İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika ve Arap Yarımadası'ndan gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'yi etkisi altına aldığını belirtti. Prof. Dr. Toros, bu durumun İstanbul'da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına yol açtığını söyledi.

Toros, Marmara Bölgesi ve İstanbul'da sıcaklıkların 32 derecelere kadar çıktığını, güneş altında ise bu sıcaklıkların daha da yüksek olduğunu vurguladı. İstanbul'da haziran ayı en yüksek sıcaklık ortalamasının 26,9 derece olduğunu, ancak 4 Haziran'da sıcaklığın 32 derece olarak kaydedildiğini ifade etti.

"ÜLKEMİZ İZOBARİK SIRT VE YÜKSEK BASINÇ ALTINDA"

Prof. Dr. Toros, sıcaklıkların hafta sonuna kadar etkili olacağını belirterek, "Ülkemiz, izobarik sırt ve yüksek basınç uzantısının etkisi altında. Bu nedenle İstanbul'da sıcaklıklar normalin yaklaşık 5 derece üzerinde seyrediyor. Vatandaşlarımızın, özellikle yaşlı ve hamilelerin sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerekiyor" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Güven Özdemir de Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisini gösterdiğini söyledi. Dr. Özdemir, "İstanbul'da sıcaklıklar mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde seyredecek. Cuma günü yurdun iç bölgelerinde sağanak yağış görülebilir ancak İstanbul'da yağış beklenmiyor. Sıcaklıkların 27 derecelere kadar düşmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.