Xiaomi Salcomp’ta daralma gerekçesiyle 110 işçinin işten atılması 22. günde protesto edildi. İşçilerin haklarını aradığı eyleme CHP Milletvekili Turan Aydoğan ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu destek verdi.
PATRONLARIN KRİZİN FATURASINI İŞÇİYE ÇIKARIYOR
Piroğlu, "Patronlar her yerde benzer iş yapıyorlar kanını emdikleri İşçileri küçülme, daralma bahanesiyle işten çıkarken özellikle daha bir yılını doldurmamış İşçileri seçiyorlar. Krizin faturasını işçiye çıkarıyorlar. İşçinin sırtından servetlerine servet ekleyen patronlar, kârlarından zarar etmemek için işçinin ekmeği ile oynuyorlar. İşçi yaşamak için çalışmak zorunda bu kriz ortamında işçiyi işten çıkarmak işçiyi yoksulluğa ve ölüme terk etmek demektir. Çin fabrikası devlet desteğiyle Türkiye’de yatırım yapan bir firma. Çin emek gücünün en düşük olduğu ülkelerden biri Çinliler biliyor ki Türkiye’de yatırım Çin den bile kârlı durumda.”
PANDEMİDE VATANDAŞINA DESTEK VEREN ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE SONUNCU
Piroğlu’nun ardından konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Turan Aydoğan, ise İstanbul’un neredeyse tamamının yoksulluk sınırının altında kalan asgari ücretle yaşamaya çalıştırıldığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti.
"Böyle bir ortamda işsiz kalıyorsanız bu ülkenin çok ciddi yanlışları var demektir. İş haktır, onurlu bir yaşamın parçasıdır. Eğer özel sektör sizi taşıyamayacağını deklare ediyorsa, kamu sizin onurlu yaşamanızı sağlayacak alanları açmakla mükelleftir. Bu ülkede yüzbinlerce insan pandemi döneminde işsiz kaldı, aç kaldı, ekmeksiz kaldı nasıl geçindiğini soran olmadı. Pandemide vatandaşına destek veren ülkeler sıralamasında Türkiye sonuncusu olduğunu ifade etti.
Aydoğan, İktidar çalışan lehine kaynak kullanmadı dedikten sonra yönetenlere seslenerek evlatlarınızı işsiz bırakamazsınız, evlatlarınızı vahşi kapitalizm bıçak gibi mekanizmalarının ortasına bırakamazsınız, aç bırakmazsınız dedi."
FABRİKAYA ÇOK EMEK VERDİK, YERİ GELDİĞİNDE YERLERİ SİLDİK
13 ay boyunca Xiaomi Salcomp’ta işe ilk giren personellerden biri olan Nurten Yılmaz, isimli çalışan yaptığı açıklamada, “Bu fabrikaya çok büyük emekler verdik, yeri geldi yerleri sildik biz bunu hak etmedik dedi.
Maaş ve mesailerimiz düzenli bir şekilde yatmıyordu diyen Yılmaz, fabrikada çalışanlar olak bu nedenlerden dolayı sendikalaşma sürecine gittik Türk Metal’de örgütlenmeye başladıktan sonra iş veren tarafından gruplar halinde işten çıkarıldıklarını söyledi.
ÇÖP GİBİ KAPININ ÖNÜNE KOYULDUK
Kızımı evde tek başına bırakıp işe geldim diyen Yılmaz, şu an kızıma istediği kalemi olacak param yok bizi çöp gibi kapının önüne koydular. Bizi işe geri almaları için mücadeleye devam edeceğiz dedi.
DEVLETTEN 7 YILDIR TEŞVİK ALIYORLAR
110 işçi olarak kapının önüne koyulduklarını 22 gündür fabrika önünde direnişe devam ettiklerini belirten Özgür Demirtaş isimli çalışan ise , işe geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz. İnsanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz. Bu yabancı sermayeli fabrikada iş güvenliğimiz yok. Bize destek olmak isteyen iş arkadaşlarımızın üstüne kapıları kilitliyorlar, sendika temsilcileri bizlerin yanına gelmek isteyen İşçileri sizi de işten atarlar diye tehdit ediyor. Burada bir kölelik düzeni kurulmak isteniyor. Biz buna karşı direndik direnmeye devam edeceğiz dedi.
HIRSIZLIK MI YAPALIM
52 Yaşında olduğunu belirten Katibe Ortakçı, zorlu çalışma koşullarına dikkat çekerek bir mesajla işimize son verildi dedi. Xiaomi Salcomp firmasının işe girmelerini engelleyecek söylemlerde bulunduğunu vurgulayan Ortakçı, sözlerine şöyle devam etti. 52 yaşındayım devlet diyor ki 60 yaşına kadar çalışmazsan emekli olamazsın biz nasıl çalışıp geçimimizi sağlayacağız. Ölelim mi ne yapalım hırsızlık mı yapalım biz sadece işimizi istiyoruz diyerek isyan etti.
22 gündür eylemde olan Xiaomi Salcomp işçilerinin direnişi fabrika önünde halaylarla devam ediyor.