğini vurguladı ve tasarının TBMM Genel Kuruluna geldiğinde samimiyetlerinin ortaya çıkacağını belirtti. Dernek ayrıca, bölgedeki Çıkrıkçı Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım Evi projesinin bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

Ardından, Edremit Demokrasi Platformu adına Ceyda Uzunkaya da bir açıklama yaparak doğanın asıl sahibi olma fikrini kimsenin kimseye vermediğini, hangi canlının ne kadar yaşayıp hangisinin yaşamayacağına insanların karar veremeyeceğini belirtti. Açıklamada, hayvanların yaşam hakkına dokunulamayacağı, ötenazinin katillik olduğu ve hayvanların yaşam hakkının savunulmasının önemli olduğu vurgulandı.

Platform, yasa tasarısının kabul edilemez olduğunu, bu tasarının sadece hayvanlardan ve hayvanseverlerden "hınç ve intikam" almak için hazırlandığını belirtti. Ayrıca, TBMM Tarım Komisyonu'nda tasarının görüşüldüğü toplantıya STK'ların alınmamasını ve sadece hayvanların öldürülmesini savunan kişilerin katılmasını eleştirdi.

Açıklamada, 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen birçok belediyede bakımevi ve kısırlaştırma hizmetlerinin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, yeni yasa tasarısında kedi ve köpeklerin öldürülmesinin hükme bağlandığı ve üremenin kontrol altına alınmasına yönelik tedbirlerin yer almadığı ifade edildi.

Edremit Demokrasi Platformu ve Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanları Koruma Derneği, tasarının komisyondan çekilmesini ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun ciddi bir çalışma başlatmasını talep etti. Açıklama, "Yasayı Geri Çek" sloganlarıyla sona erdi.