EMEK DÜNYASI

Hollywood'da oyuncular grevi 118 gün sonra sona erdi

Hollywood'da oyuncuların 118 gün süren grevi, son 40 yılın en yüksek ücret artışıyla sona erdi.

Abone Ol

Hollywood'da Oyuncular Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları Birliği (AFTRA) ile Yapımcılar Birliği (AMPTP) arasında 118 gün süren grev sona erdi.

14 Temmuz'da başlayan grevde, oyuncular asgari ücrette artış, yapımların streaming platformlarında yayınlanması kaynaklı oyuncuların istihkak oranında artış ve yapay zekaya karşı iş güvencesi gibi taleplerde bulunmuştu.

Yapımcılar birliği, geçen hafta oyunculara nihai bir teklif sunmuş, oyuncular ise bu teklifte birtakım geliştirmeler istemişti. Yapılan son görüşmeler sonucu, 9 Kasım itibarıyla grev sona erdi.

SON 40 YILIN EN YÜKSEK ÜCRET ARTIŞI

Anlaşmayla, asgari ücrette son 40 yılın en yüksek artışı sağlanırken, anlaşmanın toplam bilançosunun 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Oyuncular Birliği, yapılan anlaşmanın içeriğine dair daha detaylı bilgi verileceğini açıkladı. Ancak paylaşılan ilk bilgilere göre anlaşmayla şu kazanımlar elde edildi;

  • Asgari ücrette artış
  • Oyuncuların kişilik ve maddi haklarının yapay zekâya karşı korunması
  • Oyuncuların yer aldığı yapımların streaming platformlarında yayınlanmasından kazandıkları bonuslarda artış
  • Emeklilik ve sağlık sigorta primlerinde artış
  • Figüran maaşlarında artış

DİZİ VE FİLMLERİN ÇEKİMLERİ DEVAM EDECEK

Grevin sona ermesiyle prodüksiyon süreci durdurulan birçok dizi ve filmin çekimlerine de ivedilikle devam edilecek. Bu yapımların arasında Gladyatör 2, Beetlejuice 2, Deadpool 3 ve Venom 3 gibi filmler yer alıyor.