GÜNDEM

En ucuz ve yaygın ilaçlar dahi bulunamıyor

Abone Ol

Ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, kanser gibi hayati önem taşıyan hastalıkların ilaçları piyasada bulunamıyor. Salgın hastalıkların arttığı bu günlerde ilaçlarını bulamayan hastalar, eczane eczane gezmek zorunda kalıyor.

Piyasada ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik, tansiyon, kanser, kan sulandırıcı gibi pek çok ilaç bulunamıyor. Eczacılar ve hekimler, hastaların sorun yaşadığını belirterek, yetkililerin bir an önce gereken adımları atması ve kangrenleşen bu sorunu çözmesi gerektiğini söylüyor.

Dövizdeki artış ve ilaç kur fiyatının sabitlenmesi, pek çok ithal firmanın Türkiye’ye ilaç vermek istememesi, hammaddede dışa bağımlı olmamız, ilaç fiyat kararnamesi gibi pek çok etken ilaçların piyasada bulunamaması nedenleri arasında.

İlaç sorununun devam ettiğini söyleyen ve BirGün'den Sibel Bahçetepe'ye konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, “Eczacılar nöbetlerde çok büyük zorluklar çekiyor. Çok fazla yazılan ve her zaman elimizde bolca bulunan antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçları temin etmekte zorlanıyoruz, çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Gün içinde de sorunlar yaşıyoruz ama en azından hastaların seçeneği var. Ama nöbetçi eczanelerde hasta ilaçlarını bulamayınca sorunu daha çok hissediyor çünkü tüm nöbetçi eczaneleri teker teker gezerek ilacına ulaşmaya çalışıyor” dedi. Eczacıların da hastaların da mağdur durumda olduğunu söyleyen Özcan, ilaçların depolarda da olmadığını anlattı. Özcan, ilaç firmalarından ilaçların gelmediğini belirterek "Sağlık Bakanlığı bir an önce bu işe el atmalı" çağrısı yaptı. Özcan, şöyle devam etti:

"Mevsimsel olarak da grip gibi salgınların artığı dönemdeyiz. İhtiyaç duyulan basit antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler acilen piyasaya verilmeli. Çünkü hizmet veremiyoruz. İlaç ekonomik sebeplerden üretilmiyor ve hastaya da şu an da ulaştırılmıyor. Bu durum nöbetlerde büyük bir hasta yoğunluğu oluşturuyor. Hastalar, eczane eczane ilaç arıyor. Biz eczacılar olarak her zaman nöbete hazırlıklı gireriz. Nöbetlerde normalde elimizde daha fazla ilaç temin ederiz ki hastalar nöbetlerde sorun yaşamasın. Şuan da biz nöbet hazırlığı yaparken aldığımız ilaçları depolardan alamıyoruz, hastalara da ilaçlarını veremiyoruz."

Bulunamayan ilaçlar nedeniyle hastaların eczacı ile karşı karşıya kaldığını anlatan Özcan “Pazar günü nöbet sonrasında odamıza gelen hasta maillerinde ‘ilaç nöbetçi eczanede niye yok?’ sorusu soruluyor. Çünkü depolardan eczaneye bu ilaçlar gelmiyor" dedi. Hayati önem taşıyan kanser, hematolojik gibi ilaçlarda da sorunlar olduğunu anlatan Özcan, şöyle devam etti: “Bu ilaçlarda da gün içinde de sorunlar yaşıyoruz ama nöbetlerdeki sıkıntının sebebi mevsimsel olarak bu dönemlerde yaşanan salgının fazlalığı. Biz bunu yaşarız ama elimizde ilaç olduğu zaman sıkıntıyı kimse hissetmez. Hastanın ilacını veririz ama normal salgın döneminde ilaçlar elinizde yoksa kilitlenip kalırsınız. Bir anne babası çocuğunu acile götürüp ardından yazılan bir antibiyotiği, ateş düşürücüyü bulamazsa o zaman vay halinize. Çözüm her türlü maliyete rağmen bu ilaçların üretiminin de devamlılığın sağlanabilir olması. Bu devletin görevi. Devlet ilacın ulaşılabilir ve üretilebilir olmasını her şartta sağlamalı. "

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar ise ülkemizde hematoloji alanında da bulunamayan ilaçların olduğunu ifade ederek “Basit ama hayati olan, örneğin kanamayı engelleyici bir ilacın bulunmaması, ondan faydalanan hastaların risk altında kalmasına yol açabiliyor. Benzer şeyler kanser ilaçları için de geçerli" dedi. Ar, ekonomik koşulların yanında kanserde kullanılan yenilikçi ilaçların yurt dışından geliyor olmasının ilaç temininde sıkıntılar oluşturduğunu söyledi. Bazı maddelerin Çin ve o bölgeden gelmesi ve pandemiye bağlı üretimlerinin durmasının yanında dünya stoklarının erimesiyle de ilaca ulaşılamadığını aktaran Ar, özetle şunları kaydetti:

“Çok basit bir kanama engelleyici son derece ucuz bir ilaç yok. Tablet formu yok, çünkü firma bunu fiyatıyla üretim arasını kapatamıyor, getiremiyor. Böyle durumların önceden belirlenip ülkede üretilmesi için bir takım çabalar gerekiyor. Ama ilacın girmemesi ve yapılan sürede birçok hasta bu ilaca erişemiyor. Benzer şeyler kanser ilaçları için de geçerli. Bir hafta birini buluyoruz, diğer hafta bulamıyoruz. Burada çok çeşitli etkenler var. Bakanlık bunun farkında, hızla toparlamak için uğraşıyor."