EKOLOJİ-ÇEVRE

Erdoğan’ın imzasıyla İzmir Bayraklı'daki pek çok alan orman sınırları dışına çıkartıldı

İzmir'in Bayraklı ilçesinde yaşanan orman yangınlarının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çok sayıda alan orman sınırları dışına çıkartıldı. Ayrıca daha önce de bu alanlarda yapılaşma olduğu belirtildi.

Abone Ol

Resmi Gazete'de yayımlanan ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre; İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Bayraklı Mahallesi’nde bulunan 375 hektarlık alan, orman sınırları dışına çıkartıldı.

BirGün'den İlayda Sorku'nun haberine göre; karar, "İzmir İli Bayraklı İlçesinde bulunan ve ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir" sözleriyle açıklandı.

İzmir’de 2020 yılında gerçekleşen depremin ardından ormanlık alan statüsünün kaldırılması mahkemece iptal edilen bölgenin, Erdoğan’ın kararı ile daha önce de ormanlık alan statüsünden çıkarıldığı iddia edildi.

"Yasaya Uyduruyorlar"

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl -Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir aynı alanların daha önce de ormanlık alan statüsü dışına çıkarılmaya çalışıldığını kaydetti. Aykut Akdemir, “O zaman Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu arada bölge yapılaşmaya açıldı. TOKİ, Şehir Hastanesi’nin de bulunduğu o bölgeye yaklaşık 3 bin konut yaptı. Şimdi yürütme durdurma kararı verilmiş alan tekrar orman sınırları dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Yapılaşma zaten gerçekleşmişti, şimdi yasaya uyduruyorlar” dedi.

747 Arsa Satışa Çıkarıldı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 747 arsayı daha satışa çıkardı. İstanbul’da 71, Ankara’da 138, Adana’da 34, Muğla’da 41 ve Mersin’de 76 arsa satışa açılacak arsalar arasında sanayi bölgelerinden turizm bölgelerine tarım ile orman alanlarına kadar birçok arsa bulunuyor. Bu alanlar arasında Muğla’daki sazlık-bataklık alan da bulunuyor.