Haber: Cevahir Topaloğlu

Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu İl Temsilcisi Mukaddem Ülker yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda Gümüşhane'de yaşanan çevre tahribatına dikkat çekerek, "Gümüşhane'nin eşsiz doğal güzellikleri ve zengin doğal mirası, bizler için büyük bir değer taşımaktadır. Ancak son zamanlarda yaşanan gelişmeler, bu değerli mirasın tehlikeye girdiğini göstermektedir.’’ dedi.

‘’EKOSİSTEMİN BOZULMASINA YOL AÇMAKTADIR’’

Gümüşhane’de Doyduk Mağarası, Keçideresi, Gökdere-Nazlıçayır mevkinde bulunan peri bacaları, Gümüşhane'nin doğal mirasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır diyen Mukaddem Ülker, ‘’Keçideresi jeolojik oluşumları, halk arasındaki adıyla; peri bacaları olarak bilinmekte ve anılmaktadır. Bu peri bacası benzeri oluşumlar değişik boy ve yükseklikte olup, Jeolojik yapı ve aşınım farklılıklarının birlikte ve uzun süreçler sonunda oluşmuş yapılardır. Sanıldığı gibi tek bir yerde toplanmış şekiller olmayıp, Keçideresi vadisinin her iki yamacı boyunca düzensiz bir şekilde serpilmiş belki sayıları yüzleri bulabilecek oluşumlardır. Ancak bölgedeki taş ocakları ve maden faaliyetleri, bu doğal alanların tahrip edilmesine ve ekosistemin bozulmasına yol açmaktadır.’’ dedi.

‘’DOĞAL ALANLARIN KORUNMASI İÇİN ACİL ÖNLEMLERİN ALINMASINI TALEP EDİYORUZ’’

Diğer yanda Doyduk Mağarası mevkii nesiller boyunca UNESCO somut olmayan kültür varlıkları listesinde olan Hıdırellez bayramının kutlandığı yer olduğunu ifade eden Ülker,’’ Maalesef ki burada da tüm doğal güzellik yok edilmiştir. Ayrıca, bu faaliyetlerden en çok etkilenenler arasında bölgede yaşayan Gümüşhane’mizin yaban hayatının simgesi yaban keçileri de bulunmaktadır. Gümüşhane'nin doğal mirasının korunması, sadece şehrimizin değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Bu nedenle, taş ocaklarının faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın en aza indirilmesi ve bölgedeki doğal alanların korunması için acil önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.’’ diye konuştu.

Ayrıca GÜMÜP (Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu) Başkanı Yasin Kadakal önderliğinde Gümüşhane’yi ilgilendiren her türlü probleme çözüm önerileri sunmak adına gerekli çalışmaların yapıldığını söyleyen Ülker, ‘’Gümüşhane’nin doğal mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Doğanın bize sunduğu bu değerli mirası korumak, bizim en önemli görevimizdir.’’ ifadelerini kullandı.