Avrupa Şampiyonasında göçmen çocuklarının başarıları futbolun ötesinde bir anlam taşıyor. Onlar umudun, azmin ve insan ruhunun gücünü temsil ediyor ve tüm dünyaya ilham veriyorlar.

2024 Avrupa Şampiyonası’nın favori takımlarından olan ve Gürcistan'ı 4-1 gibi net bir skorla yenerek çeyrek finale çıkan İspanya milli takımında oynayan 21 yaşındaki Nico Williams ve yakında 17 yaşına girecek olan Lamine Yamal tüm dikkatleri üzerine çekti. İspanyol futbolunun geleceğine ışık tutan bu iki genç yıldız şimdiden sadece sportif yetenekleriyle değil dramatik yaşam öyküleriyle Euro 2024’e damgasını vurdu.  

Lamine Yamal ve Nico Wi̇lli̇ams

NİCO WİLLİAMS VE LAMİNE YAMAL'IN ORTAK ÖYKÜSÜ 

Peki kim bu iki genç ve onların öyküsü neden önemli. Nico ve Lamine’nin öyküsü birer göç, ırkçılığa karşı mücadele ve elbette umudun öyküsü. İspanya'da artık futbolun geleceği artık onlara emanet. İspanya'nın İtalya karşısındaki zaferinden sonra, İspanya’nın en önemli gazetelerinde bu muhteşem ikili için "İki yarış arabası İtalya'ya karşımanşeti atıldı. Üstelik Nico ile Yamal sahada olduğu kadar saha dışında da güçlü bir dostluk kurmuş durumdalar ve bu ortaklığın da çok güçlü bir zemini var o da benzer yaşam öyküleri.

UMUDUN PEŞİNDE İSPANYA GELDİLER, ŞİMDİ İSPANYA'NIN UMUDU OLDULAR

Sadece futbolda gösterdikleri üstün başarı onların ortak noktası değil. Bu ikilinin güçlü bağlarının arka planında insan kaçakçılığı, göç, ırkçılığa karşı mücadele, umut ve sevgiyle örülü bir yaşam öyküleri var. Özellikle 21 yaşındaki Nico Williams'ın öyküsü bir hayli dramatik. 16 yaşındaki Yamal'a göz kulak olduğunu söyleyen Nico bu tavrıyla aslında kendi abisi İnaki'den ilham alıyor ve bunu da saklamıyor.

GANA, FAS, GİNE'DEN İSPANYA'YA

Nico ve Inaki Williams kardeşler, Atletic Bilbao'da birlikte oynayan ilk kardeş oldular. Nico ve Inaki'nin babası Felix, Gana'dan daha iyi bir yaşam umuduyla çıktığı yolda, Sahra Çölü'nde ayaklarının yanmasıyla tedavi görmek zorunda kalıyor. Üstüne üstlük  İnsan kaçakçıları tarafından paraları da çalınan aile, İspanya'nın Afrika'daki yerleşimlerinden olan Belize'de gözaltına alınarak uzun süre mülteci kampında tutulmuşlar. Ancak bir avukatın yardımıyla Bilbao'ya ulaşabilen aile, burada bir rahibin desteği ve koruması altında yeni bir hayata başlamış. Mültecilik başvuruları kabul edilince annesi Maria üç işte birden çalışarak ailesini geçindirmiş. Baba Felix ise İngiltere'ye gidip en ağır işlerde çalışarak oğullarının geçimi ve gelişimi için her türlü fedakarlığa katlanmış. O zorlu günleri iyi hatırlayan Nico, anne ve babasının fedakarlıkları sayesinde bu günlere geldiğini söylüyor. Diğer yandan İspanya'ya kazandırdığı başarılara rağmen 16 yaşındaki Lamine Yamal ile birlikte sosyal medyada ırkçı yorumların hedefi olmaktan kurtulamamış. Yamal da Faslı ve Gineli göçmen bir anne babanın çocuğu. İspanya Futbol Federasyonu'nun desteğini alan ikili milli takımdaki başarılarıyla ülkenin spor tarihinde yeni bir sayfa açıyor.

İKİ 'KARDEŞ'İN BAŞARISI IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELEYE GÜÇ VERİYOR

Son olarak genç yıldızların birlikte dans ederek gol sevinci yaşamaları internette milyonlarca beğeni aldığı izlenme rekorları kırdı. Nico Williams ve Lamine Yamal'ın dostlukları, ırkçılığa karşı yürüttükleri mücadele ve ortak duruşları onların göçmen geçmişlerinin izlerini taşıyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda göçmen çocuklarının başarıları futbolun ötesinde bir anlama sahip. Onlar umudun, azmin ve insan ruhunun gücünü temsil ediyor ve tüm dünyaya ilham veriyor.