SİYASET

İvme Hareketi: Tutarsızlığa, hazırlıksızlığa, uzlaşmazlığa itiraz ediyoruz!

İVME Hareketi, Türkiye’nin siyasi ajandasının çok kritik bir aşamasına gelindiğini belirterek gelecek seçimlere ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada özellikle muhalif partilerin ve 6’lı Masa’nın seçimlere dönük planlamalarındaki eksikliklere, ortak Cumhurbaşkanı Adayı belirlemeye dönük izlenen yoldaki önemli hatalara dikkat çeken İVME Hareketi, Türkiye’nin gelecek seçimine ilişkin kritik uyarılarda bulundu.

Abone Ol

"Muhalefet Partilerine Çağrımızdır" denilen ve "İtiraz ediyoruz!" başlığı taşıyan açıklamada, "Aday tartışmalarının kısırlığına, art arda yapılan hatalara, tutarsızlıklara, hazırlıksızlığa, yalpalamaya, koordinasyonsuzluğa, uzlaşmazlığa itiraz ediyoruz." vurgusu yapıldı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinin en kritik günlerini yaşadığı ifade edilerek, şöyle denildi: "Yaklaşan seçimler, cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kaderini belirleyecek. Önümüzdeki yol ayrımı, diktatörlükler ile özgür bireylerin müreffeh toplumları oluşturduğu demokratik ülkeler arasındadır. Bu kadar hayati bir seçimin yanlış hesaplarla, şahsi menfaatlere dayalı kaygılarla, temelsiz bir iyimserlikle ve hepsinin ötesinde tutarsız politikalarla beceriksizce heba edilmesini kabul etmiyoruz."

"DERİN BİR ENDİŞE İÇERİSİNDEYİZ"

Açıklamanın satır başları şöyle:

"Cumhuriyetimizin birinci yüzyılını tamamlarken, ülkemiz adına derin bir endişe içerisindeyiz. Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere, Altılı Masa’nın dağınık görüntüsü, koordinasyonsuzluğu, ortak bir söylem inşa edememesi ve hâlâ ortaya bir siyasi program koyamamış olması, bizi hem kaygılandırıyor hem de öfkelendiriyor. Altılı Masa, seçimi kazanacak bir aday ortaya çıkarma ve cumhuriyetin ikinci yüzyılında daha demokratik ve ilerici bir Türkiye inşa etme beklentilerimize henüz yanıt verememiştir."

"Altılı Masa’nın ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin, içinde bulunduğumuz seçim sürecinde tutarlı, kapsamlı ve kendine özgü bir anlatı inşa edemediği ve hatta iktidarın dayattığı siyasal iklimden ve dilden sıyrılamadığını düşünüyoruz. Biz kimiz ve kime karşı mücadele ediyoruz gibi sorulardan başlayarak, seçime giderken Altılı Masa’nın ana mesajının ne olduğu, yüzünün kim olduğu, nasıl bir Türkiye için mücadele edildiği ve bu mücadelenin sembollerinin ne olacağı gibi sorular yanıt beklemektedir. Altılı Masa, meramını vatandaşa anlatmakta güçlük çekmektedir."

"TÜRKİYE BİR KİŞİDEN DE, BİR MASADAN DA BÜYÜKTÜR"

"Bu yetersizlik, yeteneksizlikten ya da kaynak eksikliğinden ziyade, kişisel menfaatlerin ön plana çıkmasından ve kıymeti kendinden menkul dar çıkar ağlarının süreci geniş kesimlere kulak asmadan yürütme arzusundan kaynaklanmaktadır. Cumhuriyetimizin ve toplumumuzun geleceği kişisel çıkarlar uğruna riske atılamaz. Türkiye bir kişiden de, bir partiden de, bir masadan da büyüktür!"

"Muhalefetin, ülkenin hayati sorunlarına karşı nasıl bir siyasi ve ekonomik program izleyeceği hâlâ belirsizdir. Yakıcı ekonomik krize karşı, önümüzdeki süreçte istikrarın yeniden nasıl tesis edileceği, güvencesizlik ve derin yoksulluk içerisindeki kesimleri bu durumdan çıkarmak için nasıl bir politika izleneceği hâlâ ortaya konulamamıştır. Biz, ekonomik krizi aşarken, yoksulları önceleyen bir politikanın zaruri olduğunun altını tekrar çiziyoruz. Krizin faturasını ve acı reçeteyi halka çıkartan veya ekonomik toparlanmayı liyakat sorununa indirgeyen bir anlayışın geniş kitleleri kazanmakta yetersiz kalacağını açıkça belirtiyoruz ve muhalefeti bu konuda uyarıyoruz."

"HİÇ KİMSENİN ADAYLIK ARZUSU HALKIN GELECEĞİNİ RİSKE ATAMAZ"

"Muhalefet, eşit yurttaşlığa dayalı kapsayıcı bir söylem inşa etmeli, bu söylemi tutarlı bir biçimde savunabilmeli ve nasıl pratiğe dökeceğini ortaya koyabilmelidir. Biz hâlâ yurttaşlarımızın haklarının, dil, inanç, cinsiyet, cinsel kimlik ve yönelim, etnik kimlik, yaşam tarzı farketmeksizin tutarlı bir biçimde savunulduğunu göremiyoruz. Hayalî bir seçmen grubunu kazanma beklentisiyle, iktidarın günbegün yaşam alanlarını daralttığı yurttaşların haklarını savunmaktan çekinen, cemaat ve tarikat yurtlarında intihar eden genç kardeşlerimizin dahi sesi olamayan bir muhalefetin, seçimi kazanmak için desteğine ihtiyacı olan kitleleri motive etmesi mümkün değildir. Muhalefete, sadece belirli yurttaşların haklarını bir seçim malzemesi olarak kullanmasının bir sonuç vermeyeceğini, kapsayıcı biçimde, tüm yurttaşların temel hak ve hürriyetlerinin savunulması gerektiğini hatırlatıyoruz."

"Seçimlerde muhalefetin liderliğini üstlenecek, seçimi kazandırabilecek aday hâlâ belirlenmemiştir. Devam eden adaylık tartışmalarının muhalefeti yıprattığını, aday belirleme sürecinin ortak akla ve farklı aktörlerin koordinasyonuna dayalı yürümediği müddetçe, muhalefetin birlikteliğine zarar verdiğini görüyoruz. Hiç kimsenin adaylık arzusu, biz halkın geleceğini riske atamaz! Belirlenecek ortak aday, tüm kesimleri kapsayabilmeli, muhalefeti oluşturan farklı kesimler tarafından veto edilmemeli, tartışmalı siyasi geçmişinden veya ideolojik konumundan kaynaklanan bir bagaja sahip olmamalıdır. Seçimin kazanılabilmesi için, hiçbir kişisel menfaat gözetilmeksizin, bu vasıflara uygun figür etrafında toplanılması, bu profile uygun olmayacak veya seçimlerin kazanılması için risk teşkil edecek figürlerin gerekirse siyasi olgunluğa uygun bir şekilde geri çekilerek doğru adaya destek vermeleri hayati bir öneme sahiptir."

"Biz, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, yeni bir demokratik ülkenin kapılarını aralamak ve müreffeh bir toplumun hür fertleri olarak yaşamak isteyen yurttaşlarız. Bugün bize dayatılan esaret ve yoksulluğa karşı sadece hayatta kaldığımız bir düzene hapsolmak değil, özgürce ve refah içinde yaşamak istiyoruz. Muhalefet, üzerine düşen bu tarihi misyonun ciddiyetinin farkına varmalı ve bu tarihi göreve yaraşır olgunlukta bir süreç yürütmelidir. Aksi takdirde bugünün gençleri ve gelecek nesiller, sizleri, yani bu sürecin mimarlarını ve yürütücülerini, bu hayati görevi başaramadığınız için tarih nezdinde ebediyen mahkûm edecektir."