İsrail ordusu, 7 Ekim'den sonra Gazze'de düzenlediği saldırılarda 15 bini aşkın Filistinliyi öldürdü. İsrail'in bu saldırılarda, gizli bir yapay zeka programını kullandığı ortaya çıktı.
"Habsora" (The Gospel) isimli programın, "seri üretim yapan bir fabrika" gibi hedefler belirlediği ve her hedefe "öldürülme ihtimali olan sivillerin" sayısına göre bir skor verdiği belirtildi.
Habsora'nın, İsrail ordusunun istihbarat direktörlüğü altında 2019 yılında kurulan gizli bir birim tarafından kullanıldığı bildirildi.
Artı Gerçek'in haberine göre; bu birim, son yıllarda İsrail ordusuna sayısı 30 bin ila 40 bin arasında değişen bir "olası militan" listesi sağladı. Yapay zekanın da suikast düzenlenmesine izin verilecek kişiler listelerinde kritik bir rol oynadığı belirtildi.
"KAÇ SİVİLİN ÖLECEĞİNİ BİLİYOR"
Habsora yazılımı, son saldırılarda Hamas veya İslami Cihad üyesi olduğundan şüphelenilen kişilerin şahsi evlerinin hedef alınması konusunda otomatik tavsiyelerde bulunacak şekilde kullanıldı. Kaynaklar Habsora'nın tavsiyesi ile bu kişilerin evlerine saldırı kararı alındığında, yapay zekanın verdiği hedefleri araştıran kişilerin kaç sivilin de ölebileceğini önceden bildiğini söyledi.
İsrail ordusu, savaşın ilk 35 gününde Gazze'de 15 bin hedefi vurduğunu açıklamıştı. Uzmanlar, bu sayının geçmiş savaşlara kıyasla çok yüksek olduğuna dikkat çekmişti.
YAPAY ZEKA SİVİL KATLİAMLARINI ARTIRDI
İsrail ordusu, Habsora yazılımını kullanarak hedef belirleme sürecini ciddi oranda hızlandırdı. Bu da, sivil ölümlerinin artmasına neden oldu.
Habsora yazılımının, "önceliği kalite değil sayıya önem veren ve seri üretim yapan bir suikast fabrikası" olduğu belirtildi.