Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde yıkıcı etkiler yaratan depremlerde binlerce bina şiddetli sarsıntılar nedeniyle yıkılırken, on binlerce bina da orta veya ağır hasarlı hale geldi.
Bölgede devam eden artçı sarsıntıların hasarlı binaların yıkılma riskini artırdığından bu binalara girilmemesi önem taşıyor. Ancak deprem anında kurtarılamayan birçok evcil hayvan, hasarlı binalarda mahsur kalmış durumda.
Üstelik henüz enkaz çalışmaları tamamlanmamışken, birçok ilde hasarlı binaların yıkımlarına içerisindeki mahsur kalmış canlar göz ardı edilerek başlandı.
Yıkım, yalnızca birkaç gün ertelensin
Savunma sanayii mühendisleri, hasarlı binalarda mahsur kalan hayvanların hiçbir insanı riske atmadan kurtarılabilmesi için bir teknolojik ürün geliştiriyor.
Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, konuyla ilgili olarak ulaştığı savunma sanayii mühendislerinden bir ekibin yetkinliklerine göre gönüllerini ortaya koyarak mahsur kalan canlar için bu ürünü geliştirmeye çalıştığını kaydetti.
Birkaç gün içerisinde hazır olması beklenen teknoloji sayesinde hasarlı binalardaki birçok hayvanı kurtarma faaliyetinin eşzamanlı olarak insansız bir araçla, uzaktan kumanda ederek hızlıca yürütülebileceği bekleniyor.
Ancak Malatya, Adana, Osmaniye ve Elazığ illerinde hasarlı binaların yıkım çalışmalarına başlandı bile. Paçalı, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, içerisinde mahsur kalan hayvanların bulunduğu binaların yıkımlarının yalnızca birkaç gün ertelenmesi için AFAD Deprem Dairesi, AFAD Başkanlığı
apılması gereken tek şeyin içinde canlı hayvan bulunan binaların yıkımlarını sadece birkaç gün ertelemek veya yıkım işleminde bu binaların sırasını ötelemek olduğunu kaydeden Paçalı, şunları söyledi:
"İçinde canlı hayvan bulunan binaları sadece birkaç gün daha yıkmayarak o canların hepsinin kurtarılmasını mümkün kılabilirsiniz! Bunun için hiçbir kurtarma görevlisini riske atmadan hem de!"