İdeaPolitik Siyasi Araştırma ve Düşünce Enstitüsü (İdeaPolitik Enstitü), toplumun normalleşme/yumuşama ve erken seçim tartışmalarına nasıl baktığını araştırdı.

23-26 Haziran 2024 tarihlerinde 26 ilde bin 824 kişiyle yapılan çalışmaya göre, halkın yüzde 50’lik bölümü normalleşme sürecine olumsuz bakarken, süreci destekleyenlerin oranı yüzde 29,7 oldu.

CHP seçmeninin yüzde 59,9’u, İYİ Parti'nin yüzde 53,6, DEM Parti'nin yüzde 69,4 ve MHP'nin ise yüzde 43,8'i sürece olumsuz bakıyor. Bu süreci olumlu bulan tek seçmen grubu olarak AK Parti seçmeni dikkati çekiyor.

Ankete katılanların yüzde 74,1’i normalleşme girişimleri başladığından beri Türkiye’de bir değişim ya da yumuşama görmediklerini söylüyor. Bu oran, CHP seçmeninde yüzde 79,2, İYİ Parti seçmeninde yüzde 85,7 ve DEM Parti seçmeninde yüzde 84,3 düzeyince görünüyor.

Araştırmaya göre, toplum normalleşme/yumuşama tartışmalarında AK Parti’yi yüzde 61,7 oranıyla samimi bulmuyor. Katılımcıların yüzde 21,5’i normalleşme girişimlerinin AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, buna ek olarak yüzde 3,6’sı Cumhur İttifakı’na yarayacağını söylerken, bu sürecin CHP’ye ve muhalefete fayda sağlayacağını düşünenlerin oranı yaklaşık olarak yüzde 9 düzeyinde kalıyor.

CHP’nin AKP ile anayasa çalışması yapma ihtimali katılımcılara sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 47’lik bir kesiminin bu tür bir iş birliğine karşı çıktıkları görülüyor. Bu bakış açısı CHP seçmeninde yüzde 60’ı geçerken; DEM Parti'de yüzde 70,4, Zafer Partisi'nde yüzde 55,6 ve Yeniden Refah Partisi'nde de yüzde 52,4 gibi oranlara ulaşıyor.

Araştırmada katılımcılara erken seçim isteyip istemedikleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 47,1’i seçimlerin zamanında yapılmasını isterken yüzde 42,1’i erken seçim talep ediyor. CHP seçmeninde erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 64,6’ya kadar çıkıyor. Aynı şekilde İYİ Parti seçmeninin yüzde 60’ı, DEM Parti seçmeninin ise yüzde 73’ü erken seçim talep ediyor.