EKOLOJİ-ÇEVRE

Güneş enerjisi rekor kırmaya devam ediyor: 2024'te büyük artış bekleniyor

Londra, 19 Eylül 2024: Enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan yeni bir rapor, küresel güneş enerjisi kurulumlarının 2024 yılı sonuna kadar 593 GW seviyesine ulaşarak çoğu endüstri tahminini aşacağını ortaya koyuyor. Bu rakam, geçen yıla kıyasla %29'luk bir artışa işaret ediyor ve 2023'teki %87'lik büyümenin ardından güneş enerjisinin güçlü yükselişini sürdürüyor.

Abone Ol

Ember'de Elektrik Veri Analisti olan Euan Graham, “Güneş enerjisi, küresel çapta en ucuz elektrik kaynağı olarak öne çıkarken, birçok kişinin beklediğinden daha hızlı büyüyor" dedi. "Gelişmiş pazarlardaki istikrarlı büyüme, diğer bölgelerdeki hızlanmayla birleşerek güneş enerjisi kurulumlarını tarihin en yüksek seviyelerine taşıyor. Ülkeler, bu ucuz enerji kaynağından en iyi şekilde yararlanmak için güneş enerjisi odaklı geleceğe yatırım yapmalı."

Ember'in Temmuz 2024'e kadar olan verilerle hazırladığı rapor, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tahminleriyle uyumlu olsa da, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Ocak 2024'te öngördüğünden 200 GW daha yüksek bir kurulum bekleniyor. SolarPower Europe, 2024 yılı için önceki tahminini 401 GW'dan 544 GW'a çıkararak büyümenin hızını gözler önüne serdi.

Rapor ayrıca, 2024'te eklenen güneş enerjisi kapasitesinin, 2010'dan bu yana kömür enerjisi kapasitesindeki küresel artışın (540 GW) tamamını geçeceğini belirtiyor. Bu hızlı büyüme, küresel iklim hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştırsa da, 1,5°C hedefinin tutturulabilmesi için bu hızın korunması gerekiyor.

Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Pazarları Güçlü Büyüme Gösteriyor

Ember'e göre, Çin, ABD, Hindistan, Almanya ve Brezilya, 2024 yılında küresel güneş enerjisi kurulumlarının %75'ini gerçekleştirecek.

Çin, Ocak-Temmuz 2024 döneminde güneş enerjisi kapasitesini %28 artırarak liderliğini sürdürdü. 2024'ün sonuna kadar Çin'in 334 GW kurulum yaparak küresel artışın %56'sını sağlayacağı öngörülüyor.

Hindistan, 2024'ün ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre %77 daha fazla kapasite ekledi ve bu hızla 23 GW’a ulaşması bekleniyor. ABD ise Ocak-Haziran 2024 döneminde güneş enerjisi kapasitesini %55 artırarak 20 GW’a ulaştı.

Almanya, 2024 yılı hedefini şimdiden aşmış durumda ve 2026 hedeflerine daha erken ulaşmayı planlıyor. Ember’in verilerine göre, Çin’in güneş enerjisi ihracatı Pakistan, Suudi Arabistan ve Filipinler gibi yeni pazarlarda da önemli bir artış gösteriyor.

Güneş enerjisinin daha da ucuzlayıp erişilebilir hale gelmesiyle birlikte, yeterli şebeke kapasitesinin sağlanması ve batarya depolamanın geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu zorlukların aşılması halinde, güneş enerjisi sektörünün gelecekte de büyüme trendini sürdüreceği öngörülüyor.