YARARLI BİLGİLER

İstanbul’un En Güzel Camileri: Bu 15 Camiiyi Mutlaka Görmelisiniz!

İstanbul’da mimarisiyle ve tarihi dokularıyla görülmesi gereken birçok camii bulunmaktadır. İstanbul’un en güzel camileri listesini paylaştık!

Abone Ol

İstanbul tarihi güzellikleri açısından oldukça zengin bir şehirdir. İstanbul’un herhangi bir semtinde birçok tarihi yapıya denk gelmek mümkündür. Camiler de İstanbul’un sembolik yapılarındandır. Hem tarihi açıdan hem de mimari açıdan İstanbul dünyadaki en güzel camilere ev sahipliği yapmaktadır.

Peki İstanbul’un en güzel camileri hangileridir? İşte detaylar…

İstanbul’un En Güzel Camileri

İstanbul’da Beşiktaş’tan Eyüp’e Üsküdar’dan Fatih’e birçok cami bulunmaktadır. Bu camiler hem bulundukları konumlarıyla hem de mimarileriyle ziyaret edilmesi gereken yerlerdir. 

İstanbul’un en güzel camileri aşağıdaki gibidir:

  • Süleymaniye Camii
  • Ayasofya Camii
  • Fatih Camii
  • Sultanahmet Camii
  • Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy)
  • Eyüp Sultan Camii
  • Rüstem Paşa Camii
  • Mihrimah Sultan Camii
  • Beyazıt Camii
  • Arap Camii
  • Şemsi Paşa Camii
  • Beylerbeyi Camii
  • Sancaklar Camii
  • Dolmabahçe Camii
  • Nuruosmaniye Camii

1. Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii İstanbul’un en büyük ve en görkemli camilerinden birisidir. 

Süleymaniye Camii avlusundan izlenebilen Haliç ve Tarihi Yarımada manzarasıyla ziyaretçilerin de ilgi odağı olmaktadır. 4 minareye sahip olan iki camiden biridir. Aynı zamanda Süleymaniye Camii İstanbul’daki en büyük ikinci külliyedir. Süleymaniye Camii Fatih ilçesinde Süleymaniye Mahallesi’nde bulunmaktadır.

2. Ayasofya Camii

Ayasofya Camii İstanbul’un simge yapılarından birisidir. Doğu Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılan en büyük kilise unvanını taşımaktadır.

1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir. Ardından cumhuriyet döneminde müzeye çevrilen Ayasofya günümüzde tekrar cami olarak kullanılabilmektedir. 

Ayasofya Miletli İsidoros ve Tralles'li Anthemius tarafından 532- 537 yılları arasında yapılmıştır. Fetihten sonra Mimar Sinan tarafından duvarları sağlamlaştırılmıştır. Ayasofya Camii Fatih ilçesinde Sultanahmet Meydanı’nda bulunmaktadır. 

3. Fatih Camii

Fatih Camii Atik Sinan ve Mehmed Tahir Ağa tarafından yapılmıştır. Dönemin padişahı olan Fatih Sultan Mehmet adına yapılmıştır. Fatih Camisi’nde 16 medrese, darüşşifa, tabhane (konukevi), imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in türbesi de bu camide bulunmaktadır.

Fatih Camii İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır. 

4. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii 6 minareli oluşuyla bu alanda tektir. Sultanahmet Camii 1. Ahmet döneminde Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. 

Sultanahmet Camii de İstanbul’un siluetini oluşturan yapılardan birisidir. Büyüklüğüyle ve görkemli duruşuyla ziyaretçilerin ilgi odağındadır. Sultanahmet Camii Fatih’te Sultanahmet Meydanı’nda bulunmaktadır. 

5. Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy)

Büyük Mecidiye Camii İstanbul’un sembolik yapılarındandır. Diğer bir ismiyle Ortaköy Camii olarak da bilinmektedir. Sultan Abdülmecit döneminde Garabet Balyan ve Nihohos Balyan tarafından inşa edilmiştir.

Neo-barok tarzda yapılan mimari eserlerden birisidir. İnce işçiliği ve sanatsal yapısıyla İstanbul’un en çok ziyaret edilen noktalarından birisidir.

Büyük Mecidiye Camii Beşiktaş Ortaköy’de bulunmaktadır. 

6. Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii Hz. Eyüp’ün türbesinin bulunduğu camidir. Eyüp Sultan Camii Mimar Sinan ve Uzun Hüseyin Efendi tarafından yapılmıştır.

Klasik Osmanlı mimarisine ve çağdaş Osmanlı Barok stiline sahip bir cami olarak dikkat çekmektedir. İstanbul’un dini yapıları arasında önemli bir yere sahip olan Eyüp Sultan Camii her gün binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. 

Eyüp Sultan Camii Eyüpsultan ilçesinde yer almaktadır. 

7. Rüstem Paşa Camii

İstanbul’un en güzel iç mimariye sahip camilerinden birisidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın hem sadrazamı hem de damadı olan Rüstem Paşa adına yapılmıştır. Rüstem Paşa Camii bir Mimar Sinan eseridir. Newsweek dergisinde Avrupa’nın en güzel tarihi camisi seçilmiştir. 

Rüstem Paşa Camii Eminönü’nde bulunmaktadır.  

8. Mihrimah Sultan Camii- Üsküdar

Mihrimah Sultan Camii Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan için yapılan camidir. Camiyi Mimar Sinan inşa ettirmiştir.

Güneş ve ay anlamına gelen Mihrimah isminden ilham alan Mimar Sinan bir camiyi Üsküdar’a diğerini Edirnekapı’ya yapmıştır. Böylece bir yerde güneş doğarken diğerinde ay batacaktır.

9. Beyazıt Camii

Beyazıt Camii Osmanlı klasik dönem eserlerinden birisidir. 2. Bayezid’in isteği üzerine yaptırılmıştır. İlerleyen dönemlerde Mimar Sinan tarafından restore edilmiştir. Bir padişah için yapılan camiler arasında en eski cami olarak bilinmektedir. 

Beyazıt Camii İstanbul’un Beyazıt semtinde bulunmaktadır.

10. Arap Camii- Karaköy

Arap Camii ahşap yapısıyla dikkat çekmektedir. Arap Camii İstanbul’un fethinden önce Aziz Domenico Kilisesi olarak bilinmektedir.

Fetih sonrası camiye çevrilmiştir. Arap Camii gotik mimari özelliğe sahiptir. İstanbul’un fethinden sonra da ilk ezan Arap Camisi’nde okunmuştur. 

Arap Camii İstanbul’un en güzel yerlerinden birisi olan Karaköy’de bulunmaktadır.

11. Şemsi Paşa Camii (Kuşkonmaz Camii)

Şemsi Paşa Camii veya diğer adıyla Kuşkonmaz Camii Üsküdar’ın en güzel manzaralarından birinde bulunmaktadır.

Cami Şemsi Ahmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Caminin kubbesinde bulunan kanallar rüzgârı üste üfleyerek kuşlar için korkunç bir ses çıkartmaktadır. Bu yüzden de caminin üstüne kuş konmamaktadır. 

12. Beylerbeyi Camii

Beylerbeyi Camii Mimar Krikor Balyan tarafından inşa edilmiştir. Cami İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Beylerbeyi semtinde deniz kenarında bulunmaktadır.

Beylerbeyi Camii 2. Mahmud döneminde neoklasik tarzda yapılan önemli eserlerden birisidir. İçi ve dışı ince işçilikle süslenmiş olan Beylerbeyi Camii dış görünüşüyle oldukça dikkat çekmektedir. 

13. Sancaklar Camii

Sancaklar Camii İstanbul Büyükçekmece’de bulunmaktadır. 2013 yılında hizmete açılan cami Emre Arolat tarafından tasarlanmıştır. Tasarımında doğa ile bütünleşme amaçlanmıştır. Cami kırlarda uzanan tepeler ve yeşillikler arasında inşa edilmiştir. Modern tasarımıyla ziyaretçilerin beğenisini toplamıştır. 

14. Dolmabahçe Camii

Dolmabahçe Camii İstanbul’un en merkezi konumlarından olan Dolmabahçe Sarayı’na çok yakındır ve bu yüzden ismi bu şekilde anılmaktadır. Garabet Balyan ve Nihohos Balyan tarafından inşa edilmiştir.

Sultan Abdülmecit’in annesi tarafından istenen cami annesi öldükten sonra Abdülmecit döneminde inşası bitmiştir. Konumuyla ziyaretçilerin ilgi odağı olan cami ampir üslubun önemli bir örneğidir. 

15. Nuruosmaniye Camii 

Nuruosmaniye Camii İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok tarzdaki camidir. Cami Kapalıçarşı’nın girişinde bulunmaktadır. Nuruosmaniye Camii batılılaşma döneminin eserlerindendir. Adını padişah 3. Osman’dan almaktadır. 

Nuruosmaniye Camii Fatih’te Kapalıçarşı girişinde yer almaktadır.

İstanbul’un en güzel camileri listesini sizler için paylaştık!