Geçtiğimiz Mart ayında İstanbul, Kemerburgaz'da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ile ABD'ye kaçtığı annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesi için dava devam ediyor.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre; daha önce 11 Eylül’de yapılacağı açıklanan, ancak bu hafta içinde bir gün öne çekileceği belirtilen Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili karar duruşması, 9 Ekim saat 14:00’te yapılacak. VOA Türkçe’nin dava dosya kayıtları ve mahkeme katibi Noreen Russo’dan da teyit ettiği bilgiye göre, karar duruşmasının tarihi ikinci kez ertelenmiş oldu.

Mütaala Açıklanmıştı

Massachusetts Bölge Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, Tok’un Türkiye’ye iadesiyle Hakim Donald Cabell’e imzalaması için sundukları taslak karar metnine ek olarak iade şartlarının yeterince oluştuğunu öne çıkaran 27 sayfalık bir yazılı mütalaa sunmuştu.

Savcılık, Tok’un 11 Eylül’de Boston’da yapılacağı belirtilen duruşmada Türkiye’ye iadesini engelleyecek herhangi bir yasal değişiklik olmayacağını vurgulamıştı.

Başsavcı Vekili Levy, Tok'un Türkiye'nin iadesini talep ettiği her iki suçu da işlediğine inanmak için ellerinde yeterli kanıt olduğunu belirterek, mahkemeden Tok'un Türkiye'ye gönderilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı'na iade kararını tebliğ etmesini talep etmişti.

Savcılık, Tok’un iadesiyle ilgili örnek karar taslağını da hakime sunmuştu. Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metinde Tok’un Türkiye’ye iade kararını gerekçeleriyle açıklamıştı.