AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, Kürt sorununda yeni bir “çözüm süreci” tartışmalarına ilişkin konuştu.

“Çözüm süreci masamızda yok” diyen Ala, Abdullah Öcalan ile bir görüşmenin gündemlerinde olmadığını belirtti.

“GEÇMİŞTE OLDU, BİTTİ”


NTV’de yer alan habere göre Ala, “Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çare de farklı. Geçmişte oldu, bitti. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki” dedi.

Ala, “24 saat Kürtçe kanal yayın yapıyor. Bunlar aşıldı. O süreçlerin belli yerinde Ortadoğu tarumar oldu. Türkiye, o reformlarını yapmamış olsaydı Irak ve Suriye’ye döndürmek isteyen projelere yenilirdi” diye konuştu.

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin ise Ala “Masayı bir kuralım. Tartışmak, konuşmak ve bir araya gelmek için anlaşalım. Orada herkes görüşünü söyleyecek” dedi.

Ala, siyasette “normalleşme adımları”nın ve diyalogların çok önemli olduğunu belirterek “180 derece fikirler olsa da bunlar çok önemlidir” diye konuştu.

2012 yılının sonlarına doğru başlayan çözüm sürecinin önemli aşamalarından biri olan 28 Şubat 2015’teki Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan isimlerden biri de dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’ydı.

Efkan Ala, 1 Ekim 2024’te Meclis açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Partili milletvekillerinin elini sıktığı anda da Bahçeli’nin yanındaydı.

KCK’DEN ‘TUZAK’ AÇIKLAMASI


Öte yandan bugün Yeni Özgür Politika’nın manşetinde yer alan haberde KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu’nun AKP-MHP ittifakını özel savaş hükümeti diye niteleyerek “DEM Parti ve demokratik siyasal alan için kurulan uzağa dikkat çekti”ği belirtildi. Buna göre Karasu “MHP’nin tek bir amacı vardır, Kürtleri bitirmek” dedi.

“Adımlar atılmadıkça mücadele” başlığıyla verilen haberde Karasu’nun “Kürt demokrasi güçleri, ‘Biz çözüme hazırız, ancak başta İmralı’daki tecridin kaldırılması olmak üzere şu şu yol temizliğini yapın’ demeli. Bu adımlar atılmadıkça iktidara karşı mücadelelerini sürdürmeli” sözlerine yer verildi