Haber: Fatoş Erdoğan

İstanbul Tabip Odası (İTO), Kızamık vakalarında endişe verici artışa dikkat çekmek için İstanbul Tabip Odası'nda basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Tabip Odası, Kızamık vakalarında endişe verici artış yaşandığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nı kızamık vakaları ile ilgili şeffaf olmaya çağırdı.
 
İstanbul'da kızamık hastalığından artış endişe verici, kaybedilen çocuklar var, bu seyir en kısa zamanda önlenmelidir. 
İstanbul Tabip Odası, kızamık vakalarında artışın en önemli faktörlerini şöyle sıraladı:
"Aşı reddi ve aşı kararsızlığı, göç olgusu, aşı takvimde plansız değişiklik,  Kayıt altına alınmamış nüfus, Bağışıklamada yaşanan bölgeler arası eşitsizlikler" 

Basın açıklamasına TTB Aile sağlığı Hekimlik kolu Dr. Özden Güngör, İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Esin Tuncay, Dr. Hacer Ayşen Yavru, Dr. Saffet Ercan katıldı.

Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr.Saffet Ercan okudu.

Açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, “İstanbul’da kızamık vakalarının artışın endişe verici olduğunu” söyledi. 

KIZAMIK'TAN HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUKLAR VAR

Kızamık nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar olduğunu belirten Dr. Ercan, “Kızamık virüsünün dolaşımın  durdurulabilmesi için toplumun yüzde 92-95’inin kızamık aşısının yapılmış olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın Dünya Sağlık Örgütü ile paylaştığı 2021 verilerinde İstanbul dahil olmak üzere ülkemizin birçok şehrinde bu orana ulaşılmadığını görüyoruz” dedi. 

Kızamık vakalarındaki artışın nedenlerine vurgu yapan Dr. Ercan, “aşı reddinin” öncelikli nedenler arasında yer aldığını belirtti:
“Aşı reddi ve kararsızlığı giderek büyüyen bir krize dönüştü. 2011 yılında 18 aile çocuğuna aşı yaptırmak istemezken 2018 yılında bu sayı 23 bine çıktı. 2015 yılında çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen bir babanın açmış olduğu davada Anayasa Mahkemesi’nin yetersiz yasal mevzuata dayanarak babayı haklı bulmasının etkisiyle aşıyı reddeden ailelerin sayısında artış yaşattı.”

Sınır ötesi göçün de vakaların artmasında  önemli bir rol oynadığını söyleyen Dr. Ercan, “Kayıt dışı bir statüde yaşayan bu nüfusun aşılamalarında sorun yaşanıyor” dedi. 

Dr. Ercan son olarak ailelere aşı yaptırmaları için çağrıda bulundu: “İstanbul’da kızamık salgını yaşanıyor ve bundan korunmanın yolu çok basit, bir an önce aile  sağlığı veya göçmen sağlığı merkezine güvenilirliği kanıtlanmış kızamık aşısını çocuklarınıza yaptırın.”