İsrail ordusu, Hamas’ın üst düzey liderlerinden Yahya Sinvar’ın, Gazze’ye yönelik düzenlenen son saldırılarda öldürülmüş olabileceği iddiasını araştırıyor.

Reuters’a konuşan İsrail ordusu yetkilileri, Sinvar’ın akıbetinin henüz netleşmediğini ve kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Sinvar Gazze'nin güneyinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren üç kişiden birisi mi?

Çarşamba gecesi Gazze’nin güneyinde yaşanan yoğun çatışmalar sırasında üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Ancak, bu kişilerin kimliklerinin henüz kesin olarak belirlenmediği ve öldürülenler arasında Yahya Sinvar’ın bulunup bulunmadığının araştırıldığı ifade edildi. İsrail yetkilileri, bu üç kişinin kimliklerinin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğünü ve bölgedeki operasyonların devam ettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak, Hamas ya da Filistin direnç gruplarından şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi.

Sinvar olduğunu iddia ettikleri bir cansız bedenin fotoğrafını paylaşan kaynaklar, Yahya Sinvar'ın iki korumasıyla birlikte İsrail güçleriyle çatışırken yaşamını yitirdiğini öne sürerken, İsrail Ordusu (IDF) tarafından yapılan açıklamada, öldürülen üç kişiden birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olabileceği belirtildi. “Gazze Şeridi'ndeki operasyonlar sırasında etkisiz hale getirilenlerden birinin Yahya Sinwar olma ihtimalini araştırıyoruz” denilen açıklamanın ardından Hamas kaynakları iddiayı yalanladı. 

Yahya Sinvar-1

Hamas yalanladı: Sinvar öldürülmedi

Hamas tarafından yapılan son dakika açıklamasındaysa İsrail'in algı operasyonu yaptığı öne sürülerek Sinvar'ın hayatta olduğu duyuruldu. ancak bu iddiayı doğrulayan bir kanıt da sunulmadı. Gelen son bilgilere göre Gazze'de bulunan ve Sinwar'a benzediği iddia edilen cansız bedene DNA ve parmak izi testi yapılıyor. IDF'nin konuyla ilgili birkaç saat içinde açıklama yapması bekleniyor.

Yahya Sinvar geçtiğimiz Ağustos ayında İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu yaşamını yitiren Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin yerine göreve gelmişti. 

Yahya Sinvar kimdir? 

Tam adıyla Yahya İbrahim Hasan Sinvar'ın 29 Ekim 1962 tarihinde Mısır yönetimindeki Gazze'de bulunan Han Yunus mülteci kampında doğduğu biliniyor. Sinvar'ın ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Mecdel Askalan'dan (Aşkelon) sürüldü veya kaçtı. Yahya Sinvar eğitimini Gazze İslam Üniversitesi'nde Arapça Çalışmaları alanında lisans yaparak tamamladı.

Yahya Sinvar Hamas'ın güvenlik aygıtının kurucularından birisi olarak öne çıkarken, İsrail ile işbirliği yaptığı öne sürülen kişileri öldürmesi ona "Han Yunus Kasabı" lakabını kazandırdı. 1989'da iki İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp infaz edilmesini organize ettiği iddiasıyla İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sinvar, 2011'de kaçırılan bir İsrail askeri karşılığında gündeme gelen esir takasında 1.026 kişiyle birlikte serbest bırakıldı ve serbest kalana kadar 22 yılını cezaevinde geçirdi. 

Sinvar, Şubat 2017'den bu yana Hamas'ın Gazze'deki lideridir

Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti Eylül 2015'te Sinvar 'ı terörist olarak tanımlandı ve yine Hamas ve İzzeddin El Kassam Tugayları da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer ülke ve kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlandı.

Sinvar, 2017 yılında Hamas'ın lideri olarak seçildi ve ertesi yıl "barışçıl, halk direnişi"ni sürdürme iddiasında bulundu, ancak daha sonra bu pozisyonunu terk etti. 2021 yılında yeniden Hamas lideri olarak seçilen Sinvar aynı yıl İsrail tarafından suikast girişiminin hedefi oldu.