Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada ilk incelemeyi yaptı ve iddianameyi kabul etti. İddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davada bugün ilk incelemesini yaptı. İlk iddianamenin "eksikliklerin tamamlanması" istemiyle iade edilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ikinci iddianame kabul edildi. Anayasa Mahkemesi raportörü, "iade gerekçesindeki eksikliklerin giderildiği" tespitini yaparak iddianamenin kabulü yönündeki raporunu heyete sunmuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tedbiren 87 isim için istediği siyasi yasak ve HDP'nin banka hesaplarına bloke konulması talepleri ise daha sonra değerlendirilmek üzere reddedildi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Dava sürecindeki bundan sonraki aşamada, iddianame ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'den tanınan süre içinde ön savunmasını vermesi istenecek. HDP, ek süre talebinde bulunabilecek. HDP'nin ön savunma vermesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek ve belirlenen bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Sürecin sonunda raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Nihai kararı bu raporun ardından 15kişiden oluşan AYM Genel Kurulu verecek. Karar için 15 üyenin 10'unun oyu gerekiyor.