Sadece iki hafta önce İranlı aktivist Nergis Muhammed’e Nobel Barış Ödülü verilmesinin ardından, insan hakları ve siyasi aktivist Şilan Mirza, Türkiye'deki evinde salı günü gözaltına alındı. Eşi Vahid Salim Danae, Şilan’ın, 6 yaşındaki ağlayan oğullarının gözü önünde dışarı sürüklendiğini söyledi.

İranlı siyasi mültecilere destek vermek ve İran'daki marjinalleşmiş grupları savunmak için 2016'dan beri Türkiye'de sığınmacı bulunan İranlı aktivist Şilan Mirza, şimdi İran'a sınırdışı edilme tehlikesi altında. Sınırdışı edilmesi hâlinde; İran’da işkence, sorgulama, uzun bir hapis cezası hatta idam cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Mirza’nın avukatı hâlâ gözaltına alınma nedenini gösteren resmi belgeleri bekliyor. Ancak gözaltına alınma sırasında hazır bulunan eşi, polisin "İran seni istiyor ve seni onlara teslim edeceğiz" dediğini iddia etti.

Mirza, götürülmeden önce akıllı telefonuyla kaydedebildiği alelacele çekilmiş videoda şunları söyledi:

Polisler beni almak için evimin dışında bekliyorlar. Nedenini bilmiyorum, ama gözaltına alınma nedeni ve karşılaştığım herhangi bir tehlike, haklarımın ihlali anlamına geliyor. Bu videoyu sesim olmanız için çekiyorum.

SkyNews’te yer alan habere göre; gözaltına alınan Mirza, Bandırma’da geri gönderme merkezine götürüldü. Burada sorgulandıktan sonra sınırdışı belgesini imzalamayı reddetti. İddiaya göre yetkililer, Türkiye'deki varlığının ‘milli güvenlik riski’ oluşturduğunu ve Türkiye'yi terk etmesi gerektiğini bildirdi. Mirza İran'a dönerse, ciddi suçlamalarla karşılaşabilir ve ölüm cezasına çarptırılabilir.

Mirza, son bir yıldır, saçı açık olduğu için İran’da öldürülen Mahsa Amini’nin ardından yaşanan gösterilerdeki insan hakları ihlallerine karşı mücadele ediyordu.

Geçen ay Sky News'e verdiği bir demeçte Mirza, “Bana, çocuklarıma ve eşime İran makamlarından gelen sürekli baskı, hayal edilemeyecek kadar büyük. Beni İran'a dönmeye zorlamak istiyorlar çünkü beni susturmak istiyorlar” demişti. Ayrıca İran'ın Türkiye'deki elçiliği tarafından arandığını, eylemlerini bırakması ve konsolosluğa teslim olması konusunda uyarıldığını söylemişti. Mirza, İran'a ayak basar basmaz onu ağır bir hapis cezası ve hatta idam cezasının beklediğine inandığı için “Onlara, gelmiyorum, en kötüsünü yapın dedim” sözleriyle bunu reddettiğini duyurmuştu.

Mirza’nın sınırdışı edileceğine dair iddiaları sormak için İçişleri Bakanlığı ve Göçmenlik Bürosu’nu arayan SkyNews, herhangi bir yanıt alamadıklarını aktardı.