Peki çalışanların işe gidemedikleri dönemde uğradıkları maddi kaybın azalmasını sağlayan istirahat raporu nasıl alınır veya çalışamaz raporu nasıl alınır? İş göremezlik rapor hakkı elde edilmesi için ilk olarak rahatsızlık veya hamilelik sebebiyle işe gidilemeyen sürenin en az üç gün olması gerekir. Aksi takdirde çalışanlar geçici iş göremezlik raporu ve dolayısıyla ödenek hakkı elde edemez. Ayrıca çalışanların raporu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş hastane ve uzman hekimlerden alması gerekir.
Raporun geçerli olması ve çalışanın ödenek almaya hak kazanması için gerekli olan bir diğer koşul ise son bir yıl içinde 90 günlük prim yatırılmış olmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu raporu onaylamadan önce gerekli kontrolleri yaparak süreci tamamlar.
Hastalık, iş kazası ve gebelik hayatın akışı sırasında herkesin başına gelebilir. Bu gibi beklenmedik durumlar karşısında hazırlıklı olmak hem kendiniz hem sevdikleriniz için son derece önemlidir. Bu doğrultuda kişisel tercihlerinize uygun bireysel emeklilik fırsatlarından birini seçebilir ve beklenmedik durumlara karşı güvence elde edebilirsiniz.