EMEK DÜNYASI

İBB Ağaç A.Ş. işçileri yeniden eylemde!

Haziran ayında İBB yönetimi ile DİSK bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri (BTOSEN) Sendikası arasında yapılan görüşmelerde verilen sözler tutulmadı. Açlık sınırı altındaki ücretler, sendikal düzenlemeler, toplu İş Sözleşmesi hakkı, mobbing ve çalışma koşulları nedeniyle Ağaç A.Ş işçileri Saraçhane'de tekrar direnişte!

Abone Ol

Fatoş Erdoğan  / Dokuz8Haber

Saraçhane Direnişi'nin ardından kimi talepleri kabul edilen Ağaç A.Ş. işçileri bugün gelinen noktada kabul edilen taleplerin yerine getirilmediğini ve bu sürecin böyle gitmeyeceğini açıkladı. Ağaç A.Ş işçileri Saraçhane'de basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına HDP Milletvekili Musa Piroğlu, SYKP, Kaldıraç, EHP, ESP, Direnişler Meclisi, Emek Partisi katıldı. Basın açıklamasını DİSK bağlı  Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası örgütlenme uzmanı Erkan Urel okudu.

Açıklamanın tam hali şöyle:

"Yine Saraçhane’deyiz
Bizler, İstanbul halkının bir bölümü, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan “Ağaç A.Ş.” iştirak şirketinin işçileri; bir kez daha Saraçhane’deyiz.
Haziran ayında, Saraçhane’de, tam olarak İBB’nin karşısında yine bir araya gelmiştik. Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun sorunlarımızın çözümü için görevlendirdiği kişiler üzerinden bir dizi görüşme gerçekleştirmiştik. Bu görüşmeler sonucunda: 
 Sadece sendikamız görevlisi olduğu için haksız yere işten çıkarılmış olan altı arkadaşımızın işe geri alınacağı belirtilmişti; aradan geçen üç aya rağmen tek bir arkadaşımızın işe dönüşü gerçekleştirilmedi,
Haksız yere işten çıkarılmış olan yedi engelli işçinin işe geri alınacağı belirtilmişti; aradan geçen üç aya rağmen tek bir engelli işçisinin işe dönüşü gerçekleştirilmedi,
Sendikal baskı çerçevesinde üyelerimize hakaret ve küfürler eden, baskı uygulayan, mobbinge maruz bırakan, tehdit eden, sürülmesini sağlayan, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan amirler ile DİSK’e, CHP’ye, Ekrem İMAMOĞLU’na ve Mustafa Kemal ATATÜRK’e hakaret ve küfürler edenlere yönelik soruşturma açılacağı belirtilmişti; Mustafa Kemal ATATÜRK’e hakaret ve küfürler eden şahıs da dahil olmak üzere tek bir soruşturma açılmadı,
Kanun tanımaz bir şekilde muvazaalı olarak alt işverenlere verilmiş olan işlerin kaldırılması kararı alınmıştı; muvazaalı taşeronluk uygulaması daha da yaygınlaştırıldı,


Sendikal ayrımcılığa ilişkin uygulamalara son verileceği kararları alınmıştı; bu kararlara da riayet edilmedi,
Ücretlerin makul seviyeye getirileceğinde anlaşılmıştı; sadece yaklaşık 250 TL. tutarında bir zam yapıldı, ücretler yine açlık sınırının altında bırakıldı,
Yemek parası günlük net 36,50 TL olacak denilmesine rağmen bu tutar brüt olarak ödendi; yol parası ise aylık net akbil tutarı kadar olacak denilirken bunda da kısıntılar gerçekleştirildi,
Ağaç A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler arasında eşitlik sağlanması konusunda anlaşılmıştı; yan yana aynı işte çalışılan eski kadrolu işçiler ile benzer işi yapan KHK’lı işçilerin neredeyse yarısı kadar ücret verilmeye devam edildi,
Son olarak; Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun yaptığı İBB ve iştirak şirketlerinde çalışan bütün işçilere enflasyon farkı (yaklaşık % 42) kadar zam yapılacağı yönündeki açıklamaya rağmen; İBB bünyesinde çalışan işçilerden sadece Ağaç A.Ş. işçileri bu kapsamın da dışında bırakıldı. 
Yapılan anlaşmalar ve kabul edilen maddelere yönelik olarak yukarıda belirttiğimiz tüm kararlar, sadece sendikamız yönetici ve görevlileri ile İBB ve Ağaç A.Ş. yöneticileri arasında değil; aynı zamanda çözüm için sayın Ekrem İMAMOĞLU tarafından görevlendirilmiş olan İBB meclis üyelerinin de bulunduğu toplantılarda alınmıştı. 
Ancak, belirtelim ki çözüm için görevlendirilmiş olan ilgili meclis üyeleri ne kendi verdikleri sözlerin ne de alınan kararların arkasında durmamışlardır. 
Gelinen noktada; 
Ağaç A.Ş. işvereninin kanun tanımaz uygulamaları ve baskıları neticesinde sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi süreci davalık olmuş ve Yargı yolu kullanılarak işçilerin toplu iş sözleşmesi yapma hakkı en az 5 yıl boyunca engellenmiştir. 
Ağaç A.Ş. işçileri açlık sınırı altında ücret alan tek işçi grubu olarak çalışırken; İBB ve iştirak şirketlerinde çıplak ücreti 8.000 TL.nin altında olan tek bir işçi grubu kalmamıştır.
Ağaç A.Ş. işçileri, İBB ve iştirak şirketlerinde ikramiye ödemesi olmayan tek işçi grubudur.
Ağaç A.Ş. işçileri, aynı zamanda İBB ve iştirak şirketlerinde herhangi bir sosyal hakkı ve yan ödemesi olmayan tek işçi grubudur. 
Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun İBB ve iştirak şirketler bünyesindeki 85.000 işçinin tamamına enflasyon farkı kadar zam uygulanacak talimatının ardından; bu uygulamadan faydalandırılmayan tek işçi grubu da yine Ağaç A.Ş. işçileridir. 
Sorun Nedir?
Sorun AYRIMCILIKTIR; 
Sorun, tüm İBB ve iştirak şirketlerinde çalışan 85.000 işçi içinde sadece Ağaç A.Ş. işçilerinin enflasyon farkı dışında tutulmasıdır… 
Sorun, Ağaç A.Ş. işçileri içinde de eski kadrolu ve khk’lı olarak geçen işçilere enflasyon farkı verilirken; sadece yeni kadrolu olarak bilinen işçilerin gerekçesiz olarak bu kapsam dışında tutulmasıdır…
Sorun, İBB ve iştirak şirketlerinde çalışan işçilerin neredeyse tamamının giydirilmiş ücretleri 10.000 TL. üzerindeyken, Ağaç A.Ş. işçilerinin ise açlık sınırı altında ücret almasıdır. 
Sorun, YASALARA UYULMAMASIDIR; 
Ağaç A.Ş. işvereni tarafından, kendi işçilerinin zaten yaptığı/yapacağı işlerin, yasalara da aykırı olacak şekilde muvazaalı olarak taşeronlara yaptırılmasıdır.
Ağaç A.Ş. işvereni tarafından, kendi işçilerinin ücretlerine aktarılabilecek kaynakların muvazaa yoluyla usulsüz olarak taşeronlara aktarılmasıdır. 
Sorun, ADALETLİ OLUNMAMASIDIR; 
Verilen sözlerin tutulmaması, işçilere yalan söylemekten rahatsız olunmamasıdır.
İşçilerin dışlanması, ayrımcılığa tabi tutulması; hakkaniyetli yöneticilerin bulunmamasıdır.
Kamuya ve İstanbulluya hizmet etmek için var olan kuruluşlarda; emeği ve emekçiyi baskı altında tutmayı bir yönetim tarzı olarak uygulayanların, ancak sorun çıkarabileceğinin anlaşılamamasıdır.
Emeğe saygı duymanın ve emekçiyle birlikte yönetmenin utanç verici bir yaklaşım olarak görülmesidir.  
Her durumda kişisel hırslarına yenik düşerek emeği karşısına alanların adaletten bahsetme imkanının kalmamasıdır.

Elbette ki ayrımcılıkla, adaletsizlikle, yasalara riayet etmemekle gidilebilecek yolun bir sonu vardır...
Konuyla ilgili İBB yöneticileri ile Ağaç A.Ş. işverenliğinin anlamadığı ise bugüne kadar yaptıkları ve uyguladıkları ile gidebilecekleri yolun artık sonuna gelmiş olduklarıdır.
Buradan öte gidebilecekleri bir yol ise kalmamıştır.
Çözüm Nerede?
İstanbul koşullarında, açlık sınırı altında bir ücretle çalışan işçilerin, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacağı; ancak hayatta kalmaya çalışacağı açıktır.
Açlık sınırı altındaki ücretlerle başta çocuklar olmak üzere sağlıklı beslenmenin, kiraları ödemenin, elektrik ve yakıt giderlerine yetişilmesinin, okul ihtiyaçlarını karşılayabilmenin dahi mümkün olamayacağını herkes biliyor. 
Talebimiz basittir; insan onuruna yakışır bir ücret alarak çoluk çocuğumuzun temel ihtiyaçlarını kısmadan huzur içinde yaşayabilmek istiyoruz.
Belirttiğimiz sorunlara ve bu yöndeki taleplerimize yönelik çözümler vardır ve aslında çözüm yolu da son derece kolaydır. 
Çözüm için adaletli olunmalı; açlık sınırı altında bir ücretle çalışılmasının önüne geçilmelidir.
Çözüm için eşitlik sağlanmalı; Ağaç A.Ş. bünyesinde çalışan bütün işçilerin aynı haklardan faydalanması sağlanmalıdır. 
Çözüm için ayrımcılık son bulmalı; tıpkı İBB ve iştirak şirketlerde çalışan 85.000 işçi gibi bizlere de enflasyon farkı verilmelidir. 
Tek eksik çözüm yönündeki iradelerin birleşmesidir. 
Sendikamızda ve Ağaç A.Ş. işçilerinde bu irade mevcuttur.
İşveren tarafında ise bugüne kadar sorun çıkarmak için uygulanmış olan iradenin artık çözüm için gösterilmesi gerekmektedir.  
Umuyoruz ki Sayın Ekrem İMAMOĞLU, çözüm yönündeki iradenin uygulanmasını sağlayacaktır.
Sonsöz …
Aslında çözümün her zaman sorun çıkarmaktan daha kolay olduğunu ve çözüme yönelik taleplerimizi ve yaklaşımlarımızı belirttik.
Bu konuda, hiç kimse zarar görmeden ve rahatsız olmadan en kolay yoldan çözüme ulaşabilmek için; 
Verilen sözler tutulmalıdır. 
Ayrımcılık son bulmalıdır. 
Açlık sınırı altında bir ücret önermekten ve işçiye yalan söylemekten vazgeçilmelidir.
İnsan onuruna yakışır ücret için makul bir ücret zammı verilmelidir. 
Ağaç A.Ş. işçileri arasında hak eşitliği sağlanmalıdır. 
Diğer İBB ve iştirak şirket işçileri gibi bizlerin de enflasyon farkı alması sağlanmalıdır. 
Toplu sözleşme hakkı tanınmalı ve imza altına alınmalıdır. 
Tüm İstanbullular gibi Ağaç A.Ş. işçileri için de her şeyin güzel olması sağlanmalıdır.
"