GÜNDEM

Emeklilikte Adalet Derneği: Borçlu değil alacaklıyız

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), 1999 sonrası sigortalı çalışanların anayasal emeklilik hakkını savunmak ve kademeli emeklilik talebini duyurmak için Kartal Meydanı'nda Kademeli Emeklilik Mitingi düzenledi.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Emeklilikte Adalet Derneği'nin çağrısıyla EYT düzenlemesinden yararlanamayan ve 1 günle 17-20 yıl kaybeden binlerce çalışan Kartal Meydanı'nda "Kademeli Emeklilik Mitingi"nde bir araya geldi. Mezarda emekliliğe isyan eden Emadder üyeleri kefen giyerek Emeklilikte adaletsizliği protesto etti. EYT düzenlemesinde 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan çalışanlar 1 gün, 1 ay fark nedeniyle 17-20 yıl geç emekli olacaklar.

1999 Sonrası Sigortalılar için Adalet Mitingi" Kartal Meydan'ında Büyük Katılımla Gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce emekçi Kademeli Emeklilik talebiyle Kartal’da bir araya geldi. Mitinge Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner, Zafer Partisi Genel Başkan Danışmanı Mehmet Akif Cenkci,

SGK Uzmanı Ersin Bayav, Yeniden Refah Partisi Manisa il sorumlusu, İstanbul il başkan yardımcısı Burhan Yıldırım, İyi Parti temsilcisi Polat Özbay da katıldı. CHP Milletvekilleri programları nedeniyle katılamadıkları mitinge video mesaj gönderdiler.

On binlerce çalışanın, aileleri ve sivil toplum kuruluşları ile destek verdiği mitingde, 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayan sigortalılar için hak talebi yüksek bir sesle dile getirildi.

"Kademeli Emeklilik Hakkımızdır!"

Mitinge konuşan EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, siyasilere, sendikalara ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

Sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir gereklilik olduğuna vurgu yapan Uğurlu, kademeli emeklilik hakkının herkes için adil bir düzenlemeyle tanınması gerektiğini belirtti. "Anayasa Mahkemesi'nin 23 Kasım 2001 tarihli kararı doğrultusunda, kademeli emeklilik tablosunun korunması zorunludur. EYT yasasının yalnızca 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsaması, anayasanın 2, 5 ve 60. maddelerinde tanımlanan eşitlik, sosyal devlet ve sosyal güvenlik haklarına aykırıdır," ifadelerini kullandı.

Uğurlu, yasa düzenleyicilere seslenerek, "Daha fazla prim ödeyen bizler, aynı yaş ve durumda olan akranlarımızdan 17-20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz;, bu kabul edilemez bir adaletsizliktir," dedi.

Sendika ve Kurumlara çağrıda bulunan Uğurlu, Türk İş ve Hak İş Konfederasyonlarına çalışanların anayasal haklarının korunmasında sessiz kalmamaları gerektiğini belirtti. "Bu mitingi işçi sendikalarının düzenlemesi gerekirdi. Ancak biz yine de dayanışmayla haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadelede tek başımıza değiliz; tūm vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını yanımızda görmek istiyoruz," diyerek geniş bir destek çağrısında bulundu, "Kademeli Emeklilik, Adalet ve Eşitlik Talebidir" Uğurlu, "Biz, daha fazla prim ödememize ve daha büyük yaşta olmamıza rağmen emeklilik haklarımızdan mahrum bırakılan çalışanlarız; sesimizi duyurmaya ve hak ettiğimiz emeklilik hakkinı almaya kararlıyız," diyerek sosyal güvenlik reformu talebini vurguladı.

Başkan yetkililere seslenerek, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişlilerin iş ve sosyal hayatta karşılaştığı dezavantajların giderilmesi için kademeli emeklilik sisteminin anayasal bir hak olarak taninmasını talep etti.

Toplumsal Dayanışma ve Kamuoyuna Teşekkür Miting sonunda, EMADDER, katılımcılara, destekçilere ve dayanışma gösteren tüm birey ve kuruluşlara teşekkür etti. Bu mitingde kademeli emeklilik talebini kamuoyunun gündemine taşımayı başardıklarını belirten dernek, anayasanın eşitlik ve sosyal güvenlik ilkelerine uygun bir emeklilik hakkı elde edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.