BİLİM & UZAY

Hubble Uzay Teleskobu sıra dışı galaksi birleşimini yakaladı

Uzay ajansları Arp-Madore 417-391 adıyla bilinen ve iki galaksiden meydana gelen birleşimin Hubble Uzay Teleskobu ile gelen görüntülerini dün paylaştı

Abone Ol

Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agenc-ESA) ve NASA'nın yönetimindeki Hubble Uzay Teleskobu, sıradışı galaksi birleşimini görüntüledi. Görseller kamuoyuyla paylaşıldı.

Arp-Madore 417-391 adıyla bilinen birleşim, iki galaksiden meydana geliyor.

Yaklaşık 671 milyon ışık yılı uzaklıktaki Arp-Madore 417-391, Eridanos Takımyıldızı'nda yer alıyor. İki galaksi, kütleçekim sebebiyle bir halkayı anımsatacak şekilde bükülmüş görünüyor. Galaksilerin çekirdekleri de yan yana duruyor.

Arp-Madore 417-391, A Catalogue of Southern Peculiar Galaxies and Associations'daki (Güney Olağandışı Gökadalar ve İlişkileri Kataloğu) çok sayıdaki büyüleyici gök cisminden biri. Gökbilimciler Halton Arp ve Barry Madore'un derlediği katalogda etkileşimli galaksiler yer alıyor.

Bununla birlikte görsel, Hubble'ın Gelişmiş Ölçme Kamerası'yla (Advanced Camera for Surveys-ACS) yakalandı. NASA, ACS'nin evrendeki galaksileri aramak için geliştirildiğini ifade etti:

"Kamera 20 yıldır bilimsel keşiflere katkı sağlıyor. Kullanımı boyunca karanlık maddenin dağılımının haritalandırılmasından galaksi kümelerinin evriminin incelenmesine kadar her şeye dahil edildi."

ESA ve NASA'nın yönetimindeki Hubble, 32 yılını yeni galaksileri keşfetmek ve yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin dikkat çeken anlarını kaydetmekle geçirdi.

NASA'ya göre teleskop şimdiye kadar yaklaşık 50 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyon kez gözlem yaptı.

1990'da uzay mekiği Discovery aracılığıyla fırlatılan teleskop, adını Astronom Edwin Hubble'dan alıyor.

Hubble şu anda James Webb Uzay Teleskobu için bir keşif aracı olarak kullanılıyor.