Yaşam

Evde Gül Yağı Nasıl Yapılır? Hangi Gül Kullanılır? Tarifi ve Faydaları!

Dişil enerji artırması nedeniyle son yıllarda gündem olan gül yağını evde yapmak mümkün mü? Merak edenler için evde gül yağı nasıl yapılır sorusunu faydalarıyla birlikte yanıtladık!

Abone Ol

Gül yağı üretimi doğanın bir mucizesi olarak kabul edilir ve uzun yıllara dayanan bir geleneğe sahiptir. Evde gül yağı yapmak doğal ve kişiselleştirilmiş bir ürün elde etmenin yoludur. Dolayısıyla sabır, bilgi ve ekipman gerektiren oldukça karmaşık bir işlemdir. Peki, evde gül yağı nasıl yapılır? Sizin için araştırdık.

Evde Gül Yağı Nasıl Yapılır?

Evde gül yağı yapmak doğal bir ürün elde etmek açısından oldukça keyifli bir süreçtir. Ancak profesyonel yöntemlerle elde edilen saf gül yağının yoğunluğuna ulaşmak zordur. Acemi olarak uygulanan yöntemler daha çok gül aromalı bir yağ elde etmenizi sağlar. Evde gül yağı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız en basit yöntem şudur:

Malzemeler:

  • Taze gül yaprakları (tercihen organik)
  • Sızma zeytinyağı veya badem yağı gibi taşıyıcı yağ
  • Cam kavanoz
  • Süzgeç

Yapılışı:

  • Gül yapraklarını iyice yıkayıp kurulayın.
  • Temizlenmiş cam kavanoza gül yapraklarını sıkıca yerleştirin.
  • Gül yapraklarının üzerine tamamen kaplayacak şekilde taşıyıcı yağ ekleyin.
  • Kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde sıkıca kapatarak en az 4-6 hafta bekletin. Bu süreçte ara sıra kavanozu çalkalayın.
  • Belirlenen sürenin sonunda yağı süzün. İnce bir süzgeç kullanarak yaprakları ayırın.
  • Elde ettiğiniz gül yağını koyu renkli bir cam şişede serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Saf Gül Yağı Nasıl Elde Edilir?

Saf gül yağı, gül bitkisinin taç yapraklarının su buharı distilasyonu adı verilen özel bir yöntemle işlenmesi sonucu elde edilir. Gülün hassas aromatik bileşenlerinin buharlaşarak toplanması ve yoğunlaştırılması prensibine dayanır.

Su buharı distilasyonu uzun ve zahmetli bir süreçtir. Yaklaşık 4 ton gül yaprağından sadece 1 litre saf gül yağı elde edilebilir. Bu nedenle dünyanın en pahalı yağlarından biridir.

Evde gül yağı nasıl yapılır sorusunu yukarıda açıkladığımıza göre saf ürün için işlem aşamaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Taze ve kaliteli gül yaprakları sabahın erken saatlerinde toplanır. Bu sayede yağın kalitesi ve aroması en üst düzeyde korunur.
  • Toplanan gül yaprakları büyük kazanlara yerleştirilir ve üzerine su eklenir. Kazan ısıtıldığında su buharlaşır ve gül yapraklarındaki uçucu yağlar bu buharla birlikte yükselir.
  • Buhar, soğutma borularından geçirilerek yoğunlaştırılır ve yağ ile su karışımı elde edilir.
  • Elde edilen karışım dinlendirildiğinde yağ, suyun üzerinde bir tabaka olarak toplanır. Bu tabaka özenle toplanarak saf gül yağı elde edilir.

Saf gül yağının kalitesi; kullanılan gül çeşidi, toplama zamanı, distilasyon süreci ve kullanılan ekipmanlara bağlıdır. Özellikle Isparta gülü olarak bilinen Rosa damascena çeşidi saf gül yağı üretimi için en uygun türlerden biridir.

Gül Yağı Damıtma Yöntemleri

Gül yağı, gülün taç yapraklarından elde edilen oldukça değerli ve yoğun kokulu bir yağdır. Bu eşsiz yağ, su buharı distilasyonu adı verilen özel bir yöntemle elde edilir.

Öncelikle toplanan taze gül yaprakları büyük kazanlara yerleştirilir. Üzerine su eklenir ve kazan ısıtılır. Isınan su buharlaşırken gül yapraklarındaki uçucu yağlar da bu buharla birlikte yükselir. Yükselen buhar daha sonra soğutma borularından geçirilerek tekrar sıvı hale dönüştürülür. Yağ ve su karışımından oluşur.

Yağ dinlendirildiğinde suyun üzerinde bir tabaka olarak toplanır ve bu tabaka özenle alınarak saf gül yağı elde edilir. Evde gül yağı damıtmak zor ve risklidir. Bu işlem için özel ekipmanlara ve bilgiye ihtiyaç vardır.

Ayrıca evde yapılan damıtma işlemlerinde elde edilen yağın kalitesi ve saflığı, profesyonel yöntemlerle elde edilen yağ kadar yüksek olmayabilir. Bu durumda evde gül yağı nasıl yapılır, hangi gül kullanılır? Sizin için araştırdık.

Gül Yağı Hangi Gülden Yapılır?

Gül yağı Rosa damascena türü güllerden elde edilir. Bu gül türü Isparta gülü olarak da bilinir ve yoğun, tatlı bir aromaya sahiptir.

Dünyada yaklaşık 18 bin farklı gül türü bulunmasına rağmen gül yağı üretimi için en uygun olanı Rosa damascena'dır. Bu türün çiçek yaprakları, yüksek miktarda uçucu yağ içerir ve bu sayede kaliteli ve değerli bir gül yağı elde edilir.

Diğer gül türlerinden de gül yağı elde edilebilir. Fakat Rosa damascena kadar yoğun ve karakteristik bir aromaya sahip olmaz. Dolayısıyla bilhassa parfüm ve kozmetik endüstrisinde kullanılan yüksek kaliteli gül yağları bu türden elde edilir.

Zeytinyağı ile Evde Gül Yağı Tarifi

Evde zeytinyağı kullanarak gül yağı yapmak popüler bir yöntem olsa da gerçek saf gül yağının yoğunluğu ve kalitesine ulaşmak oldukça zordur. Bu yöntemle elde edilen ürün daha çok gül aromalı bir yağ olarak kabul edilir.

Zeytinyağı ile gül yaprakları bir süre birlikte bekletilerek gülün aroması yağa geçirilir. Ancak evde gül yağı nasıl yapılır sorusunun cevabı endüstriyel olarak kullanılan buhar distilasyonu kadar etkili değildir.

Buhar distilasyonu, gül yapraklarındaki uçucu yağları yüksek ısı ve basınç altında buharlaştırarak ayırır ve böylece daha saf ve yoğun bir yağ elde edilir. Evde yapılan yöntemde ise elde edilen yağın kalitesi ise kullanılan gül çeşidi, zeytinyağının kalitesi ve bekleme süresi gibi kriterlere bağlı olarak değişebilir.

Gerçek saf gül yağının tüm niteliklerini taşıyan bir ürün elde etmek için profesyonel yöntemlerle üretilen yağları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Kuru Gülden Evde Gül Yağı Nasıl Yapılır?

Eğer evde gül yağı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız kuru gülden saf yağ elde etmek mümkün değildir. Gül yağı, taze gül yapraklarının özel bir yöntem ile işlenmesi sonucu elde edilir.

Gül yaprakları yüksek ısı ve basınç altında su buharı ile temas ettirilerek uçucu yağları buharlaştırılır ve daha sonra yoğunlaştırılarak saf gül yağı elde edilir.

Kuru gül yaprakları taze yaprakların sahip olduğu uçucu yağ içeriğini büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu nedenle buhar distilasyonu ile yağ elde etmeye çalışmak istense bile verim çok düşük olacaktır ve elde edilen ürünün kokusu ve kalitesi taze gül yağının kalitesinden uzak olacaktır.

Evde gül aromalı bir yağ elde etmek isterseniz kuru yaprakları zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile bir araya getirerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Ancak bu karışım gerçek gül yağı değildir ve aynı özellikleri taşımaz. Bu karışımı cilt bakımında veya aromaterapide kullanabilirsiniz.

Gül Yağı Kullanım Alanları

Gül yağı hem aromaterapi amaçlı hem de cilt bakımında kullanılan çok yönlü bir yağdır. Yoğun ve tatlı kokusu sayesinde duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olurken cilt sağlığı için de birçok faydası vardır.

Jojoba yağı, badem yağı gibi diğer taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak kullanılır. Saf halde kullanıldığında ciltte tahrişe neden olabilir. Gül yağının bazı kullanım alanları aşağıdaki gibidir.

  • Bir difüzörde veya buhar banyosunda birkaç damla gül yağı kullanarak ortamınızı hoş bir koku ile doldurabilir ve rahatlayabilirsiniz. Stres, anksiyete ve depresyon gibi durumların etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Gül yağı ciltteki kızarıklıkları azaltır, cildi nemlendirir ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Yüz masajı yağlarına veya nemlendiricilere birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Saç derisini besler, kepek oluşumunu azaltır ve saçların daha parlak görünmesini sağlar. Şampuan veya saç kreminize birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Banyo suyuna birkaç damla gül yağı ekleyerek hem rahatlatıcı bir banyo deneyimi yaşayabilir hem de cildinizi besleyebilirsiniz.

NOT: Cildinize gül yağı uygulamadan önce ufak bir alanda test etmeyi unutmamalısınız. Alerji riskine karşı önce doktora danışmanız da önemlidir.

Gül Yağı Faydaları

Evde gül yağı nasıl yapılır sorusuna ek olarak ürünün faydaları da merak konusudur. Bu değerli yağ fiziksel ve duygusal sağlığınıza katkıda bulunur. Başlıca faydaları ve kullanım alanları şunlardır:

  • Antioksidan özelliği sayesinde cilt hücrelerini yenileyerek daha genç ve canlı bir görünüm sağlar.
  • Cildi derinlemesine nemlendirir ve kuruluğu önler.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde sivilce ve akne oluşumunu engeller.
  • Ciltteki küçük yaraları ve tahrişleri iyileştirir.
  • Cilt tonunu eşitleyerek daha parlak bir görünüm sağlar.
  • Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisiyle stres ve anksiyeteyi azaltır.
  • Uyku sorunlarını gidererek daha kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olur.
  • Depresyon belirtilerini hafifleterek daha pozitif bir ruh hali sağlar.
  • Kendine güven duygusunu artırarak daha mutlu olmanıza yardımcı olur.
  • Kas gevşetici özelliği sayesinde adet ağrılarını hafifletir.
  • Gerilim tipi baş ağrılarını dindirmeye destektir.
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletir.

Bu içeriğimizde evde gül yağı nasıl yapılır sorusuna yanıt verdik!