EKOLOJİ-ÇEVRE

Kazdağları’nda 1 milyona yakın ağaç kesilecek

Cengiz Holding'in, itirazlar ve devam eden mahkeme sürecine rağmen Halilağa Bakır Madeni projesine başlayacağı ortaya çıktı. Proje nedeniyle Kazdağları'nda bir milyona yakın ağacın kesileceği tahmin ediliyor.

Abone Ol

Cengiz Holding'in, Kazdağları’nda Halilağa Bakır/Altın Madeni Projesi’ne başladığı belirtiliyor. Bu proje kapsamında 1 milyona yakın ağacın kesileceği tahmin ediliyor. Yöre halkı ise projeyi kabul etmediklerini açıklayıp dava süreci başlattıklarını duyurdu.

Yüze yakın davacının yer aldığı toplu dava sürecinde halk, ilk Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) davasını kazandı. Bunun üzerine şirket yeniden ÇED raporu hazırladı. Ardından Çanakkale İdare Mahkemesi şirketi haklı buldu. Yöre halkı Danıştay’a itiraz etti.

Medyascope'tan Ayşegül Karagöz'ün haberine göre; bölgede yaşayanlar ve çevre derneklerinin tüm itirazlarına ve devam eden mahkeme sürecine rağmen Cengiz Holding, Halilağa Bakır/Altın Madeni Proje Alanı’nda şantiyeyi büyük oranda kurdu. Peşi sıra yollar yapıldı, hatta açık ocak alanındaki ağaçlar işaretlenmeye başladı. Yöre halkı ve çevre dernekleri ağaçların her an kesilebileceğinden endişe ediyor.  

Proje, Bayramiç ve Çan İlçelerini, Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köylerini doğrudan etkiliyor. Yanıklar Köyü, Osmaniye ve civarı da projeden etkilenen yerler arasında. Maden alanı ise Bayramiç’e 22 kilometre mesafede, Hacıbekirler, Muratlar, Osmaniye, Yanıklar ve Halilağa köylerinin ortasında kalıyor.

Proje, Kamu Yararından Uzak

Proje hakkında konuşan Kaz Dağları Ekoloji Platformu Koordinasyon Üyesi Füsun Kayra, projeden 12 köyün etkilendiğini söyledi. Altın-bakır madenciliği için çok miktarda su kullanıldığını aktaran Kayra, bölgede ciddi susuzluk olduğunu ve köylülerin tarlalarına su bulamadığını belirtti. Ayrıca şirketin, su sağlayabilmek için DSİ ile yaptığı protokol kapsamında iki adet gölet yapacağını aktaran Kayra şöyle devam etti:

“Köylerin hiçbirine su bırakmayıp bütün suyu kendilerine çekecekler. Buna rağmen o maden ocağını işletecekler. İnsanların köylerini terk etmeleri, madencilik yapan şirketlerin umurunda olmayacak. Bu insanlara nasıl olsa göçmek zorunda kalacak gözüyle bakıyorlar. Bilirkişi raporunda “kamu yararı yoktur” derken kast edilen zaten budur. İnsanların geçim kaynakları ellerinden alınacak. Oturdukları evleri, arazileri, her şeyleri ellerinden gidecek. Arazilerini henüz satmamış köylülerin ellerinden zorla topraklarını alacaklar.”

Bir Milyona Yakın Ağaç Kesileceği Tahmin Ediliyor

Şirket yetkililerin, “20 yıl boyunca 150 bin ağaç keseceklerini” iddia ettiğini belirten Kayra, kimsenin bu bilgilere inanmadığını söyledi. Bunun yanı sıra “Alamos Gold’ta 60 bin ağaç kestik dediler, 300 bin ağaç kesildiği ortaya çıktı” diyen Kayra, şöyle devam etti:

“Onlar için sekiz santimetrenin altında kalan ağaçların hiçbiri ağaç olarak sayılmıyor. ÇED raporunda da ‘ağaççık’ olarak geçiyor bunlar. Sekiz santimetre dediğiniz ağaç şu an nereden baksanız 30 yılın üstündeki ağaçlardır. Sayıyı düşük göstermek, tepki çekmemek için de yaptıkları bir şey. Gelgelelim, burası Alamos Gol’dun yaptığı Kirazlı’nın neredeyse üç katı büyüklüğünde bir alan. Kirazlı’da üç yüz bine yakın bir ağaç kesildiyse, burada kesilecek ağacın da bir milyona yakın olduğunu söylemek mümkün.”

Bir milyona yakın ağaç, 20 bin dönüme denk düşüyor. Bu da yaklaşık 15 bin futbol sahası genişliğine tekabül ediyor.

Ağaçlarla Kalmadılar, Çalıları İşaretlediler

Cengiz Holding’in karar çıkmadan şantiye kurduğunu ve açık ocak alanındaki ağaçları işaretlemeye başladığını hatırlatan Kayra, en büyük endişelerinin Danıştay’daki sürecin devam ederken şirketin büyük bir ağaç kesimi yapması olduğunu söyledi:

“Çok detaylı bir şekilde işaretleme var. İnanın çalıyı, çırpıyı bile, tümüyle bölgeyi işaretlemişler. Gelgelelim, burada bir milyon ağacı kesmeye kalktıklarında onları durdurma şansımız çok düşük olacaktır.”

Cengiz Holding’in ağaç kesimine ve madencilik faaliyetine başlamadan, bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayan Kayra, patlamalı açık ocak yapılan bir bölgede hayvancılık, tarım yapılamayacağını ve su kaynaklarının tüketilemeyeceğini söyledi. Büyük bir katliamın eşiğinde olduklarını ve bunu bütün ülkenin duymasını istediklerini belirten Kayra, bir milyon ağacı kaybetmeyi göze alamayacaklarını dile getirdi. Kayra, “Kuşkusuz, ekosistemi tümden altüst edecek ağaç kesimine herkesin tepki vermesini istiyoruz” dedi.