İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor.  Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail'in 80 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısının 20 bin 915 'e yükseldiğini duyurdu.

Kudra, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde hastaneleri kasıtlı şekilde hedef alarak 800 bin Filistinliyi sağlık hizmetinden mahrum bıraktığını, yaralılar, hastalar, hamile kadınlar ve bebeklerin ölüm tehlikesi altında olduğunu belirtti. Kudra, Gazze'nin güneyindeki hastanelerin doluluk oranının ise yüzde 350'ye ulaştığını ve yüzlerce hastanın hastane koridorlarında yerlerde yattığını kaydetti.

Öte yandan İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyinde 2 askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada ise, İsrail'in Gazze'ye 80 gündür sürdürdüğü saldırılarda 8 bin 500 çocuk ve 6 bin 300 kadının öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırılarını sürdürdü İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırılarını sürdürdü

***

DEM Parti ismi kabul edildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin kısa ismi olan DEM Parti’yi kabul etti. Değişiklik, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesine de yansıdı. Sitede partinin kısa ismi olan DEM Parti ve yeni logosunun yer aldığı görüldü. Öte yandan DEM Parti’nin kurulması ardından 24 Kasım’da yeniden kurulan Yeşil Sol Parti’nin (YSP) başvurusunun da kabul edildiği görüldü. Böylelikle, Yargıtay tarafından kabul edilen siyasi parti sayısı 141’e ulaştı.

Yargıtay'dan 'DEM Parti'ye onay Yargıtay'dan 'DEM Parti'ye onay

***  

Bahçeli yine hedef gösterdi

MHP Lideri Devlet Bahçeli, HDP'nin kapatılmaması ve TİP Vekili Can Atalay'ın mahkumiyetine verilen ihlal kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini ve Başkanı Zühtü Arslan'ı hedef aldı. Bahçeli, AYM üyelerini hedef almasının yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında da, "Eğer aklını başına almazsa sokakta bile yürüyemeyecektir" ifadelerini kullandı.Bahçeli aynı zamanda DEM Parti’yi sert sözlerle hedef aldı.

Bahçeli'den AYM üyelerine: Kara cübbeli işbirlikçiler Bahçeli'den AYM üyelerine: Kara cübbeli işbirlikçiler

***

CHP'den Bahçeli'nin tehdidine yanıt...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik "Aklını başına almazsa sokakta bile yürüyemeyecektir" tehdidine CHP'den yanıt geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Başkanımızı tehdit etmek kimsenin haddi değildir" dedi. Gökçen, açıklamasında, "Özgür Özel terörden beslenenlerin arkasında hizalanmayı reddetmiş, bütün suçlarında sözde milliyetçiliğe sığınanları meşrulaştırmamıştır. Unutmayın, bu ülkenin namuslu insanları bir adım geri atmayacak" ifadelerini kullandı.

***

Özgür Çelik'ten Genel Başkan Özel'e destek...

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, grup toplantısında Devlet Bahçeli'nin hedef aldığı Özgür Özel'e destek mesajı yayımladı. Çelik, "İktidarın yedek lastiği olana kadar milliyetçilik yapanlardan alacak aklımız yok. Herkes haddini bilsin!" dedi. Çelik, “Biz demokratik bir Türkiye için her zaman sokakta halkımızın yanındayız. Biz, camına ay yıldızlı bayrak asılan o yoksul evlerin evladıyız. Cumhuriyeti kuran, devlet kuran partimiz halkımıza kapı kapı, sokak sokak gerçeği anlatmaya devam edece” ifadelerini kullandı.

***

DEM Parti'den Bahçeli'ye: "En büyük kötülük..."

DEM Parti, parti teşkilatlarını ağır ifadelerle hedef alan ve partiye yapılan hazine yardımı ile milletvekillerinin maaşlarının kesilmesi çağrısında bulunan MHP lideri Bahçeli'ye yanıt verdi. Partiden yapılan açıklamada, "Bu ülkenin başına gelmiş en büyük kötülük siz ve yürüttüğünüz siyasettir" denildi.

***

Yaşar Okuyan hayatını kaybetti

Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, 73 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Geçirdiği iç kanamaya bağlı olarak yoğun bakıma alınan Okuyan'ın geçtiğimiz günlerde entübe edildiği bildirilmişti. 

Eski Bakan Yaşar Okuyan hayatını kaybetti Eski Bakan Yaşar Okuyan hayatını kaybetti

***

Bakan Yılmaz Tunç'tan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

Can Atalay’ın tahliyesi hakkında konuşan Tunç,  "Anayasa Mahkemesi tarafından ikinci bir ihlal kararı söz konusu oldu. Gerekçeli karar açıklanınca ilgili mahkemeler kararı verecektir” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Bahçeli'ye AYM yanıtı: Uygulamak zorunda oldukları Anayasa maddeleri var Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Bahçeli'ye AYM yanıtı: Uygulamak zorunda oldukları Anayasa maddeleri var

***

Provokasyonlar bitmiyor...

Asker cenazesinde bir provokasyon daha yaşandı. Gaziantep'te Piyade Uzman Çavuş Abdulkadir İyem'in cenaze töreninde Özgür Özel'in gönderdiği çelengin parçalanmasının ardından bugün de Gümüşhane'de Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı'nın cenaze töreninde Özel'in gönderdiği çelenk parçalandı.

Özel'den 'provokasyon' açıklaması: "Hepsi isim isim tespit ediliyor" Özel'den 'provokasyon' açıklaması: "Hepsi isim isim tespit ediliyor"

***

İnce'den CHP'ye "bildiri" eleştirisi...

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Kuzey Irak'ta 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından TBMM'deki 4 partinin imzaladığı ortak bildiriye imza atmayan CHP'yi eleştirdi. İnce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Teröre karşı ortak bildiriye imza atmazsan; Habur’da terörist karşılama töreni düzenleyenlerden, Öcalan'ın mektubundan medet umanlardan, Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkartanlardan, özerklik talep edenlerin ortaklarından ve 'Sayın Öcalan' diyenler tarafından eleştirilirsin" dedi.

***

Diyanet'ten yine bir kitap skandalı...

Diyanet, yayımladığı bir kitapta nişanlıların 'mahremiyeti ihlal edecek şekilde' internetten görüntülü konuşmalarının ve kayınpederlerinin elini öpmelerinin caiz olmadığını iddia etti. kitapta, “Nişanlıların cep telefonu veya internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz olarak mesajlaşmalarının sınırı ve hükmü nedir?” şeklindeki soruya “Nikâh akdi yapılmadan önce nişanlılar adeta iki yabancı gibi olduklarından mahremiyet sınırlarına riayet etmelidirler. Cep telefonu veya internet üzerinden mahremiyet sınırlarını ve ahlaki ölçüleri ihlal edecek şekilde görüşmeleri veya yazışmaları ise caiz değildir.” diye cevap verildi.

Diyanet'in aile kitabında neler var: "Nişanlıların görüntülü konuşması caiz değilmiş..." Diyanet'in aile kitabında neler var: "Nişanlıların görüntülü konuşması caiz değilmiş..."

***

Can Atalay'ın milletvekili seçilmesinin üzerinden 226 gün geçti

Can Atalay 226 gündür tahliye edilmedi. AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararının üzerinden 5 gün geçti. Anayasa Mahkemesi'nin 'kısa kararı'nın ulaştığı 13.Ağır Ceza Mahkemesi  'gerekçeli kararı' bekleyeceğini duyurmuştu. Çağlayan Adliyesi 13.Ağır Mahkemesi gerekçeli karar gelmediği gerekçesiyle bugün de karar vermedi. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde Can Atalay’a Özgürlük nöbetine devam ediyor.

Can Atalay için 2. kez tahliye başvurusu:  "Acaba nasıl bir yargının üretimi..." Can Atalay için 2. kez tahliye başvurusu: "Acaba nasıl bir yargının üretimi..."

***

DEVA Partisi aday gösterecek

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazetecilerle bir araya geldi. Yerel seçimlere kendi adaylarını çıkaracak şekilde hazırlandıklarını belirten Babacan, mayıs ayında yapılan seçimlerdeki gibi ittifak kurmalarının mümkün olmadığını söyledi.  Babacan, "Yerel seçimlerde kendi adaylarımızı gösterme imkanımız olacak ama aynı zamanda merkezi hükümete de yerel seçimler mesaj verme imkanı taşıyor" dedi

Deva Partisi Ankara ve İstanbul’da aday çıkaracak Deva Partisi Ankara ve İstanbul’da aday çıkaracak

***

Hürriyet yazarından "İstanbul adayı" yazısı...

Hürriyet yazarı Deniz Sipahi, AKP'nin İstanbul konusunda yerel seçim çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu belirtti. Sipahi, "Geriye kimin aday olacağı kaldı. İstanbul için Murat Kurum ve Tevfik Göksu isimleri ön planda gözüküyor" ifadelerini kullandı.

"AKP'de İstanbul için iki isim öne çıkıyor" "AKP'de İstanbul için iki isim öne çıkıyor"

***  

HSK Kararnamesi yayımlandı

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) adli ve idari yargıdaki atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımladı. Buna göre, HSK Birinci Dairesi'nin adli yargıda 484, idari yargıda ise 26 hakim ve savcının görev yeri değişikliğini kapsayan kararnamesiyle 510 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. 

HSK kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı HSK kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

***

Bütçe görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda 15 gündür devam eden bütçe görüşmeleri 2024 yılı bütçesi ve 2022 yılı kesin hesap kanun tekliflerinin kabul edilmesiyle sona erdi. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 2024 yılı bütçesi geçerli 566 oydan 317 kabul, 249 ret oyuyla onaylandı.

Meclis'te bütçe mesaisi notları: "191 saat sürdü, 6 bin 968 sayfa tutanak tutuldu" Meclis'te bütçe mesaisi notları: "191 saat sürdü, 6 bin 968 sayfa tutanak tutuldu"

***  

AKP'li Beykoz Belediyesi şaşırtmadı...

AKP'li Beykoz Belediyesi’nin 2024 yılı için “baskılı işler, tanıtım materyalleri ve promosyon ürünleri” almak üzere 29 Kasım 2023’te açılan ihale sonuçlandı. Eski AKP’li Sarıyer Belediye Başkanı ve İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün’ün oğullarına ait şirket, AKP’li Beykoz Belediyesi’nden 26,5 milyonluk bir ihale daha aldı. İhaleyi 26 milyon 573 bin 300 TL bedelle Siyahmartı Reklam Tanıtım Organizasyon Şirketi kazandı. Aynı şirket Beykoz Belediyesi’nin ihalelerini 2023 yılında 12,7 milyon TL’ye, 2022 yılında 6,6 milyon TL’ye, 2020 yılında da 4,4 milyon TL’ye kazanmıştı.

***

Kılıçdaroğlu "5 kuruşluk" davayı kazandı

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a açtığı 5 kuruşluk davayı kazandı Cumhuriyet Halk Partisi 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açtığı 5 kuruşluk tazminat davasında karar çıktı. Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik kullandığı "sefil, haysiyet fukarası, namert, yüzsüz..." ifadeleri için açılan hakaret davasında mahkeme Kılıçdaroğlu'nu haklı buldu. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, Kılıçdaroğlu'nun davayı kazandığını sosyal medyadan duyurdu.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu unutamadı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu unutamadı

***

Bu kez de Ayhan Bora Kaplan ihalesi...

"Suç örgütü lideri olmak" suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’la bağlantılı şirketlerin kamu kurumlarından ihale aldığı ortaya çıktı.  Ankara’da “Kaplanlar Grubu” olarak bilinen ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan hakkındaki soruşturma kapsamında 31 şirkete kayyum atanmış durumda. Yönetimi şu an Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçen şirketlerin eski işlemleri ise dikkat çekici. İddiaya göre, Kaplan’la bağlantılı olduğu belirtilen şirketler, kamu kurumlarının ihalelerini aldı. Özellikle “Kaplan’ın kasası” olarak nitelendirilen Barış Kurt’a ait şirketlere verilen ihaleler göze çarpıyor.

***

Çalışan emekliye ödeme ne zaman?

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle gözler, çalışan emekliye verilecek 5 bin TL'lik ödemeye çevrildi. Torba yasanın 27-28 Aralık tarihlerinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşacağı öngörülüyor. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte ödemelerin 2 gün içinde yapılması bekleniyor.

***

Cem Küçük ve BBP liderinden asgari ücret çıkışı...

Açıklamalarda bulunan iktidara yakın isimlerden Cem Küçük, asgari ücret konusunda 16 bin TL'de mutabık kalındığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 bin TL seviyesinin nasıl bir maliyete yol açabileceği konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten araştırma yapmasını istediğini iddia etti. Öte yandan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de aldığı duyumları açıklayarak, "Asgari ücretle ilgili duyumum; 16-17 bin TL arasında. Bana göre 17 bin TL'nin altında olmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Cem Küçük, Mehmet Şimşek'le görüştü; 'asgari ücret' tahmini yaptı: "16 bin lira civarında..." Cem Küçük, Mehmet Şimşek'le görüştü; 'asgari ücret' tahmini yaptı: "16 bin lira civarında..."

***

CHP Milletvekili Gürer'den kanun teklifi...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretli çalışanların maaşların haciz konulmasının önüne geçilmesi amacıyla hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Gürer, teklifi ile ilgili olarak,“Asgari ücret, ortalama ücrete dönüştü. Asgari ücretin belirlenme süreci, herkesin dikkat kesildiği dönem oluyor. Asgari ücretin ne olduğundan çok alım gücü önemli. Çünkü asgari ücret, açıklandıktan birkaç ay sonra açlık sınırı altında kalıyor. Bu ara asgari ücretle geçinmek zorunda kalanların yaşadığı ekonomik sıkıntıları da dikkate alarak, asgari ücretin haczedilememesi, haciz dışı kalması için bir kanun teklifi verdim” açıklamasında bulundu”.

***

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden suç duyurusu...

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bugün Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelerek kayyum yönetim hakkında suç duyurusunda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu çağrısıyla, Çağlayan Adliyesi'nde önünde bir araya gelen üniversite öğrencileri basın açıklaması düzenledi. 

Öğrenciler yaptıkları açıklamada “Kayyum yönetim her gün yeni bir antidemokratik uygulamayla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Fakültelerimizin kapatılması ve bölünmesiyle başlayan bu süreçte, biz öğrencilerin yoğun tepkisiyle karşılaşan ve bu hareketi baskılamak için çareyi tespit edebildiği öğrencilerin okula girmesini engellemekte bulan kayyum yönetim, öğrencileri hem eğitim-öğretim haklarından hem de yurtta kalanları barınma haklarından mahrum ediyor. Bu usulsüz ve hukuksuz kararlara karşı, dün bütün arkadaşlarımızla Güney Kampüs’te kapıda bir araya gelerek oturma eylemi düzenledik. Bu eylemin ardından kampüs içinde yurtta kalan arkadaşımızın okula girişini sağlayabildik. Ancak bununla yetinmeyeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden suç duyurusu: "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız" Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden suç duyurusu: "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız"

***

İsrail'in savaş suçları devam ediyor

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'nin Şucaiyye bölgesinde, 15 Aralık'ta 3 İsrailli esirin İsrail güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin ön soruşturmanın tamamlandığı açıklandı. İsrail askerlerinin 15 Aralık'ta Gazze Şeridi'nde "yanlışlıkla öldürdüğü" açıklanan 3 İsrailli esirin katledilmesine ilişkin yapılan ön soruşturmada, İsrailli askerlere "savaşabilen erkekleri öldürme emri" verildiği ortaya çıktı.

***

İran Devrim Muhafızı saldırıda öldürüldü

İran medyası Devrim Muhafızı Seyid Razi Musavi’nin Suriye’de İsrail’in düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Musavi’nin, İran ve Suriye arasındaki askeri işbirliğini koordine ettiğini kaydetti. Musavi’nin Suriye, Lübnan ve İran arasındaki lojistikten sorumlu olduğu belirtildi. Tasnim Haber Ajansı ise Musavi’nin Şam’ın güneydoğusundaki Seyyide Zeyneb bölgesindeki bir hava saldırısında öldüğünü bildirdi. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail’in “bu suçun bedelini ödeyeceğini” söylediği bir açıklamada bulundu.

İran Devrim Muhafızları’nın Suriye'deki 1 numarası İsrail saldırısında öldürüldü İran Devrim Muhafızları’nın Suriye'deki 1 numarası İsrail saldırısında öldürüldü

***

Süper Kupa maçında para ödülü belli oldu

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 29 Aralık Cuma günü Suudi Arabistan'da oynanacak olan Süper Kupa maçı için ayrılan bütçe belli oldu. Riyad’da oynanacak karşılaşma için dev bir bütçe ayıran Suudi Arabistan, iki kulübe toplam 108 milyon TL para ödülü dağıtacak. Kupayı kazanacak takım 65 milyon TL, finalist 43 milyon TL ödülün sahibi olacak. Ayrıca takımların tüm masrafları da karşılanacak.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa Finali'nin hakemi belli oldu Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa Finali'nin hakemi belli oldu

***

Fatih Terim, Panathinaikos ile anlaştı

Yunanistan ekibi Panathinaikos, teknik direktörlük koltuğuna Fatih Terim'i getirmeye hazırlanıyor. Terim'in sözleşme imzalamak için yarın Atina'ya gitmesi bekleniyor. Öte yandan Gazeteci Ertuğrul Özkök'e iddialarla ilgili konuşan Fatih Terim, anlaşmayı doğruladı. Terim, “Evet doğrudur. Dün geldiler anlaştık. Yarın sabah Atina’ya gidiyorum. Öğleden sonra da idmana çıkıyorum.” ifadelerini kullandı.

***

"Beşiktaş Sergen Yalçın'la masaya oturacak" iddiası...

Rıza Çalımbay ile yolların ayrılmasından sonra yeni teknik direktör arayışlarına devam eden Beşiktaş yönetiminin, Sergen Yalçın ile görüşeceği öne sürüldü.