TOPLUMSAL CİNSİYET

Kadınlar mücadele ve dayanışma için alanlara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için tüm engellemelere rağmen kadınlar alanlardaydı.

Abone Ol
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için tüm engellemelere rağmen kadınlar alanlardaydı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Gününde kadınlar yurdun dört bir yanında şiddete ve OHAL’e karşı sokaklara çıktı.    

En kitlesel eylem İstanbul'da
K
adına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için en kitlesel eylem İstanbul'da gerçekleşti. 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla Tünel Meydanı’nda buluşan binlerce kadın, “kadın üzerindeki erkek baskısını ve devlet egemenliğini protesto eden sloganlarla Galatasaray Meydanı’na yürüdü.  Eylemde  “Hayatlarımız için erkek ve devlet şiddetine karşı herHALDE direniyoruz” pankartı açtı. Eylemde OHAL’in şiddeti körüklemesine, hukuksuz uygulamalara, KHK ile açığa almalara, vekillerin tutuklanmasına tepki ve infial yaratan çocuk istismarında cezasızlık önergesine öfke vardı.

Ankara'da polis yıldırmadı

Ankara Kadın Platformu’nun kadına yönelik şiddete karşı yürüyüşü polisin tüm engellemelerine rağmen gerçekleşti. 11 Kadının gözaltına alındığı eylemde polis şiddetine karşı büyük bir direniş yaşandı.. Sakarya Meydanı’nda tekrar toplanan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” pankartı açtı. “Küçüğün rızası olmaz”, "OHAL'de bu halde kadınlar isyanda”, "Dürt içindeki narı sokağa çık” dövizleri taşınan eylemde kadınlar, gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti. “Kadına yönelik şiddete karşı günde bize polis saldırıyor” diyen kadınlar hep bir ağızdan “Yaşam, özgürlük, demokrasi, barış, çocuklarımız için her halde direniyoruz” diye bağırdılar.  

Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını yapan Sevinç Koçak,  son bir yılda 332 kadının öldürüldüğünü belirterek, “Erkeklere ‘mırıldan’ diye akıl verenlere karşı susmuyoruz. Kadın milletvekilleri ve belediye başkanlarını tutulanmasına karşı ses çıkarıyoruz. Çocukların istismar edilmesine yol açacak yasal düzenlemeyi kabul etmiyoruz” dedi. Tepki toplayan cinsel istismar düzenlemesinin Meclis’te kabul edilen haline de itiraz ettiklerini belirten Koçak, yasal düzenleme tamamen iptal edilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Koçak, “Bu yasa iptal edilene kadar tüm çocuklarımız için susmuyoruz” diye vurguladı. Açıklamanın Kürtçesinin de okunmasının ardından eylem halaylarla sonlandırıldı.

Yurdun dört bir yanında kadınlar alanlarda

Kadınlar sadece İstanbul ve Ankara'da sokağa çıkmadı neredeyse yurdun tüm illerinde bir kadın eylemi vardı.Diyarbakır'da  TJA çağrısıyla bir araya gelen kadınların basın açıklaması polis tarafından engellendi. Kadınların açıklama yapma ısrarına karşı polis, Diyarbakır valiliğinin eylem ve gösteri yasağını gerekçe göstererek, açıklamayı kapalı alanda yapmalarını aksi gözaltı yapacaklarını söyledi. Gelişmenin ardından Feleknas Uca'nın yaptığı konuşmanın ardından eylem sona erdi. Kocaeli'de aylardır OHAL gerekçesiyle sokakların her türlü eylem ve etkinliğe yasaklanmasına rağmen Kocaeli Kadın Platformu sokağa çıktı. Eylemlerinde ısrarcı olan Kocaelili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Belediye İş Hanı önünde toplanma çağrısı yaptı. Çağrı saatinde polisin yürüyüş yolunu sağlı sollu ablukaya aldığı görüldü. Ellerinde dövizlerle bir grup kadının yürüyerek Belediye İş Hanı önüne gelmesi sonrası polis kadınların etrafını sararak eylem yapmasına izin vermedi. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polislerin konuşlandığı alanda, kadınlar alandan uzaklaştırılmak istendi. Kadınları gözaltı yapmakla tehdit eden polis, etrafta bulunan vatandaşları da uzaklaştırdı. Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Heykel’de bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine izin vermeyeceklerini haykırdı.“Kadına Yönelik Taciz Tecavüz Şiddete Son” pankartı açan kadınlar “Ohalde de bu halde de sokaktayız” “Kadınlar susmadı susmayacak” ve “Çocuk gelin istemiyoruz” sloganları attı. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bir araya gelerek “OHAL’de şiddetinizle barışmayacağız” dedi. Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar sık sık “OHAL’de mücadeleye” sloganı attı.

"Erkek egemen sistemin Mirabel kardeşlerden Özgecan Aslan'a kadar şiddetine, tacizine, tecavüzünün devam ettiğini söyleyen kadınlar, gündeme getirilen tecavüz yasası ile de çocuk gelinlerin, kadın mağduriyetlerinin ve kadın katliamlarının hiç birini kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Cizre’de bir kadının cesedinin 7 gün sokakta beklediğine, şort giydiği için otobüste bir kadının dayak yediğine dikkat çeken kadınlar 1960’ta kanat çırpan kelebeklerin bugüne estirdiği rüzgarla erkek devlet şiddetine direneceklerini ifade etti.

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde eylem yaptı. Postane önünde bir araya gelerek cezaevindeki kadın tutuklulara mektup gönderen kadınlar, daha sonra Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Dersim Kadın Platformu adına Nurşat Yeşil tarafından yapılan açıklamada, KHK’lerle hukuksuz ve keyfi bir biçimde işimize son veriliyor. İfade, örgütlenme özgürlüğümüze, sokaklara sahip çıkıyoruz. İşimize, geleceğimize ve kazanımlarımıza sahip çıkıyoruz. Susmayacağız, yılmayacağız, direneceğiz ve biz kazanacağız. Faşizme karşı kadınların örgütlü mücadelesi kazanacak” denildi.

Zonguldak Kadın Platformu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle basın açıklaması yaptı. Madenci Anıtı'nda toplanan kadınlar, 'Yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı bizi yok sayanlara inat emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir, biz buradayız' yazılı pankart açarken, 'Kadın gibi ölmek değil yaşamak istiyorum', 'Darbelere ve şiddete karşı biz kazanacağız' yazılı dövizler taşıdı.  

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) ve Kadın Çalışmaları Öğrenci Topluluğu’nun çağrısı ile kadınlar bir araya geldi. “Kadına yönelik şiddet ve önleme çalışmaları” söyleşisiyle başlayan etkinliğe Kayseri Kadın Dayanışma Derneği avukatı Eylem Sarıoğlu katıldı. Kadın mücadelesinin büyütülmesi çağrısı yapan Sarıoğlu, “Biz kadınlar sivil toplum kuruluşları, üniversitedeki topluluklar ve kadın çalışma merkezlerinde, kadına yönelik şiddetin, tacizin ve tecavüzün önlenmesi ve gerçek eşitlik ve adalet mücadelemizi büyütmek için bir araya gelmeliyiz. diyerek sözlerini noktaladı.

dokuz8HABER