Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanları Koruma Derneği öncülüğünde, Akçay Atatürk Meydanı'nda toplanan hayvan hakları savunucuları, AKP'nin Meclis'e sunduğu sokak hayvanlarına ötanazi yapılmasını öngören kanun teklifine karşı basın açıklaması yaptı. STK'lar ve bazı siyasi partilerin destek verdiği etkinlikte, hayvanseverler seslerini duyurmaya çalıştı.

Basın açıklamasında, 2004 yılında çıkarılan ve belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nun halen uygulanmadığı vurgulandı. Türkiye’deki 1389 belediyeden 1200'ünün bu yükümlülükleri yerine getirmediğine dikkat çekildi. 

Açıklamada, kısırlaştırma yapmayan belediyelerin görev ihmali nedeniyle hayvanların aç ve sefil durumda yaşam mücadelesi verdiği, bu durumun ise katliam ve üreme döngüsüne neden olduğu belirtildi. Hayvanseverler, 20 yıl boyunca belediyelerin bu yükümlülüklerini yerine getirmesi için mücadele ettiklerini, ancak yetkili kurumlarca yeterli denetim ve yaptırımların uygulanmadığını ifade etti. 

Bürokratlar ve Siyasilere Tepki 

Hayvan hakları savunucuları, belediyelerin görev ihmallerinin bedelini masum hayvanları öldürerek ödetmek isteyen bürokratlar ve bazı siyasilerle ilgili sert eleştirilerde bulundu. Sokak hayvanlarının ana kaynağının, Türkiye’deki köylerde yaşayan bekçi ve çoban köpeği yavruları olduğuna dikkat çekilerek, bu hayvanların kısırlaştırılmaması durumunda üremenin devam edeceği uyarısında bulunuldu. 

Ayrıca, bekçi ve çoban köpeklerinin yavrularının sokak köpeği olmadan önce kısırlaştırılması gerektiği, aksi takdirde bu hayvanların üremeye devam edeceği belirtildi. 

Yasa Teklifine Karşı Çağrı 

Hayvanseverler, TBMM’de sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen siyasiler olduğuna inandıklarını belirterek, bu katliam kanununun geçmesine izin vermemeleri çağrısında bulundu. Kanun teklifinin STK'lar ve kamuoyundan gizli hazırlandığı ve kanlı bir yasa tasarısı olduğu ifade edildi. 

Basın açıklamasında şu sorular soruldu:
- 20 senedir belediyeler kısırlaştırma yapmazken aklınız neredeydi?
- İnsanları kandırarak ötanazi kelimesi arkasına sığınmak mı istiyorsunuz?
- Kamu güvenliği ve toplum sağlığını düşünüyorsanız, neden katilleri ve mafyaları hedef almıyorsunuz?
- Masum hayvanları öldürerek bu sorunu çözebileceğinize inanıyor musunuz?


Hayvan hakları savunucuları, milyonlarca kedi ve köpeğin öldürülmesini öngören bu kanlı tasarıya karşı çıktıklarını belirterek, bu tasarının geri çekilmesi için çağrıda bulundular. Açıklama, "Tarih sizi yargılayacak. Andımız olsun ki size bu hayvanları öldürtmeyeceğiz." ifadeleriyle sona erdi.