Bugün 3 Mayıs Pazartesi, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde #dokuz8Bülten ile karşınızdayız. Türkiye’de basın özgür olmadığı gibi, yeni baskı ve sansür uygulamalarıyla baş etmeye çalışıyor. Tam kapanmadaki Türkiye’de doğa talanı, yaşam hakkı ihlalleri ara vermedi, açıklanan enflasyon rakamı gözleri yeniden yoksullara çevirdi.

https://youtu.be/ixcNvj4D27w

DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ: BASIN BELADA!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “eylemlerde görüntü alınması”na yasak getiren genelgesi için bugün Danıştay’a başvurular yapıldı. Ankara, Diyarbakır, Antalya baroları ve CHP’nin yaptığı başvurularda yürütmenin durdurulması isteniyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü açıklamasında son bir yılda yaşanan ihlallere dikkat çekti, #BasınBelada etiketiyle bir sosyal medya kampanyası düzenledi.

İKİNCİ TAŞ OCAĞINA İZİN ÇIKTI

Pandemi nedeniyle yaşanan kapanma “bazı işler”e engel olmuyor. Rize İkizdere’de köylülerin direnişi günlerdir sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Cengiz İnşaat'a ikinci taş ocağı izni verdi. Bir başka haber de Balıkesir'den geldi. Balıkesir’de 100 bin metrekarelik mera maden şirketine verildi. “Kapanma” esnasında ödenemeyen vergiler için kolaylık sağladı ve vergi ödeme süreleri 31 Mayıs Pazartesi gün sonuna kadar uzatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Edirne’de aşı ve pandemi konusunda açıklamalarda bulunurken, öngörü açıklaması Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Ersoy, 17 Mayıs itibarıyla vaka sayılarnın 5 binin altına ineceğini öne sürdü. Sağlık Bakanı Koca, "Haziran ayı sonunda 40 yaş üstü vatandaşlarımızı aşılamayı planlıyoruz. Yaz dönemi boyunca da 18 yaş üstü vatandaşlarımızı aşılamayı planlıyoruz” bilgisini verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun gündeminde ise Kanal İstanbul vardı. Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un temelinin Haziran ayının sonunda atılacağını söyledi.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1389201826478764038?s=20

Tüketici fiyatları nisan ayında yüzde 1,68 artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 17,14 düzeyine yükseldi. Nisan ayının zam şampiyonu ise yüzde 24,91 ile domates oldu. Yükselen enflasyonun mağduru ise dar gelirli yoksullar... Metropoll anketine göre, Türkiye'de halkın dörtte birinin geliri, kira ve gıda masraflarını karşılamaya yetmiyor. Öte yandan, BOTAŞ elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatına yüzde 12, haneler dahil diğer abonelerin kullandığı doğal gazın fiyatına ise yüzde 1 daha zam yaptı.

Camide bir süre bulunarak “itikaf” yapmak isteyen Furkan Vakfı üyelerine polis biber gazıyla müdahale ettiği görüntüler tepki çekti. Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kirasını ödeyip benzinini koyduğu araçları Saray’ın kullandığını yazdı.

Mersin'de tam kapanmadan etkilenen sokak hayvanları için güzel haber. Mersin Büyükşehir Belediyesi, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma sürecinde sokak hayvanlarına 7 ton mama dağıtıyor.

AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 8 milyonluk 'plaj' projesi kapsamında kumsala beton döküldü, tuğla örüldü.

Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali yeni sezona hazırlanıyor. Antalya'da bu yıl 16'ncısı düzenlenecek Uluslararası Kum Heykel Festivali'nde yeni sezon hazırlıkları için kum heykeltıraşlar çalışmalarına başladı.

CANLI YAYIN - #dokuz8GÜNDEMSPOR: BEŞİKTAŞ DURDURULAMIYOR

Burak Necip Başar ve Bekir Güneş bugün canlı yayında Süper Lig'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=kKJRNn-v0Mo