ORDU

EMEP’ten 2025 yılı bütçe taslağına tepki

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı 2025 yılı bütçe taslağı hakkında değerlendirme yapan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, “İktidar Orta Vadeli Plan kapsamında hazırladığı 2025 yılı bütçesiyle işçi ve emekçilerin yoksulluğunu kalıcı hale getirmek istiyor.” diyerek tepki gösterdi.

Abone Ol

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, “2025 bütçesinde ücretlilerden alınan gelir vergisinin 2 trilyon 130 milyar lira olması planlanıyor. Bütçe gelirlerindeki payın büyük bölümü ise yine dolaylı vergilerle halktan alınacak.” diyerek hazırlanan bütçenin halka kemer sıkma, patronlara teşvik bütçesi olduğunu söyledi.

Emek Partisi olarak “çok kazanan çok, az kazanan az vergi” vurgusunu her zaman dile getirdiklerini söyleyen Uzun, “İktidar, asıl geliri dolaylı vergilerle elde ediyor. Sermayeden vergi almazken teşviklerle yükü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya devam ediyor. İktidarın bütçe teklifinde kurumlar vergisi hedefi 1 trilyon 637 milyar lira iken ücretlilerden alınan gelir vergisinin ise 2 trilyon 130 milyar lira olması planlanıyor. Bütçe gelirlerindeki payın büyük bölümü ise yine dolaylı vergilerde: Katma Değer Vergisi (KDV): 3 trilyon 599 milyar lira, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): 2 trilyon 121 milyar lira, diğer vergi gelirleri: 1 trilyon 652 milyar lira, vergi dışı gelirler: 1 trilyon 662 milyar lira. İktidar 2025 yılında da patronlara dokunmayacak.” dedi.

 İKTİDAR KİMDEN YANA?

 2025 Bütçesi taslağıyla iktidar sermayeden yana olduğunu bir kez daha gösterdi diyen Uzun, “Bütçe paylaşımın nasıl olacağının belgesidir. İktidarın hazırladığı bütçe taslağında sermayeye teşvik, işçi ve emekçilere açlık ve yoksulluk var. Bütçe “ücretler enflasyon nedeni” iddiasıyla hazırlanmış. Oysa kendileri de biliyor ki enflasyonun nedeni, işçi ve emekçilerin ücretleri ve maaşları değil; sermayenin aşırı karı, vergi vermemeleri, iktidarın keyfi harcamaları ve geçiş garantili yol-köprülerdir. Algı operasyonu yaparak bütçede işçi ve emekçilere ayrılan payın düşük tutmaya çalışıyorlar. İktidarın bu tutumu kimden yana olduğunu bir kez daha gösterdi.” dedi.

 HAKLARIMIZ MÜCADELE ŞART

 “Bütçeyi hazırlayan sermayeyi destekleyen iktidar olduğuna göre sermayenin çıkarlarının öne çıkarılmasına şaşmamak gerekir” diyen Uzun, “Bütçe nasıl pay edilecek? Asıl soru budur. İktidar, yerli ve yabancı sermayeye kaynak sağlamayı hedeflemiş. İşçi ve emekçiler de bütçeden haklarını almak için seyirci kalmamalıdır. Haklarımız için mücadele şart. Emek Partisi olarak tüm emek ve demokrasi güçlerini, sendikaları, meslek odalarını; emekten yana partileri ortak mücadeleye çağırıyoruz.” dedi.